Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Çataloluk Beldesi'nde, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından, çiftçilere ve hayvan üreticilerine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'na neden olan ‘kene’ hakkında bilgi verildi.
Beldede bulunan Merkez Camii’nde düzenlenen konferansa, Belde Belediye Başkanı Ercan Güleç, İlçe Tarım Müdürü Turgut Atay, Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Fatih Özgür, Veteriner Hekim Hülya Tongal ve Mustafa Arslan ile birlikte belde halkı katıldı. Konu ile ilgili vatandaşlara bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Önder, kenenin eklem bacaklıların örümcekgiller sınıfından kan emici ve bir dış parazit olduğunu ifade ederek, “Keneler, insan ve hayvan gibi canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer. Dişi keneler 3 bin ile 15 bin arasında yumurta bırakabiliyor. Yumurtalarını toprak, yaprak, çöp veya hayvan kılları arasına bırakabilirler. Erginlerinde dört çift bacak bulunur. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. Yumurtadan çıkan küçüklere larva, bir üst dönemine nimf denilen keneler, genellikle kertenkeleler üzerinde; diğer erginler ise insan, koyun, sığır, köpek gibi memeliler üzerinde parazit olarak yaşarlar. Özellikle dişi kenelerin yumurtlaması için kan emmesi gerekir ve bu şekilde beslenirler" dedi.
İlçe Tarım Müdürü Turgut Atay ise, anlatılan konulara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini, yoksa insanın canına mal olabileceğini söyleyerek, bu tür konferansların bundan sonrada yapılacağını dile getirdi.
(SY-İG-ATÖ-Y)
28.06.2007 10:46 TSİ
Son Dakika › Yerel › Kene ile Mücadele Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?