Özel Deva Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Reşat Demir, tüm erkeklerin korkulu rüyası olan prostatın, ilerleyen yaşla birlikte çok sık görüldüğüne ve tedavi edilmediği taktirde önemli rahatsızlıklara yol açtığına dikkat çekti.
Erkek üreme sisteminin bir kısmını oluşturduğunu belirten Demir, "Ceviz büyüklüğünde bir bez prostatın, idrarı meshaneden vücut dışına taşıyan kanal idrar yolunun çevresini sarıyor. Prostat bezi normalde üreme için erkekteki tohum hücrelerinin hareketlenmesini sağlayan sıvı üretir ve idrar kesesi ile idrarı dışarı atan idrar yolu arasında bulunur. Prostat bezi, yaşlandıkça ve zaman geçtikçe büyür ve idrar yolunda basınç oluşturur. Bu da, idrar yaparken sorunlara neden olur" dedi.
PROSTAT BÜYÜMESI
Bilimsel adıyla Bening Prostat Hipertrofisi (BPH) olan prostat büyümesi, prostatın en sık görülen hastalığı olduğunu vurgulayan Demir, "Prostat büyümesinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Prostat büyümesinin en iyi bilinen nedeni yaşlanmadır ve prostat dokusunun yaşlanmaya doğal tepkisi olarak tanımlanmaktadır. Yaşlanmayla birlikte, erkeklerde testosteron düzeylerinde görülen değişikliğin prostatta büyümeye neden olduğu düşünülmektedir. 50 yaşındaki erkeklerin %30'unda, 60 yaşındaki erkeklerin %50'sinde başlangıç şeklinde prostat büyümesi bulguları saptanırken, 80 yaşında hastalığın görülme sıklığı %90'ı bulmaktadır. Uzun süre tedavi edilmeyen BPH, bu hastalarda idrar birikmesi, idrar yolu iltihabı, gözle görülür şekilde idrardan kan gelmesi ve seyrek de olsa böbrek yetmezliği gibi önemli rahatsızlık görülür. Prostat çok sık görülen bir hastalık olduğundan erkeklerin çok dikkatli olmaları ve sıklıkla doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. Birçok erkek, yolculuktan kaçınmak, günlük faaliyetlerinin engellenmesi ve pisuarlar yerine klozetleri kullanmak gibi, yaşam şekillerindeki değişikliklerden söz ederek kişisel özgürlüklerinin kısıtlandığından yakınmaktadır" ifadelerini kullandı.
PROSTAT BÜYÜMESININ YAYGIN GÖRÜLEN BELIRTILERI
Demir, prostat büyümesinin yaygın görülen belirtilerini şu şekilde sıraladı;
"Özellikle gece, sık sık idrara çıkma, Ani bir idrar yapma isteği,İdrarı yapmaya başlarken zorlanma veya kesik kesik yapma, Ağrı veya yanma, Mesanenin hiçbir zaman tam olarak boşalmadığını hissetme, Damlatma veya kaçırma, İdrar akışının zayıf olması, İdrar çıkarmak için ıkınma"
TANI VE TEDAVI SÜRECI
Sorunu belirleme ve en iyi tedavi şekline karar vermeyi sağlayan çok sayıda test olduğunu dile getiren Demir, "Testler, hastaya göre değişebilir ama en sık yapılanlar arasında; Dijital Rektal Muayene (DRE), Prostata Özel Antijen (PSA), Kan Testi, Üriner Sistem Ultrasonu, İdrar Akışı İncelemesi, Sistoskopi testleri yer almaktadır. Bir diğer aşama ise, prostatın makat yoluyla muayenesidir. Bu yöntem prostata elle ulaşılabilen tek yoldur. Bu sırada prostatta, kanser başlangıcı olabilecek, en küçük bir sertlik bile kolaylıkla algılanabilir. Genelde prostat kanserine özgü olan Prostat-Spesifik-Antijenik (PSA) araştırılmalıdır. Çünkü bu iki hastalığın birlikte de bulunabileceğini unutmamak gerekir. Rektal yolla yapılan ultrasonografi, prostatın iyi huylu büyümesinin yanı sıra varsa kanser odağını da belgeler. Büyümüş prostatın tedavisinde açık veya kapalı prostat ameliyatı (TURP), yeni girişimsel yaklaşımlar veya ilaçla tedavi etme düşüncesi seçenekler arasındadır. Orta derecede semptomları olan, kesin cerrahi tedavi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Günümüzde BPH tedavisinde kullanılan pek çok etkili ilaç mevcuttur. Size en uygun BPH tedavisini hekiminiz belirleyecektir" şeklinde konuştu - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Kişisel Özgürlüğünüz Kısıtlanmasın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?