Bayburt Baksı Müzesi, "Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü" başlıklı sempozyuma ev sahipliği yapıyor.
Baksı Kültür Sanat Vakfı öncülüğünde; Bayburt Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Bayburt il Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle, KUDAKA destekli "Geleceğe Açılan Kapılar" isimli proje kapsamında düzenlenen ve bugün başlayan sempozyum, 2 gün sürecek.
BAYRAKTAR KÖYÜ YENİ MEYDANINA VE KONUK EVLERİNE KAVUŞTU
Sempozyum öncesi, KUDAKA destekli "Geleceğe Açılan Kapılar" projesi kapsamında, Bayraktar Köyü meydan düzenlemesinin ve restorasyonu gerçekleşen konuk evinin açılışı yapıldı.
Açılışa Kültür ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Bayraktar Köyü sakinleri, sempozyum için Baksı'da bulunan akademisyen ve uzmanlar, kamu kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.
Bayraktar Köyü'nde gerçekleşen açılış ve incelemelerin ardından, konuklar yürüme yolunu takip ederek Baksı Müzesi'ne geçti.
Baksı Müzesi Konferans Salonu'nda başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Hüsamettin Koçan yaptı. Koçan, konuşmasına projeye destek veren tüm STK, kurum ve kişilere teşekkür ederek başladı. Koçan, özetle şunları söyledi:
"KOÇAN: BİZİM İNSANIMIZ BURADA 'MUTLU' OLARAK KALSIN İSTİYORUZ"
"Yaşamı zenginleştirmekten anladığım şu: Göçü durdurmak… Bizim insanımız burada kalsın istiyoruz. ve burada mutlu olarak kalsınlar istiyoruz. İnsanımız; buradan gitme hayali yerine, burada kalmanın, gelecek yılların hayalini kurmalı. 'Bir yolunu bulsam da gitsem' yerine, 'daha başka neler yapabiliriz ve burada mutlu bir şekilde kalmaya devam edebiliriz' demeli.
Bir evi, bir konağı restore etmek, bir meydan düzenlemesi yapmak, yaşanılır alanlar oluşturmak, tıpkı Baksı Müzesi'nin ilk adımları gibi şu an için sembolik olabilir. Ama bunların hepsi birer adımdır. Her hayal, her düşünce hemen ve hızlı olmuyor, adım atıyorsunuz, filizleniyor ve büyüyor."
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise açılış programında yaptığı konuşmada "Bayburt ve Bayburt kültürüne dair yapılacak çok iş var" dedi. Coşkun, özetle şunları söyledi:
COŞKUN: "BAYBURT'UN KÜLTÜR TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ BAKSI MÜZESİ'DİR"
"Kültür ve turizm… Bu iki kavram üzerine tartışmalar sürüyor ve hala tam olarak bir tanımlama yapılabilmiş değil. Bayburt ve Bayburt kültürüne dair yapılacak çok iş var. Bu noktada, Bayburt'ta kültür turizmine ivme kazandıran Baksı Müzesi var. Bayburt'un kültür turizminde Baksı Müzesi şu anda lokomotif görevi görmektedir."
MEMİŞ: "BAYBURT'UN KÜLTÜR VE TURİZM DESTİNASYONUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİ VAR"
Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ise hükümetin kültür ve turizm vizyonundan daha fazla pay almak için uğraş vereceklerini söyledi.
Bayburt'un kültür turizmini projelendirirken, Baksı Müzesi'nin yanı sıra tüm kültür değerleri ile ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Memiş, "Evet, Bayburt olarak kültür ve turizm konusunda eksiklerimiz var ama Bayburt'un kültür ve turizm destinasyonunda çok önemli bir yeri olabileceğini düşünerek bunu başarabiliriz. Çünkü bu potansiyel Bayburt'ta mevcut." Dedi.
VALİ ÜNLÜER'E İLK VEDA, BAKSI MÜZESİ'NDE GERÇEKLEŞTİ
Bayburt'ta son günlerini geçiren ve vedaya hazırlanan Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer'e, Baksı Müzesi'ne verdikleri destekten dolayı teşekkür plaketi sunuldu. Vali Ünlüer'e teşekkür plaketini Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan birlikte sundu.
Programda daha sonra oturumlara geçildi. Çok sayıda akademisyen ve uzmanın katıldığı sempozyumun ilk gününde 3 oturum gerçekleşti.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başkanlığında gerçekleşen 1. Oturumun başlığı "Kültür ve Turizm ilişkisi"ydi. Oturumda; Bahattin Yücel (TURAD), Doç. Dr. Ebru Günlü (Dokuz Eylül Üniversitesi) ve Yard. Doç. Dr.Candan Ölçer (Okan Üniversitesi) birer sunum gerçekleştirdi.
Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurinisa Esenboğa'nın başkanlığında gerçekleşen 2. Oturumun konusu ise "Turizmin Bölgesel Kalkınmadaki Önemi" oldu. Oturumda; Yard. Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz (Bayburt Üniversitesi), Doç. Dr. Onur Gülbahar (Okan Üniversitesi), Yard. Doç. Dr.Erkan Sağlık (Atatürk Üniversitesi) ve Yüksel Türemez (TÜRSAB) birer sunum gerçekleştirdi.
İlk günün "Bölge İçin Önermeler" başlıklı 3. ve son oturumuna ise Bahattin Yücel (TURAD) başkanlık yaptı. Bu oturumun konuşmacıları ise Bahri Akbulut (Bayburt İl Kültür Müdürü), İbrahim Yumak (Ticaret Odası Başkanı), Mete Emir (BEKDER) ve Lokman Altunbilek (KUDAKA) oldu.
Kültür ve turizm ilişkisi, turizmin bölgesel kalkınmadaki önemi, bölge için önermeler, yerel kültürel dinamikler ve turizm çeşitliliği adı altında düzenlenecek oturumların ardından Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan başkanlığında bir genel değerlendirme yapılacak.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ve Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy'un da katılacağı sempozyumun 2. Gün oturumlarının ardından konuklara, program kapsamında 'Huykesen Dilek Ağacı' ziyareti, Çoruh Nehri kıyısında piknik ve Bayburt gezisi düzenlenecek. - BAYBURT
Son Dakika › Yerel › Koçan: Bizim İnsanımız Burada ve 'Mutlu' Olarak Kalsın İstiyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?