Kulak Ağrınız Tatilinizi Kabusa Dönüştürmesin - Son Dakika
Yerel

Kulak Ağrınız Tatilinizi Kabusa Dönüştürmesin

Kulak Ağrınız Tatilinizi Kabusa Dönüştürmesin

Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, kulak ameliyatlarının birçoğunun orta kulak hastalıklarından meydana geldiğini dile getirerek, rahat bir tatil süreci geçirmek için KBB kontrollerinin önemine dikkat çekti.

16.06.2016 17:07

Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, kulak ameliyatlarının birçoğunun orta kulak hastalıklarından meydana geldiğini dile getirerek, rahat bir tatil süreci geçirmek için KBB kontrollerinin önemine dikkat çekti.

Emre Polat Canbolat, hemen hemen herkesin başına gelen orta kulak hastalıklarının hem ağrılı hem de can yakıcı olduğunu hatırlattı. Yaz tatilinin kulak ağrısı nedeniyle kabusa dönüşmesini istemeyenlere uyarılarda bulunan Canbolat, "Orta kulak ameliyatları genellikle orta kulak iltihaplarında yapılır. Östaki kanalı tıkanmış olan kulağın cerrahi operasyon ile rahatlatılarak kulaktaki basıncın ortadan kaldırılması olayıdır. Akut ve kronik olarak ikiye ayrılan orta kulak iltihaplarının akut olanları genellikle ilaçla tedavi edilse de, kronik iltihaplarında sıklıkla cerrahi tedaviye başvurulur" dedi.

"ORTA KULAK AMELİYATI İHMALE GELMEZ"

Kronik orta kulak iltihaplarında uygulanan ameliyatların büyük ameliyatlar olduğunu ve ihmale gelmeyeceğini vurgulayan Canbolat, "Ameliyat hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılması (Miringoplasti), zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması (Timpanoplasti), mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (Mastoidektomi) ya da bu ameliyatların kombinasyonu (Timpanomastoidektomi) şeklinde yapılabilmektedir. Ameliyatın tekniğine karar verilirken hastalığın durumu, deliğin zar üzerindeki yeri, kulak kanalının yapısı, ameliyat sırasında mastoid kemiğe müdahale yapılıp yapılmayacağı, hekimin ve nihayet hastanın tercihleri etkili olmaktadır. Bir orta kulak iltihabına karar verirken üzerinde durulan konular hastanın işitmesi ve iltihabın ne kadar yaygın olduğudur. Bu nedenle hastanın muayenesinden sonra ilk yapılan tetkik genellikle odyometri adı verilen işitme testleridir. Bu testlerde işitme seviyesi, anlama yüzdesi gibi değerlere bakılır. İltihabın durumu genellikle radyolojik olarak incelenir. Bunun için bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans daha ayrıntılı bilgiler verir. Bu tetkiklerin dışında, hastanın genel durumunu gösterecek olan rutin tetkikler yapılır" şeklinde konuştu.

ORTA KULAK AMELİYATI NASIL OLUR?

Orta kulak ameliyatlarında lokal anestezi ile yapılma olasılığı düşük olup çoğunlukla genel anestezi tercih edildiğini belirten Canbolat, "Orta kulağa ulaşmak için yapılan kesi bazen kulak kepçesinin önünden yapılsa da genellikle kulak arkasından yapılır. Miringoplasti ve timpanoplasti gibi ameliyatlarda kulak zarındaki deliği kapatmak için kulak arkasındaki kastan zar alınır. Eğer mastoidektomi yapılacaksa yani kulak arkasındaki mastoid kemiğin içi açılacaksa tur adı verilen ve bir matkabı andıran aletle kemik açılarak içi temizlenir. Orta kulaktaki kemikçikler ses iletimini sağlayacak şekilde düzenlenir. Bunun için bazen protezler kullanılır. Timpanoplastide kastan alınan zar, eski delik zarın altına veya üstüne konur. Radikal mastoidektomide kemikçikler tamamen çıkarılır ve işitme feda edilir. Bu, iltihabın ve kolesteatomun temizlenmesinin zor olduğu durumlarda uygulanır" ifadelerini kullandı.

AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Canbolat, ameliyat olan hastaların dikkat etmesi gerekenler konusunda ise "Kronik orta kulak iltihaplarından sonra dikkat edilecek en önemli konu pansumanlara riayet edilmesidir. Ameliyat sonrası size önerilen ilaçları önerilen süre, sıklık ve dozda kullanmanız önemlidir. Hekim önerisi dışında ilaç kullanmayınız. Kontrol randevularınıza aksatmadan gelmeniz ameliyatınız başarılı olması ve sağlığınıza kavuşmanız için gereklidir. Sargıların ıslanması ve yerinden kayması gibi bir durum olursa doktorunuza başvurulması gerekmektedir. Genel olarak ilk ay içinde gribal enfeksiyonlardan, darbelerden korunmak, uçak seyahati yapmamak faydalıdır. İyileşme 3-4 hafta içinde tamamlanır, ameliyatın teknik ve fonksiyonel başarı oranı hastalığın boyutuna ve ameliyat öncesi işitme seviyesine bağlı olmak kaydı ile genellikle oldukça iyidir. Ameliyat sonrası dönemde istirahat veya rapor önerilmişse iyileşmenizin istenen şekilde olması için istirahat önerisine uymanızda yarar vardır. Taburcu olduktan sonra yeni başlayan ateş, öksürük ve balgam, beslenme güçlüğü, aşırı halsizlik, bilinç bulanıklığı, cilt döküntüleri ve allerji, aşırı ishal, şiddetli baş dönmesi gibi şikayetlerin başlaması durumunda hemen doktorunuzu arayınız ya da hastaneye başvurunuz" uyarılarında bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kulak Ağrınız Tatilinizi Kabusa Dönüştürmesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement