1878 tarihinde yapılan "Foça Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi", coşkulu bir katılımla, dansla, müzikle ve dostlukla, tarihin küllerinden yeniden doğdu.
Foça Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından restore edilerek, ülkemiz turizmine kazandırılan "Foça Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi", düzenlenen törenle açıldı. Kozbeyli Köyü Meydanı'nda ve Tarihi Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi binasında gerçekleşen açılış törenine, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça İlçe Turizm Müdürü Samir Büyükkaya, Kozbeyli Köyü Muhtarı Hayrettin Günindi, Türk Parlamenterler Birliği Şube Başkanı Metin Öney, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav, 68'liler Vakfı Şube Başkanı Gazeteci-Yazar Okan Yüksel, CHP İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadol, CHP İzmir Eski Milletvekili Erdal Karademir, CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, Yazar Muzaffer İzgü, Foça Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Yazar-Şair Hüseyin Yurttaş, Yazar Ahmet Günbaş, Belediye Meclis Üyelerimiz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Onur Üyesi Duayen Gazeteci-Yazar Sancar Maruflu, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Kozbeyli'li ve Foça'lı vatandaşlar katıldı.
"İKİ HALK DA, ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKMİŞTİR"
Grup Laikea'nın verdiği rembetiko konseri ise, açılış gününe büyük anlam ve keyif kattı.
Foça Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Yazar-Şair Hüseyin Yurttaş'ın sunumuyla başlayan açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "İzmir Valiliği ve Foça Belediyesi tarafından restore edilen, Çapkınoğlu Evi ve Meyhanesi'ni hep birlikte açacağız. Çağrımıza uyduğunuz, koşup geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum. 1878 yılında, Çapkınoğlu adlı bir Rum tarafından yaptırılan ev ile karşısındaki küçük meyhane binası, Kozbeyli'nin o dönemdeki yaşamına da ışık tutan mekanlardır. Bize ulaşan bilgilere göre, Bu küçük meyhanede, o yıllarda iki ya da üç Rum kızı çalışmaktaydı. Kozbeyli'ye, 1800'lü yıllarda yerleşen ve 20-25 hane kadar olan Rumlarla Türkler, barış içinde bir arada yaşamaktaydılar. Emperyalizmin doymazlığıyla başlayan Birinci Dünya Savaşı sonucunda, yurdumuzun parça parça edilerek paylaşılması, Kurtuluş Savaşı'nın yaşanmasını zorunlu kılmıştır. Savaş sonrasında yapılan Mübadele Anlaşması ile Yunanistan'daki Türklerle, Türkiye'deki Rumlar göçe tabi tutularak yer değiştirmişlerdir. Bu çok önemli ve büyük bir toplumsal olaydır. Böyle büyük bir dönemi yaşayan iki halk da, çok büyük acılar çekmiştir. İnsanlığın her zaman muhtaç olduğu en büyük değer barıştır. Devletlerin ilk görevi de barışı sağlamak ve korumaktır" dedi.
"KOZBEYLİ YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞACAK"
Demirağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün geldiğimiz noktada, biz de, yalnızca Batı komşumuz Yunanistan'la değil, bütün komşularımızla ve bütün ülkelerle, barış içinde yaşamak istiyoruz. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da rehberimiz Atatürk'tür. Kozbeyli'miz, son yıllarda parlayan bir yıldız olmuştur. Biz, bu yıldızın daha da parlaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir yerde aksatmadığımız hizmetlerimiz, Kozbeyli'de de aksamamıştır. Çapkınoğlu evinin ve meyhanesinin restorasyonu, düzenlemesi ve kullanıma açılması, çok önemli bir adımdır. Şunu bilelim ki, Kozbeyli'de ve tüm Foça'da, yeni adımlarımız arka arkaya gelecektir. Kozbeyli'ye ve Foça'ya, böyle yeni yerler ve eserler kazandırılacaktır. Gediz Üniversitesi'yle birlikte yürüttüğümüz Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması ve sonraki aşamada yapılacak çalışmalarla, Kozbeyli yeni bir çehreye kavuşacaktır. Size burada bir müjde daha vermek isterim. Köy meydanındaki, 1007 numaralı parselde kayıtlı bulunan ve daha önce mülkiyeti Kozbeyli Köyü tüzel kişiliğine geçirilen metruk evin de restorasyon plan ve projeleri yapılmış, ihalesi tamamlanmıştır. Yakın zamanda, Kozbeyli bir eser daha kazanacaktır." - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi Yeniden Hayata Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?