Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Altınova Mahallesi yakınlarındaki Kesiri Han ayakta kalma savaşı veriyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmet Daire Başkanı Mustafa Akyıl, Karaisalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Ak Mehmet Sürmeli ve İbrahim Efe ile birlikte Kesiri Han'ı gezdiler.
Karaisalı Belediye Başkan Yardımcısı Recep Ak, Kesiri Han'ın 1637 yılından sonra 4. Murat döneminde Sadrazam Bayrampaşa tarafından yaptırıldığını belirterek, "Tarihçi Cezmi Yurtsever'in verdiği bilgilere göre; Çakıt ırmağının kıyısında ve bahar mevsimi ile birlikte boy atarak yeşeren buğday tarlalarının arasında görülen duvarları ile kare şeklini andıran tarihi yapıya bakanlar onun için "Kesrik Han" ismini vermişlerdi. Sadece kalaklarında Eski İran hükümdarı Kisra'nın isim bırakmış olduğu yerde yaptırılan muhteşem bir anıtsal yapı olarak düşünüyorlardı. Bilmiyorlardı ki tarihi binanın adı "Bayrampaşa Kervansarayı" veya belgelerdeki ismiyle Çakıt Hanı'dır. Osmanlı Padişahı IV. Murat, İran'a hükmeden Sefavi hükümdarının Osmanlı'ya bağlı Bağdat şehrini ele geçirmesine cevap vermek için savaşmaya karar vermişti. 1637 yılında Sadrazamlık görevine gelen Bayram paşa, Osmanlı ordusunun mansur ve muzaffer olması için savaş organizasyonuna çok acele ve en güzel şekilde yapması gerekiyordu. İstanbul'dan yola çıkan ordunun Eskişehir, Konya üzerinden Toros geçitlerine varması ve oradan da Gülek boğazını aşarak Adana'ya ulaşması esnasında konaklama yerine ihtiyaç duyulduğunu biliyordu. Karaisalı sınırları içinde kalan Çakıt suyu kıyısındaki araziye ordunun "konaklaması" için kervansaray yapılması çalışmasını başlattı. Tarsus, Karaisalı Adana yöresine ustalar gönderildi, Taş ve toprak malzeme, kireç, kereste toplandı. Çakıt suyu kıyısında kervansarayın sur duvarları yükselmeye başlandı" dedi.
Ak, şöyle devam etti:
"Mayıs ayı 1638 tarihi içinde Sultan Murat, ordusu ile birlikte Bağdat üzerine sefer yürüyüşüne geçti. Osmanlı ordusu menzillerde dura kalka Gülek Boğazı'na ulaştı. Biraz daha aşağıda yeni yapılan kervansaraya gelindi. ve orada duruldu. Kervansarayı yaptıran Bayrampaşa, kendi servetini ortaya koyarak yaptırdığı ve kendi adıyla söylenen Kervansaray'ın Osmanlı'ya hayırlı uğurlu olması için dua etti. ve Padişah dahil sayıları on binleri bulan Osmanlı ordusu handa kısa süre mola verdi. ve daha sonra oradan da ayrılarak Çukurova'ya ve Adana'ya geldi. Yol uzundu. Misis köprüsünden geçerek Payas'a ulaşılacak ve oradan da Diyarbakır ve Musul daha sonra Bağdat'a geçilecekti. Bayrampaşa da padişah ile birlikte sefere katılıyordu. Urfa yakınlarında vefat etti. Ömrü nihayete ermişti ama geride çok sayıda eser bırakarak. Zaten bir hayli yekün tutan "artan", "kesret bulan" servetinden bir kısmını harcayarak yaptırmıştı, Çakıt suyu kıyısındaki Kervansarayını. O'nun bu halinden dolayı "Kesiri" veya "Kesrik Hanı" adı da verilmişti."
Zaman içinde Bayrampaşa Kervansarayı'na hac ve tüccar kervanlarının uğradığını, yolculara her türlü hizmetin verildiğini kaydeden Ak, "18. Yüzyıl ortalarında yöreye Menemenci aşireti hakim oldu. 19 Yüzyıl sonlarına kadar Kervansaray çok sayıda insana hizmet verdi. 1. Dünya Savaşı öncesi, Gülek Boğazı'na doğru uzanan/toprak yolun açılması ve yine aynı yıllarda Almanların Toros tünellerinin yapımına başlaması dolayısı ile kervan devri de sona ermiş oluyordu. Bayrampaşa Kervansarayı kendi haline bırakıldı. Taşları söküldü, ev yapımında kullanıldı. O kadar görkemli bir bina idi ki ne kadar taş alınırsa alınsın bitecek gibi değildi. Şimdi ilçemiz içindeki tarihi han, ayakta kalma savaşı veriyor."
Recep Ak, Karaisalı Belediyesi olarak Kesiri Han'ın korunması ve tanıtılması için gerekli çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Kesiri Han Ayakta Kalma Savaşı Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?