Konya Ticaret Borsası'nda, su kaynaklarının verimli kullanılması konulu panel düzenlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Konya Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, KOP İdaresi, Konya Ziraat Odası ve Konya Sulama Kooperatifleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen toplantıda, suyun verimli kullanılması konusu ele alındı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, Türkiye'de suyun son yıllarda önemli oranda azaldığına dikkat çekerek, "Suyu verimli kullanmalıyız" dedi. Özalır, daha önce enerjide verimlilik noktasında panel düzenlediklerini ve bu panelde de tarımsal sulamada suyun verimliliğine dikkat çekeceklerini belirterek, "Suyun verimliliği uygulamaya geçirilmeli, başta tarımsal sulamada olmak üzere çiftçiler ve tüm kesimi bilinçlendirilmelidir" dedi.
"Su iyi yönetilmeli"
Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, Birleşmiş Milletler'in 2005-2015 yılları arasındaki on yılı "Hayat İçin Su Eylem Dönemi" olarak ilan etmesinin, suyun ülkeler açısından ne kadar stratejik bir yere sahip olduğunu gösterdiğini belirterek, suyla sadece nesillerin değil, medeniyetlerin de geliştiğinin altını çizdi.
Köklüsoy, "Su, kalkınmanın en önemli itici güçlerinden biridir. Tarım sektörü başta olmak üzere hayatın her alanında vardır. Bunun için gıda güvenliğinin yanında, su güvenliği de gündeme gelmelidir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz sanıldığı gibi su zengini değildir. Su kaynaklarımızı hakça, makul ve en iyi şekilde geliştirmek, yönetmek, kullanmak ve korumak zorundayız. Özellikle Konya gibi az yağış alan kapalı havzalar için bu konu çok daha hayatidir. Bu nedenle suyun iyi yönetilmesi, katılımcı bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir. Son 15 yılda Türkiye'de herkesin takdir ettiği bir gelişme yaşanıyor. Bu açıdan hükümetimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Su yönetiminde de kullanıcı, planlamacı ve karar vericilerin çalışmanın her aşamasında olacağı liberal kararlar alınmalıdır. Yağışlara bağımlı Konya Kapalı Havza'nın su açığının giderilmesi ancak havzalar arası su transferi ile mümkün olacaktır. Havza dışından petrol gelebiliyorsa su da gelmelidir. Bunun bir 'Devlet Projesi' olarak ele alınmasını istiyoruz. Gelecek su, tarım hasılamızı üç kat artıracak, ülkemiz coğrafyanın gıda üssü olacaktır" diye konuştu.
"Su kaynakları iyi kullanılmalı"
"Su olmazsa hayat olmaz, gelecek olmaz" diyen Konya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, su açısından fakir bir ülke olduğumuza vurgu yaptı. Akgün "Su kaynaklarımız gittikçe azalıyor. Eğer suyla ilgili planlamayı yapmazsak, Ülke olarak bizi zor günler bekliyor. Suyu arttırmakla ilgili yapacağımız hiçbir şey yok. Tabi şiddetli yağmur yağdığında da sel gibi felaketlere yol açtığını gözlemliyoruz. Bu açıdan mevcut su kaynaklarının da en iyi şekilde kullanma sorumluluğunu taşımalıyız" şeklinde konuştu.
Daha sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin moderatörlüğünde KOP Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mevlüt Pınarkara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış, Konya Bölge Sulama Üst Birliği Başkanı Şaban Güven konu ile ilgili birer sunum yaparak çiftçilerin sorularını cevapladı. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Konya Ticaret Borsasında Su Kaynakları Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?