Ankara merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede kurulan Ortaköy hayvan pazarına geçtiğimiz yıllarda 380 satış çadırı kurulurken, bu yıl 150 çadırın boş kaldığı belirtildi.
Başkentte yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bir tepenin başında kurulan kurban pazarı, genelde doğu illerinden kurbanlıklarını satmak için gelen besiciler, ilgisizlikten yakınıyor. Besiciler, "Hayvan pazarına kurban alıcıları ancak kendi araçları ile gelebiliyor. Bunun dışında toplu taşıma araçları ile buraya ulaşmaları imkansız. Bu nedenle bundan sonra kurulacak hayvan pazarının daha merkezi bir yere açılması, besicilerin ilgisini artıracaktır" dediler.
Kurban bayramına sayılı günler kalırken, kurulan hayvan pazarlarılarında da hareketlilik başladı. Besicilerle kurban alıcılarının arasında sıkı pazarlıklar yaşanırken, yapılan pazarlıkların çoğu 200-300 TL gibi anlaşmazlık sonucu bozuluyor. Bu durumdan alıcı ve satıcının memnun olmadığı belirtiliyor. Kurban alıcıları fiyatların, satıcılar da girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınıyor. Geçtiğimiz yıl canlı hayvanın kilosu 9-10 TL'ye satılırken, bu yıl fiyatın 12-13 TL arasında satışa sunulduğu belirtildi.
HAYVAN SAYILARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIR
Besiciler, Mamak'ın Ortaköy Mahallesi yakınlarına kurulan kurbanlık pazarında geçtiğimiz yıllara göre bu yıl 150 çadırın boş kaldığını ifade ettiler. Tokat'ın Zile ilçesinden gelen 45 yaşındaki Süleyman İnan, "Mamak Belediyesi saat başı araç kaldırsa da bu yetersiz. Buraya gelenlerin ekonomik durumları orta halli insanlar. 4-5 kişi bir araya gelip, sıkı bir pazarlık sonrası kurbanlık alabiliyor. Ben doğuştan besiciyim. Ortaköy hayvan pazarına son yıllarda kurban alıcılarının ilgisiziliği var. Bunun nedeni de merkeze çok uzak oluşu. Aracı olmayan vatandaşın buraya gelmesi imkansız. Geçtiğimiz yıllarda Mamak Belediyesi buraya 380 satış çadırı kurmuştu, bu yıl 150 çadır eksik Bunun ana nedenlerinden birisi, merkeze çok uzak oluşu, ikincisi hayvan sayısında geçen yıllara göre düşüşlerin yaşanması. Devlet besiciyi ve süt sektörünü desteklemediği sürece gelecek yıllarda hayvan sayılarında daha çok düşüşler yaşanacak" dedi.
BESİCİLİK CAN ÇEKİŞİYOR
Pazarda büyükbaş kurbanlıkların 4 bin TL'den 8 bin TL'ye kadar satıldığını ifade eden İnan, Türkiye'de besicilik can çekişiyor. Bunun nedenlerinden birincisi, besicilikte girdi maliyetlerinin yüksek yüksek olması. Bir torba yem 55 TL, bir hayvana 2-3 yıl baktıktan sonra satabiliyorsunuz. Devlet süt sektörünü desteklemedikçe besicilik can çekişmeye devam edecektir. Biz Tokat'ta sütün kilosunu 50 kuruşa alıcı bulamıyoruz. Başkentte de vatandaşlar 2 TL'ye süt bulamıyorlar. Bu nedenle devlet süt sektörünü geliştirici ve destekleyici proğramlar yapmadığı sürece besi hayvanlarında düşüş daha çok yaşanacaktır" dedi.
Son Dakika › Yerel › Kurbanlıklarda Alıcı Da, Satıcı da Memmun Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?