Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor - Son Dakika
Yerel

Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor

Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor

Madencilik sektörü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölge müdürlüklerinden aldığı orman izinlerini durma noktasına getiren 2014/1 sayılı genelge krizini aşmak için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan destek istedi.

07.03.2015 10:00

Madencilik sektörü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölge müdürlüklerinden aldığı orman izinlerini durma noktasına getiren 2014/1 sayılı genelge krizini aşmak için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan destek istedi. Bakan Eroğlu, Madencilik sektörünün haklı taleplerini karşılayacak yeni bir genelge talimatı verdi.

Türkiye'ye 2014 yılında 5 milyar doları aşkın döviz kazandıran, yüzbinlerce vasıfsız kişiyi istihdam eden madencilik sektörü, 2014 yılı Nisan ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çıkarılan 2014/1 sayılı genelge ile orman izni alamaz konuma gelmişti. Ege Maden İhracatçıları Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Sanayi Odası, Denizli Mermerciler Derneği ve TÜMMER yetkililerinden oluşan heyet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu ziyaret etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve Bakanlık üst düzey bürokratlarıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyeti kabul eden ve madencilere yakın ilgi gösteren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman izni için ÇED belgesi ile birlikte Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, Kültür Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne, Sulak Alanlar Genel Müdülüğü'ne ve Büyükşehirlerde Su Kanalizasyon Müdürlüğü'ne gönderilen görüş yazılarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmamış alanlarda istenmeyecek şekilde tekrar düzenleneceği kaydetti.

Bakan Eroğlu, koruma altına alınmış orman alanlarında ise ilgili kurumlarda 15 gün içinde görüş gelmemesi halinde bu kurumların görüşlerinin olumlu görüş olarak değerlendirileceği bir genelge hazırlanarak Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüklerine gönderileceği müjdesini verdi.

ORMAN İZİNLERİ ALINAMAZ HALE GELMİŞTİ

Önceden orman izinlerini orman bölge müdürlüklerine ÇED belgesi ekinde orman izin alanı projesini teslim ettiklerinde orman iznini orman bölge müdürlükleri tarafından verildiğini anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "2014 yılın Nisan ayında çıkan 2014/1 sayılı genelge sonrasında ÇED belgesinin güncel hali, orman izin belgesinin ekinde istenmeye başladı. Ayrıca, Milli Parklardan, Kültür Müdürlüğünden, DSİ'den, Sulak Alanlar Genel Müdürlüğü'nden ve Büyükşehirlerde Su Kanalizasyon Müdürlüğü'nden görüş yazısı istenir hale geldi. Bu 6 görüşle birlikte orman izin dosyaları kabul edilir hale geldi. Bu süreçte çok uzun sürdüğü için sektörün orman izinleri fiilen alınamaz hale geldi" şeklinde konuştu.

DSİ, Kültür Müdürlüğü, Sulak Alanlar ve Kanalizasyon Müdürlüklerinden izin almanın her birinin 3-4 ay sürdüğünü ifade eden Kaya şöyle devam etti: "Milli Parklarda müracaat ettiğinizde o yörenin flora ve faunasının bilimsel bir çalışmayla ortaya konulması isteniyordu. Bu bilimsel çalışmayı da doktorasını yapmış 2 üniversite hocasınının yapmasını şart koşuyorlardı. Bu çalışma da en az 6 ay ile 3 yıl arasında bir çalışmayı gerektiriyordu, madencilik sektörünün aldığı ruhsatların süresi 1 artı 1 yıl 2 yıl olduğu için bu da orman izinlerini alınamaz hale getirmişti. Yeni genelge bu sorunu ortadan kaldıracak. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na ve bürokratlara madencilik sektörü adına şükranlarımızı sunuyoruz"

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyet, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan, Madencilik sektörünün maliyetlerinde ciddi yükselişe neden olan orman izin ücretlerindeki artışın tekrar değerlendirilmesini de talep etti. Bakan Eroğlu, Türkiye genelinde illeri baz alan 4 kademeli kat sayı sisteminin gözden geçirilmesi sözünü verdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Maden ruhsatlarının Başbakanlık tarafından verilmesini hükme bağlayan 16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesinin değiştirilmesi konusunda sektör olarak girişimlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu ziyarete, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyette, EMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Telek, EMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Çelikkol, Afyon Alimoğlu Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Serter Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz ve TÜMMER Genel Sekreteri Esin Ozgan hazır bulundu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement