Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge kalkınma idaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, beraberindeki heyetle birlikte Karaman'ın Ermenek ve Sarıveliler ilçesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi uzmanları, Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karaman İl Özel İdaresi yetkilileriyle birlikte Karaman'ın Ermenek ve Sarıveliler ilçesini ziyaret etti. Prof. Dr. Babaoğlu ve beraberindeki heyet, Ermenek ve Sarıveliler ilçe Kaymakamları, ile belediye başkanları ve köy muhtarlarıyla bir görüşme gerçekleştirdi. Prof. Dr. Babaoğlu, "Ermenek ve Sarıveliler ilçelerimiz dağlık alanda olmaları ve yoğun göç vermeleri nedeniyle KOP Bölge Kalkınma İdaresi için kalkınmada önceliklidir. Bu tür ilçelerde kalkınma için turizm ve tarımın birlikte değerlendirilmesi, öncelikle her köy ve beldenin tarımsal sulama imkanına kavuşmasının ve turizm değerlerinin belirlenmesi gerekir" dedi. Prof. Dr. Babaoğlu, Kalkınma Bakanlığı ile KOP İdaresi'nin yoğun göç veren, gelir seviyesi düşük dağlık kırsal alanların kalkınmasına büyük önem verdiğini ifade ederek, "KOP Bölgesi dağlık ilçeleri için organik tarımı, göletler gibi küçük sulama projelerini, kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesini, dağ köylerinin ulaşım alt yapısının iyileştirilmesini, eğitim olanaklarının geliştirilmesini de önemsiyoruz. Ermenek Barajı ve Gölü'nün Ermenek ilçesinin kalkınmasında en büyük katkıyı yapacağı görülmektedir. Fakat bu göl enerji üretimi yanında balıkçılıktan, turizme ve tarıma kadar iyi planlanmalı ve en iyi yararlanma imkanları araştırılmalıdır. Bu amaçla Ermenek'in kalkınmasında Ermenek Gölü konulu bir Çalıştay yapılmalı, özellikle balıkçılıkta Beyşehir Gölü'nde yaşanan deneyimlerden istifade edilmelidir" şeklinde konuştu.
"DAĞA AYRI OVAYA AYRI KALKINMA MODELİ GELİŞTİRİYORUZ"
Dağlık ilçelere ayrı ovalık ilçelere ayrı kalkınma modelleri geliştirdiklerini ifade eden Babaoğlu, Aksaray, Karaman, Konya, Niğde illerimizi kapsayan KOP Bölgesi sınırları içinde 50 ilçeden 17 ilçe, 120 belde ve 466 köyün dağlık alan kapsamına girmekte olduğunu, bölgede Karaman ve Niğde'nin en çok dağlık alana sahip iller olarak daha fazla göç verdiğini söyledi.
Prof. Dr. Babaoğlu, "KOP Bölgesi nüfusunun yüzde 86,2'si düzlük alanda yaşarken %13,8'i dağlık alanlarda yaşamaktadır.
Dağlık alanların en yoğun göç veren yerler olması nedeniyle bölgesel kalkınma planları dağlık alanlara verdikleri önemle orantılı olarak başarıya ulaşabilir. Bu tabi ki dağlık ilçelere, beldelere, köylere özel önem verip ova olan ilçelere, beldelere, köyleri önemsemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Dağlık alanların kalkınma modelleri kendine özgü, ovalık alanların kalkınma modelleri kendine özgüdür. KOP Bölgesi, coğrafi ve doğal bir ayrım sonucu dağlık alana özel ovalık alana özel çalışma imkanı vermektedir. Dağlık alanlar, KOP Bölgesi'ni güneyden sarmış bir yarım ay gibidir. Yani coğrafya da farklı kalkınma modellemelerine izin veriyor. Kalkınma Bakanlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak sadece kırsal alanı ve tarımı da hedeflemediklerini 65 bin kilometrekare alan sahip kır-kent tüm alanların kapsama alanına giriyor" dedi.
HEDEF YAŞAM KALİTESİ ARTMIŞ BİR KOP BÖLGESİ
Su kaynaklarını etkin kullanan, tarım alt yapısını geliştirerek rekabetçi ve kaliteli üretim yapan, kırsal ve kentsel alanda yaşam kalitesi artmış bir KOP Bölgesi hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu "Limanlara ve diğer bölgelere kara, demiryolu ve havayoluyla hızlı ve ucuz ulaşan, enerji ihtiyacının bir kısmını kendi kaynaklarından üreten, yerel, ulusal ve uluslararası ticari rekabet edebilirliği yüksek, eğitim, sağlık ve turizm eksenlerinde gelişmiş bir bölge oluşturmak amacıyla sürdürülebilir kalkınma anlayışını hayata geçirecek bir projeyi temel almaktayız" dedi.
25.06.2012 14: 29: 12
TSI
NNNN - KONYA
Son Dakika › Yerel › Kop Bölge Kalkınma İdaresi Kop Bölgesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?