Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Sedat Namal Uluslararası ekonomi kanalı CNBC-E'de 'Piyasa Ekranı' programında canlı yayın konuğu oldu.
KTSO Başkanı Sedat Namal, CNBC-E TV'de canlı olarak yayınlanan 'Piyasa Ekranı' isimli programa stüdyo konuğu olarak katıldı.
CNBC-E'nin Piyasa Ekranı'nda İnci Özkasnak Özbek'in sorularını yanıtlayan KTSO Başkanı Sedat Namal, gerek Karabük gerekse Türkiye ekonomisi ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Mart ayında sanayi üretiminin yüzde 4 oranında artışını değerlendiren Sedat Namal, sanayici olarak ufka genişleme ve iyimserlik alanında baktıklarını belirterek, " Ülkemiz ve sanayimiz adına memnuniyet veren bir sonuç. Bu verileri 3-4 ay önceden tahmin edebiliyoruz. Bir yerel seçim geçirdik ve bundan sonra istikrarın süreceği noktasındaki görüşmelerimizle beraber sanayi ve imalat sanayisindeki artışlarla ülkemizin büyümesinde ufuk açtığını görüyoruz. İlk çeyrekteki büyümesi mevsimsel olarak Temmuz Ağustos ayına kadar böyle gidecektir. Geçen yılın ortalamasına baktığımız ortalama yüzde 5-6 civarında ortalama değer artış var. Buda Türkiye ekonomisinin yüzde 2.3, 2.5 civarında büyümesi öngörülürken, bunların tekrar revize edilerek yüzde 3.5 seviyelerine çıkacağı noktasında görüşüm var. Burda sadece ulaşım araçlarında, ticari araçlarda bir azalma var. Ara dayanıklı tüketim mallarında artış var. Ara malların üretiminde ciddi artışlarımız varken, sanayi endeksinde ciromuzda yüzde 20'ye varan bir artış var. Buda çok önemli. İlk çeyrekte 3 aylık dönemde kurların yüksek olmasından kaynaklanan bir ciro artışı görünsede sanayicinin cebine girmiş bir artış diye düşünüyorum" dedi.
"YIL SONU TAHMİNİ BÜYÜME 3.5 SEVİYESİNDE OLUR"
Yılsonu tahmini büyümenin 3.5 seviyesinde olacağını da belirten Namal, "Takvimsel ve mevsimsel değişkenlikler yaz sezonunda biraz üretim azalacaktır. Ortalamasına baktığımızda bu 4 ile 4.5 seviyelerinde kalacaktır. Seçim endeksine bağlı Türkiye bazı gelişmelere odaklanmamalıdır. Çünkü bunun panik atağını yerel seçim öncesi yaşadık. Türkiye'den yabancı yatırımların çekilmesi oranı abartıldığı kadar değildir. Dövizin artmasının sebebi de o kadar değildir. İç piyasadaki yatırımcılarımızın döviz stoğunu yani dövizle borçlandıkları için dövizleri daha önceden talep ederek almalarından dolayı kaynaklandığına inanıyorum. Kamunun da borcunun eksi negatif olduğu bir noktada real sektörün dışa karşı borçlanmasının biraz yüksek olduğu için belki kurlarda sanayi endeksi ve verimliği biraz ihracatı azaltacaktır ama ülkenin gidişatı iyi olacaktır" dedi.
"SANAYİ ÜRETİMİNİ ARTTIRARAK DENGEYİ SAĞLAYABİLİRİZ"
Faiz indirimi beklentisi ile ilgili görüşlerini de belirten Sedat Namal, " Geçen yıla baktığımızda faiz artışının gecikmelide olması birden olması sanayicimizi otomatikmen etkiledi. 2014 verilerine bakıldığında faiz artışının olduğu kadar hızlı bir iniş olmayacağına inanıyorum. Yıl sonuna kadar iki üç puan bazın bir inidirim bekliyorum. Faiz indiriminin Merkez Bankası Başkanın güzel bir açıklaması oldu bu açıklamaya katılıyorum. Herkese göre ayrı bir faiz, herkes lobi yapabilir diye. Turizmcimiz bundan şuanda mevsimler olarak baktığımızda etkilecektir. İthalatçılarımız düştüğünde sevinecektir. Bu noktada orta dengeyi bulmamız lazım. Bununda dengesi sanayi üretimimizi arttırarak bu dengeyi sağlayabiliriz diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
"KARABÜK BASİRETLİ TÜCCARLARIN VE İŞ AHLAKININ ÇOK ÜST SEVİYEDE OLDUĞU BİR İL"
Programda Karabük ile ilgili de bilgiler veren Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Karabük'ün basiretli tüccarların ve iş ahlakının çok üst seviyede olduğu bir il olduğunu söyledi. Namal, Türkiye'de ilk ağır sanayinin tellerinin Karabük'te atıldığını belirterek şunları söyledi:
"Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları 1937'de Türkiye'deki ilk ağır sanayi olarak kurularak şuanda KARDEMİR adından devam etmektedir. Fabrikalar kuran fabrika olarak anılmaktadır. Devletimizin verdiğinden devletimize iadesi daha fazla olan bir şekirketimizdir. 1995 yılındaki özelleştirmeden sonra özel bir şirket oldu. KARDEMİR 1 milyon 800 bin ton üretimden şuan 3 milyon tona 2-3 ay içersinde çıkacaktır. Türkiye'de bir ilki başararak DDY'nin ray ihtiyacını karşılamaktadır. 72 metre boyunda ray üretirken, vagon tekeri anlaşması yaparak bunla ilgili üretime başlanacak. Karabük ekonomisi gelişen bir ekonomi. İhracat rakamlarımızdan ithalat rakamlarımız iki kat daha fazla. Bunun fazla olmasının göstergesi yatırımın ve sanayinin büyümesi demek. OSB'de ikinci alanımızda dolmak üzere, yatırımcılarımızın yoğun ilgisi ile. TSO olarak Üniversite sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Türkiye'nin 186 üniversitesinde tercih edilen 7. sıradaki bir Karabük Üniversitemiz var. Rektörümüzün çok büyük desteklerini görüyoruz ve sanayiye inanılmaz katkıları oluyor. Üretim ve maliyet noktalarında azalma ve üretimi arttırma noktalarında. Ekonomik alanda 35 bin öğrenci olması kent ekonomisine katkı sağlıyor. Dünya miras kenti Safranbolu'nun olması turizm ağırlıklı. Eskipazar ilçemizde dünyanın en büyük termal tesislerin temelleri atıldı. Karabük'te basiretli tüccarların olduğu iş ahlakının çok üst seviyelerde olduğu bir ilimiz. TSO olarak tarafımız istikrar ama ideolojimiz ise para kazanmak. Biz bunların olduğun her yerde yatırımcı ve sanayici olarak her zaman varız. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › Ktso Başkanı Namal Cnbc-E'nin Canlı Yayın Konuğu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?