Yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen "Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri Sempozyumu" Amasya'da başladı.
Amasya Müze Müdürlüğü, Amasya Belediyesi ve Amasya Kültür ve Dayanışma Derneği (AMASDER) ile Danimarka Bağımsız Araştırma Konseyi, Güney Danimarka Üniversitesi, Kopenhag Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitelerinin katılımıyla Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezinde 3 gün sürecek sempozyum başladı.
Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, açılış töreninde yaptığı konuşmada, sempozyumun yerli ve yabancı akademisyenler eşliğinde Amasya'da düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Özellikle yol, baraj ve temel hafriyatı gibi altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan kültür varlıklarının acil olarak kurtarma kazıları yapılarak müzelere kazandırılmasını amaçladıklarını ifade eden Özdemir, Amasya'da son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile üniversiteler işbirliği ile önemli bulgular elde edilen arkeolojik kazılar yapıldığını anımsattı.
Kent yapılaşması sonucu tarihi arkeolojik dokuların bulunduğu alanların zarar görebildiğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:
"Geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan kentimizde son yıllarda gittikçe daralan yapılaşma alanları neticesinde, yapılaşmalar tarihi arkeolojik dokuların bulunduğu bölgelere kaymakta ve bunun sonucu olarak müze müdürlüğümüzce yapılan kurtarma kazıları yoğunluk kazanmaktadır. Bu bağlamda müdürlüğümüzce 2012 yılında 11, 2013 yılında 12 olmak üzere 23 kurtarma kazısı yapılmış, bu kazılar için bakanlığımızca 298 bin lira sağlanmıştır."
Anadolu uygarlıkları arasında Kuzey Anadolu bölgesi uygarlıklarının pek fazla araştırılmamış olmasından, bu kültürlerin bünyelerinde birçok gizemi de barındırdığını vurgulayan Özdemir, "Özellikle Karadeniz'de Hellenistik Çağ'da kurulmuş olan Bithinya, Paflogonya ve Pontus gibi krallıklar bulunmaktadır. Bu uygarlıklara ait yerleşkelerin kazılarak ortaya çıkarılması kuşkusuz hem bölgemiz hem de Anadolu kültür mozaiğine, arkeolojisine farklı desen ve renk katacaktır" dedi.
Sempozyuma, Amasya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kazan, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Kristina Wihther Jacopsen, Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr Esra Keskin, AMASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Göztaş ve akademisyenler ile ilgililer katıldı. - Amasya
Son Dakika › Yerel › Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?