Belediye hizmetlerinin her alanında teknolojiyi kullanarak vatandaşların hayatını kolaylaştıran Keçiören Belediyesi, Avrasya'nın en büyük bilişim fuarı CEBİT Bilişim Eurasia 2013'ün katılımcıları arasında yer aldı. E-belediye uygulamalarının tanıtıldığı Keçiören Belediyesi standı ziyaretçilerden ilgi gördü.
Bilişim sektörünün devlerini bir araya getiren fuarın Keçiören Belediyesi standında, Keçiörenli vatandaşların kullanımına sunulan elektronik hizmetler tanıtıldı. E-kimlik entegrasyonunu yapan ilk belediye olma sıfatını taşıyan Keçiören Belediyesi, aynı zamanda e-Devlet üzerinden en çok hizmet veren belediye olmasıyla dikkat çekiyor. Keçiören Belediyesi, aralarında imar durumu sorgulama, nikah salonu sorgulama ve AK Masa başvurusunun da yer aldığı 21 farklı işlem ile e-devlet üzerinden hizmet veriyor.
MOBİL BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ
Fuar standında Keçiörenlilerin belediyeye gitmeden internet üzerinden hizmet alabilmelerini sağlayan otomasyon uygulamaları ile belediye hizmetlerini vatandaşların ayağına götüren interaktif bilgi sistemleri Kiosk'lar ziyaretçilere tanıtıldı. Keçiören'e ait bütün verileri barındıran Kent Bilgi Sistemi ziyaretçilere uygulamalı anlatılırken, vatandaşların internet bağlantısı olmadan belediye hizmetlerini almasına imkan tanıyan SMS belediyeciliği hakkında da bilgi verildi. Stantta, akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarlar üzerinden belediye hizmetlerine ulaşımı sağlayan Andoroid Mobil, iPhone, iPad ve Windows 8 gibi mobil uygulamalar gösterildi.
"Akıllı Kentler, Akıllı Belediyeler" başlığının CEBIT 2013 fuarının ana temalarından birisi olduğuna dikkat çeken Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören sınırları ilçesinde 800 bin vatandaşın yaşadığını hatırlatarak "Her bir vatandaşımızın yılda bir kere belediyeye gelmesi, günde ortalama 2 bin vatandaşımızın ziyaret etmesi anlamına geliyor. Bu işlem hacimleri belediyecilik hizmetlerini ve standartlarını değişime zorlamaktadır" dedi. Artık bir yerel yönetimin verdiği yol, temizlik ve altyapı hizmetleri kadar, vatandaşlar ile kurabildiği teknolojik bağın da önemsendiğini belirten Ak, şöyle konuştu: "Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu hız ve değişimi görerek akıllı bir kent yönetimi ortaya koyabilmek için neler yapılması gerektiğini planladık. Bununla ilgili projeler ürettik"
GÜÇLÜ BİR TEKNOLOJİK ALTYAPI KURDUK
İlk etapta teknolojik kaynakları barındıracak ve kesintisiz hizmet vermesi için çalışacak güçlü bir altyapı yatırımı yaptıklarını anlatan Başkan Ak, bilginin korunmasına yönelik adımlar attıklarını, verilerin yedeklendiği bir Felaket Kurtarma Merkezi kurduklarını söyledi.
Belediye arşivlerini bilgisayar ortamına aktardıklarını, yeni bilgileri ise kağıt yerine dijital evrak olarak bilgisayar üzerinden dolaşıma açtıklarını ifade eden Başkan Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Personelimize eğitimler verdik. Artık yeni veriler doğrudan bilgisayarlar üzerinden işleniyor. Bu kurumumuza ciddi kağıt tasarrufu ve işlem hızı kazandırdığı gibi yönetilebilir bir bilgi havuzuna da kavuşmamızı sağladı. Bu veriler üzerinde personelimiz saniyeler içerisinde arama yapabilmekte, raporlar oluşturup sunabilmektedir. ve dolayısıyla vatandaşlarımızın ve personelimizin hizmet alma-verme imkanları da bir o kadar hızlanmış oldu."
Başkan Ak, vatandaşlardan gelen telefonları çağrı merkezi aracılığıyla tek noktadan kayıt altına alarak otomasyon sistemine dahil ettiklerini, böylece gelen taleplere en hızlı biçimde cevap verme şansını yakaladıklarını kaydetti.
Keçiören'in e-belediyecilik hizmetlerine de değinen Başkan Ak, vergi ödemek, sorgu yapmak, nikah rezervasyonu gibi birçok işlemi internet ortamına taşıdıklarını belirtti. Artık vatandaşların belediye binasına gelmeden internet üzerinden vergilerini sorgulayıp ödeyebildiklerini ifade eden Mustafa Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bununla ilgili yüzlerce olumlu geri dönüş alarak büyük bir mutluluk yaşadık. Özellikle vergi dönemlerinde, internet veznemiz bir tek makbuz kağıdı israf etmeden; bir tek vatandaşımızı sırada bekletmeden milyonlarca liralık vergi tahsilatı yaparak büyük işler başarmıştır. E-Devlet çalışmalarına da katılan Keçiören Belediyesi; mevcut yazılım ve donanım altyapısından da destek alarak; burada da milletimiz için başarılı hizmetlere imza atmıştır. Bugün 21 tane servisle E-Devlet platformunda hizmet veren örnek bir noktadayız."
KEÇİÖREN'İN KENT DOKUSUNU BELİRLEDİK
Belediye olarak uzun soluklu ve gayret isteyen başka bir projeye daha imza attıklarını aktaran Mustafa Ak, Nüfus ve Vatandaşlık İşler Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK ile birlikte çalışarak vatandaşlara verilecek kimlik kartlarının entegrasyonunu sağladıklarını dile getirdi.
Kent Bilgi Sistemi yazılımı sayesinde bütün cadde, sokak ve apartmanları ile Keçiören'in kent ve sosyal dokusunu ortaya çıkardıklarını belirten Ak, şunları söyledi: "İmar bilgilerini eşleştirip en güncel kent veritabanını oluşturduk. Artık vergi kaçaklarını daha sağlıklı bir şekilde tespit ederken, kent üzerinde yapılacak mimarı çalışmalarımız için de güzel bir platform elde ettik. Böylece yatırımlarımızı daha esnek koşullarda ve en çok ihtiyacın olduğu yere göre yapabiliyoruz. Bu kent yönetimi için çok büyük başarı demektir."
Mustafa Ak, kentleri ve yönetimleri etkileşime açık, vatandaşları kucaklar hale getirmek için bu tür teknolojik yatırımları yapmanın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Artık elimizdeki bilgi, masada duran bir bilgi olmaktan ötede, yönetilebilir bir bilgi konumuna geldi. Kağıt ve zaman israfının önüne geçmek için önemli adımlar attık ve büyük kısmını başardık. Vatandaşlarımızı kucaklayan ve onların ellerinde bulunan teknolojik imkanlara hitap eden yazılımlar ortaya koyduk. Sadece Keçiörenli hemşehrilerime hitap eden teknolojik imkanlar ortaya koymadık, birçok yerel yönetim için örnek projeler çıkartarak model teşkil ettik. Artık yarınlara daha güzel bakabiliyoruz." - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Keçiören Belediyesi, CeBIT 2013'te Büyük İlgi Gördü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?