Beşparmak Dağları'nda (Latmos), Neolitik Dönem'den Osmanlı Dönemi'ne kadar devam eden süreç içinde, günümüze kadar korunarak gelen tarihsel miraslar ve jeolojik kaya yapılarının korunmasına yönelik EKODOSD tarafından bir çalıştay düzenlendi.
Kuşadası Korumar Otel'de düzenlenen ve beş saat süren çalıştayda EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü tarafından Beşparmak Dağları'nın doğal ve kültürel kaynakları ve maden ocaklarıyla ilgili görsel bir sunum gerçekleştirildi.
Kuşadası Korumar Otel'de düzenlenen çalıştaya Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Koçarlı Belediye Başkanı Cengiz Şen, Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Saraç, Söke Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Tuna, Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Emin Yener, Milet Müzesi Müdür Vekili Hasibe Akat İslam, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Yardımcısı Haydar Coşar, Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Erdinç Kutsal, Söke Ziraat Odası ARGE sorumlusu Yaşar Karakulak, Aydın Turist Rehberleri Odası Başkan Vekili Ozan Sayın, WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Aydın sorumlusu Çağrı Göcek, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı ve Köprüalan Köyü Muhtarı Mustafa Öztürk ile çok sayıda muhtar ve vatandaş katıldı.
Saat 10.30'da başlayan ve 16.30'a kadar süren çalıştayda EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü tarafından Beşparmak Dağları'nın doğal ve kültürel kaynakları ve maden ocaklarıyla ilgili görsel bir sunum gerçekleştirilmiştir. Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun tarafından Beşparmak Dağları'nda herpotoloji konusunda, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mercangöz Beşparmak Dağları'nda Bizans Manastırları konusunda, DAI Berlin'de Araştırmacı Üst Kurulu Beşparmak Projesinin eski Başkanı Dr. Anneliese Peschlow Prehistorik Dönem'e ait Tarih Öncesi İnsan resimleri konusunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürü Sadık Yılmaz Milli Park konusunda birer sunum yaptı.
Çalıştayın sonuç değerlendirme bölümünde kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar, Beşparmak Dağları'nda bulunan köy muhtarları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından soru-cevap şeklinde bir toplantı gerçekleştirildi. Sonuç olarak; Türkiye'nin batı kıyılarının doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik açısından en zengin yerlerinden biri olan Beşparmak Dağları'nın, bir an önce koruma statüsüne alınarak, özellikle maden faaliyetlerinden korunması konusunda fikir birliğine varıldı. Bu tür faaliyetlerden korunması için en doğru yolun, Beşparmak Dağları'nda yaşayan yöre insanlarının menfaatleri de göz önüne alınarak Milli Park yapılması konusunda görüş birliği oluşurken, maden ocaklarının dağın doğal yapısında yarattığı geri dönülmez tahribatların engellenmesi, insan sağlığında yarattığı olumsuz etkilerin araştırılması istendi. Çalıştaya katılan köy muhtarları ise Beşparmak Dağları Milli Park yapılırken, geleneksel yaşam şekillerinin bozulmamasını, tapulu arazilerinin korunmasını, en önemli geçim kaynaklarını oluşturan fıstık çamı ve hayvancılığın sekteye uğramamasını, madencilerin atıklarının hem sağlıklarına hem de ekili arazilerine verdiği zararların önlenmesini ve bölgenin eko turizme açılması taleplerinin göz önünde bulundurulmasını istediler.
Toplantı sonunda konuşan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bilinen 8 bin yıllık insan yaşam izlerinin olduğu ve insanlığın ortak geçmişini oluşturan çok önemli değerleri barındıran Beşparmak Dağları, UNESCO'nun Doğal ve Kültürel Miras Listesi'ne girebilecek özelliklere sahip çok önemli doğa ve tarih alanıdır. Bu kutsal dağın korunarak gelecek nesillere ulaştırılmasını sağlamak bir insanlık görevi olmalıdır. Beşparmak Dağlarında maden kamyorları değil, tur otobüsleri görmek istiyoruz. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapacağını umuyoruz" dedi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Latmos Çalıştayı Kuşadası'nda Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?