Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılan 'Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin kuruluşunu onayladı.
Aydın ve ilçelerinde faaliyet gösteren kırmızı et üreticilerinin bir araya gelerek 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununda öngörülen Kırmızı Et Üretimi Tebliğine göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almak amacıyla Aydın Ticaret Borsası tarafından müracaatı yapılan "Kırmızı Et Üreticileri Birliği" kuruluşu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 01 Şubat 2013 tarihi itibariyle onaylandı.
16 üyeye ulaşarak kuruluşunu tamamlayan Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin yeni yönetimi tanıtıldı. Tanıtım etkiliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, ydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Cihan Can ile Aydın Ticaret Borası ve Birlik yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin kuruluş süreci hakkında bilgiler veren İl Müdürü Salih Köksal, 2006 yılında kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte birlik kuruluşlarının hızlandığını söyledi. Üretilen ürünün hak ettiği değeri bulması ve ürün üretim programının planlanmasını önemine işaret eden Köksal, "Üreticilerimizin en büyük sıkıntısı ürününün hak ettiği değerlen satamamasıdır. Çok üretim dolayısıyla fiyatın dip yapması ve az üretim nedeniyle fiyatların tavan yapması üretici ve tüketici açısından sorunlara neden oluyor. Ortaya çıkan fiyat istikrarsızlığı ve mağduriyetlerin önlenmesi için bu düzenlemeye ihtiyaç duyuldu. Bakanlığımız birliklerin ayakta kalması ve kurumsal yapıya kavuşması için bir takım desteklerini birlikler üzerinden veriyor. Kırmızı Et üreticileri Birliği de bu açıdan büyük önem taşıyor. Üreticilerimiz 'Biz 12 TL'ye hayvan kestiriyoruz, kasaptan 25 TL'ye et alıyoruz' diye serzenişte bulunuyor. Biz birliğin bu konudaki boşluğu dolduracağını ve sıkıntıların aşılacağına inanıyoruz" dedi.
Kuruluş sürecinde sekretarya görevini üstlenen Aydın Ticaret Borsası ile verdiği destek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teşekkür eden Birlik Başkanı Cihan Can da, "Aydın'ın tarım ve hayvancılıkta potansiyeli yüksek. Ancak hayvancılıkta bir sürü alt yapı eksikliği bulunuyor. Biz bu alt yapı eksikliklerinin giderilmesini bir nebze sağlamak amacıyla Kırmızı Et Üreticilerinin aynı çatı altında toplayarak, sorunlarımızı daha iyi dile getirmek, hızlı ve yerinde çözüm bulmak için gerekli yerlere başvurmamızın birlikte daha kolay olacağını düşünerek yola çıktık. Kurulanan Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin görevleri arasında üyelerin ürettikleri ürünlerle ilgili piyasa araştırmaları yapmak ve yaptırmak, üyelerinin ürünlerine pazar bulmak, ürünlerin pazara arzını düzenlemek, üyelerine üretim teknikleri, hasat, depolama ve paketleme konularında teknik destek sağlamak, eğitim ve yayım hizmeti vermek, danışman hizmeti sağlamak, ürün kalitesini iyileştirici tedbirler almak ve ürün standartlarını uygulamak, paket ve ambalajlarla ilgili standartların uygulanmasını sağlamak, üyeleri adına ürün depolanmasına, gerektiğinde bu amaçla depo kiralanmasına yardımcı olmak gibi birçok görevleri var. Şuan mevcut 16 üyemiz var. Eğer 50 üyenin üzerine çıkabilirsek bir mezbaha kiralayıp kırmızı et temin edebiliriz" diye konuştu.
"ÖRGÜTLENMEDEN AMACIMIZA ULAŞAMAYIZ"
Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin Aydın ve üreticilere hayırlı olmasını dileyen Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü ise, "Birlik üyelerimiz zaten bizim üyemiz. Onun içinde birliğin kurulmuş olmasından son derece mutluyuz. Örgütlenmemiş toplumların amaçlarına ulaşması mümkün değildir. Destekler, dernekler ve örgütlenmiş kurumlar üzerinden veriliyor. Örgütlenmeden tek tek mücadele etmemiz ve sorunlarımızı çözmemiz mümkün değil. Biz Birliğin çok faydalı işler yapacağına inanıyoruz. Desteğe ihtiyaçları ve biz her zaman onların yanında olacağız" şeklinde konuştu.
Kuruluşu onaylanan Cihan Can başkanlığındaki Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin geçici yönetim kurulu Altan Bilgen, Mehmet Eraslan, Halit Boran ve İbrahim Arık'tan oluştu. 6 aylık sürenin ardından 01 Şubat'ta Bakanlık tarafından kuruluşu onaylanan Birliğin, 6 ay içerisinde genel kurul yaparak yönetimini belirleyeceği bildirildi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Kırmızı Et Üreticileri Örgütlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?