Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Meyvecilik Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Kemal Abdurrahim Kahraman, "Bazı üreticilerin daha yüksek gelir elde etmek amacıyla kiviyi erken hasat etmeleri, piyasada henüz olgunlaşmamış, tadını almamış ekşi kivilerin bulunmasına neden olmaktadır" dedi.
Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi üreticilerinin erken hasat konusunda aceleci davranmaması, tüketicilerin de 10 Kasım'dan önce yerli kivi almamaları gerektiğini söyledi.
Türkiye'de ilk olarak kivi üretiminin, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün çalışmalarıyla Yalova'da başladığını hatırlatan Kahraman, Türkiye'nin en büyük kivi üretici ilinin Yalova olduğunu anlattı.
İran'da üretilen kivinin Türkiye pazarına daha erken girmesi nedeniyle üreticilerin erken hasat yaptığını fakat bunun doğru bir davranış olmadığını dile getiren Kahraman, şöyle konuştu:
"Bazı üreticilerin daha yüksek gelir elde etmek amacıyla kiviyi erken hasat etmeleri, piyasada henüz olgunlaşmamış, tadını almamış ekşi kivilerin bulunmasına neden olmaktadır. Bu durum bu meyveye yeni alışan bazı insanlarda kivinin damak zevkine uygun olmadığı imajını uyandırmaktadır. Kivide erken hasat, kivi üreticilerinin orta ve uzun vadede zarar görmesine neden olmaktadır. Kivi, ülkemizde yıllara göre değişmekle beraber, ekim ayı sonu ile kasım ayı başlarında hasat edilir. Hasattan sonra da olgunlaşması için en az iki hafta gereklidir. Yani tüketici 10 Kasım tarihinden önce pazara sürülen yerli kiviyi alırsa memnun kalmaz. 10 Kasımdan önce kivi alınmamalıdır."
Kivi hasadı yapılmadan önce birtakım ölçümlerin yapıldığına dikkati çeken Kahraman, sözlerini şöyle dedi:
"Kivi hasadı teknik bilgi isteyen ve ölçümler gerektiren bir meyvedir. Bu ölçümlerden en çok kullanılanı Suda Çözünür Kuru Madde Tayini (SÇKM) refraktometre değerinin ölçümüdür. Hasat, meyvede SÇKM içeriğinin yüzde 7'ye ulaştığı dönemde yapılmalıdır. Erken hasat edilen meyvelerde ağırlık kaybı fazla olmakla birlikte, yeme olumuna yüksek kalitede ulaşılamamakta, çok hızlı bir yumuşama, meyve eti sulanması, renk bozulmaları görülmekte ve özgün koku ile aroma oluşmamaktadır. SÇKM oranı ile meyve aroması arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Bu yüzden erken hasat edilen meyveler tüketiciyi kesinlikle tatmin etmemektedir." - Yalova
Son Dakika › Yerel › Kivide Erken Hasat Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?