Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri başladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri başladı. Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'ndeki programın açılışında Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küratörü Ahmet Aytaç'ın ardından Azerbaycan Miras Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Dr. Fariz Halilli bir konuşma yaptı.
Fariz Halilli, "Konya bizim öz evimiz gibidir. Mevlana makamındaki bu huzur, her bir Konyalıya sirayet etmiştir. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e işlerinde her zaman başarılar diliyorum" dedi.
Makedonya Sosyo-Kültürel Antropoloji Enstitüsü Direktörü ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Rubin Zemon, Türk kültürü ve Balkan kültürünün çok benzer olduğunu, düzenlenen konferansın da bu açıdan çok faydalı olacağını belirtirken; Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Merkezi Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı, "Büyükşehir Belediye Başkanımız bizlere katkı sunarak bu hizmetlerin ortaya çıkmasına vesile olmaktadır. Kendilerine teşekkürü borç bilirim. Bu kongreyi de Sayın Başkan'a armağan ediyorum" diye konuştu.
Azerbaycan heyeti adına konuşan Gabbar Cebiyev, Konya'nın İslam dünyasının ve tarihinin en hassas makamlarını yaşatmış bir şehir olduğunu, bu manada Türk dünyasının bütün şehirleri için örnek olduğuna vurgu yaparken; Gagavuz Özerk Türk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Vasilia Petroviçi adına konuşan Sonya Burgucu da kültür ve adetlerinin Türk adetlerine çok yakın olduğunu kaydetti.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, üniversitenin gücünün öğrencisinin çokluğundan ve akademisyeninden gelmediğini, şehrin Selçuklu kültürünün mirasçısı olmaktan geldiğini ifade etti.
"KONYA KÜLTÜRÜNE KATKI YAPIYORUZ"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, düzenlenen etkinliklerin Konya kültürüne katkı yaptığını vurgulayarak, "Tarihi eserlerimize, tarihimize, kültürümüze, ecdat mirası yapılara sahip çıkma konusunda Konya olarak adeta yeni bir devir başlattık. Şu anda restorasyona ve yenilenmeye ihtiyacı olan, ortaya çıkarılması gereken bütün eserlerle ilgili çalışma yürütüyoruz. Bunların en önemlisi Bedesten ve Alaeddin Tepesi'ndeki tarihi dokunun ortaya çıkarılması çalışması. Alaeddin Sarayı Kılıçarslan Köşkü, tarihi Konya kalesinin surları ortaya çıkarılıyor. Kültürümüze, tarihimize, sanatımıza hizmet etmek yerel yönetimlerin de boynunun borcudur. Bundan sonra da üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışacağız" dedi. Her yönüyle ecdada layık nesiller olmak için gayret göstermek gerektiğini dile getiren Başkan Akyürek, "Folklorumuzu, sanatımızı tanıtmalı, yaşatmalı, güçlendirmeli, tarihimizi de bilerek geleceğe doğru yürümeliyiz. Artık gelenek olan Türk sanatı, tarihi ve kültürünü, folklorunu tanıtan bu kongremizin sürekli olarak bir faaliyete dönüşmesini, her yönüyle hayatımıza yansımasını diliyorum" diye konuştu.
BAŞKAN AKYÜREK'İN BİYOGRAFİSİ ELE ALINDI
Konuşmaların ardından geçilen kongrenin açılış oturumunu Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir yönetti. Oturumda konuşan Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı, bu yılki kongreyi Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek adına gerçekleştirdiklerini belirterek, Başkan Akyürek'in biyografisini ele aldı. Programa katkı sağlayanlara günün anısına plaketlerin verildiği programın ardından Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi'nde sergi açılışı ve sempozyum gerçekleştirildi.
6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinliklerine Azerbaycan, Makedonya, İtalya, Gagavuz Türk Özerk Bölgesi, Moldova, İran, Türkmenistan, Almanya gibi 8 ülkeden 130 kişi katılıyor. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Konya'da, 6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?