Kırklareli'nin Vize ilçesinde, Kıyıköy Beldesinde Kırsal Kalkınma Amaçlı Ekoturizmin Uygulanabilirliğine Yönelik Bilgilendirme ve Hızlı Kırsal Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Vize Kaymakamlığı ev sahipliğinde, Namık Kemal İlköğretim Okulu konferans salonunda yapılan toplantıda, Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyeleri Doç Dr. Tuğba Kiper, Doç.Dr. Gülen Özdemir, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Osman Uzun ve Arş. Gör. Tuğba Üstün tarafından hazırlanan "Kıyıköy Beldesinde Kırsal Kalkınma Amaçlı Ekoturizmin Uygulanabilirliğine Yönelik Bilgilendirme ve Hızlı Kırsal Değerlendirme" konularında bilgiler verildi.
Katılımcılara yönelik sunum yapan Doç Dr. Tuğba Kiper, Kıyıköy'de ekoturizm ve Kırsal Kalkınmaya yönelik amacın Kıyıköy'de yerel halk, idareci ve planlayıcı birlikteliği ile sürdürülebilir bir ekoturizm planlamasının geliştirilmesi için farkındalığın oluşturulması, kırsal kalkınmaya yönelik sorunların, beklentilerin ve çözümlerin tartışılması ve ekoturizmin uygulanabilirliğine yönelik potansiyelin sorgulanması olduğunu belirtti.
Kiper, Türkiye Turizm Strateji Planında belirlenen 10 yeni turizm kentinden birinin Kıyıköy olduğunu, Kırklareli İl Çevre Düzeni Planında da Kıyıköy'ün ekoturizm kenti olarak gösterildiğini ve ayrıca Çekül Vakfı tarafından yaptırılan 'Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritası' çalışmasında da Edirne-Vize-Pınarhisar-Kıyıköy kültür arterleri oluşturma potansiyeli olan alan olarak tanımlandığını söyleyerek Kıyıköy'ün çok önemli bir ekoturizm kenti olabileceğini kaydetti.
Kiper, ekoturizme yönelik geliştirilecek farklı aktiviteler konusunda ise kıyı turizmine, tarımsal turizme ve tıbbi aromatik bitki varlığının geliştirilmesine yönelik aktivitelerin düzenlenmesi ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Toplantının soru-cevap ve öneriler kısmında söz alan Vize Lisesi öğretmeni Cemal Satkın, bitkiler, balcılık ve balık ürünlerinin pazarlanması konularında önerilerde bulundu. Satkın ayrıca, Kıyıköy Beldesinin 5-15 Ekim tarihleri arasında güneyden kuzeye göç eden Küçük Orman Kartallarının göç yolu üzerinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
Daha sonra kürsüye gelen Vize Kaymakamı Murat Duru, turizmde önce altyapı ve ulaşımın önemine değinerek "Vize İlçemiz Cittaslow bir ilçe olmasıyla zaten turizm yolunda önemli bir gelişme ve ilerleme kaydetmiştir. Bu bağlamda belediyemiz gerek Avrupa Birliği, gerekse Trakya Kalkınma Ajansından destek alarak çok başarılı hizmetler yapmıştır. Biz de Vize Kaymakamlığı olarak Trakya Kalkınma Ajansına iki proje hazırlayarak sunduk. Bunlardan bir tanesi Köy Güzelleştirme Projesi, diğeri ise 24 köyümüzü de ilgilendiren Katı Atıkların Toplanması projesidir. Bu iki projemizde ekoturizmle örtüşen çok önemli projelerdir" dedi. Kaymakam Duru, sunumu gerçekleştiren akademisyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Toplantıya, Vize Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkanı Vekili Yavuz Tezcan, Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, Daire Amirleri, Okul Müdürleri ve Muhtarlar katıldı. - KIRKLARELİ
Son Dakika › Yerel › Kırsal Kalkınma Amaçlı Ekoturizmin Kıyıköy'de Uygulanabilirliği Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?