Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ABD'nin New York şehrindeki "Metropolitan Museum of Art"ı (Metropolitan Müzesi) gezdi.
Çelik, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nca düzenlenen "Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma" konulu toplantının ardından Metropolitan Müzesi'ne geçti.
Geztiği müzede Müdür Yardımcısı Jennifer Russel ve çok iyi Türkçe konuşan Yunan ve Roma Sanatı Bölümü küratörü Chris Lightfoot'un da aralarında bulunduğu yetkililerle görüşen Çelik, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
Çelik, New York'taki temasları hakkında şunları söyledi:
"New York'a BM bünyesindeki Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma konulu toplantı nedeniyle geldim. Bu sabahki oturumda kültür ve sürdürülebilir kalkınma konusunda Türkiye'nin görüşlerini ve yaptığımız çalışmaları, bundan sonra yapacağımız çalışmaları anlattım. Siyaset, ekonomi, ekonomik gelişmişlik, gelir dağılımı, gelir dağılımı adaletsizliği, fakirliğe ve yoksulluğa karşı neler yapılabileceği konusunda kültürel ilişkilerin üzerinde durduk."
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova'yla da bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Çelik, "Görüşmede Türkiye'nin UNESCO'ya katkılarını ve bundan sonraki yapacağı işbirliğini ele aldık. Bir de özellikle Suriye'de yapılan kaçakçılıklarla ilgili ve bölge ülkelerindeki kültürel mirasın yağmalanmasıyla ilgi hassasiyetlerimizi paylaştık" diye konuştu.
Çelik, Jamaika, Mali ve Fas kültür bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde ise ikili ilişkileri değerlendirdiklerini bildirirken, ilgili bakanlara, hükümetlerine götürmek üzere Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine verebilecekleri destek konusundaki mesajlarını ilettiğini bildirdi.
-"Metropolitan'dan herhangi bir talebimiz yok"-
Çelik, Metropolitan Müzesi'yle ilgili görüşmesi hakkında da "Müze yetkilileriyle bundan sonra yapmayı düşündüğümüz büyük müzelerle ilgili çeşitli gözlemlerde ve fikir alışverişlerinde bulunduk" dedi.
Türkiye'nin Metropolitan Müzesi'nden bir talebi olup olmadığıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Çelik, şunları söyledi:
"Bu müzeden herhangi bir talebimiz yok. Bizim talebimiz izinli gitmiş eserlerle ilgili değil, izinsiz olarak kaçırılmış eserle ilgili. Ayrıca genel olarak şunu da belirtmek istiyorum ki ABD'deki kurumlarla ilişkilerimiz çok iyi. Bazı başka ülkelerle sorunlar çıkabiliyor ama ABD'deki dostlarımız her zaman yapıcı yaklaşıyorlar. Biz de burda bu müzede hem insanlık mirasına ait eserlerin hem de İslam dünyasına ait eserlerinin güzel korunduğunu ve sergilendiğinden dolayı kendilerine teşekkür ettim. Buraya sadece inceleme için bir ziyaret gerçekleştirdim."
-"Çanakkale ajansı kanununu birkaç hafta içinde Meclis'e sevk edeceğiz"-
Çelik, Çanakkale konusunda bir ajans kurulmasıyla ilgili olarak ise şunları kaydetti:
"Fikir şuradan ortaya çıktı. Hükümetimiz Çanakkale'deki tarihi mirasın diriltilmesine önem verdiği gibi, orada millet kimliğimizi ilgilendiren çok önemli bir mesaj var. Çanakkale'de hem bizim saflarımızda hem de Anzak ülkelerinin saflarında savaşan insanları bugün itibarıyla değerlendirdiğimizde bunlar 36'ya 40'a yakın ülkeye dağılmış durumda. Dolayısıyla orada her sene anma törenleri yapmak istiyoruz. Bu ülkelerin ve bunun dışına hükümet ve devlet başkanlarının davet edildiği oradaki tarihsel mirasın diriltilmesi. Asıl olan sınırlarımızın çok ötesinde bir millet mirasımız var, millet kimliği var, onu diriltmek istiyoruz."
Kurulacak ajansın hızlı hareket eden, buradaki tarihsel, kültürel ve siyasi mirasa sahip çıkan bir çalışmalar yapacağını belirten Çelik, "Bize bağlı olarak çalışacak bu ajansla ilgili kanunu birkaç hafta içinde Meclis'e sevk edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. - New York
Son Dakika › Yerel › Kültür ve Turizm Bakanı Çelik New York'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?