Kayseri Şeker tarafından, "Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın Korunması" kapsamında Sivas İli Gemerek İlçesi Hacı Yusuf Köyünde yaşatılmaya çalışılan, 'Düğünde Bayrak Kaldırma' geleneğine destek vermek amacıyla, Pancar Çiftçisi olan Sezai Çelik'in oğlu Fatih'in, 'Bayrak Kaldırma' törenine iştirak edildi.
Kayseri Pancar ekicileri bölgesinde bulunan Gemerek Hacı Yusuf Köyü pancar ekicisi Sezai Çelik, oğlunun düğününü geleneksel Türk adetlerine göre yapmaya gayret ettiğini, geleneksel olarak Cuma namazı sonrası Köy camisinden, Cami imamı ve köy halkının yediden yetmişe tamamının davet edildiği Düğünün ilanı olarak kabul edilen Bayrak kaldırma adetini önemsediğini belirterek bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.
Düğün ilanı olarak bilinen "Bayrak Kaldırma" adetine göre Köy camisinden Bayrak kaldırılacak eve kadar giden davetlilere, Bayrak kaldırılan evde yapılan duanın ardından tüm misafirlere düğün yemekleri ikramı yapılıyor. Böylelikle köyde düğün başlamış sayılıyor.
Hacı Yusuf Köyündeki bu güzel Kültürel mirasın yaşatılmasını isteyen düğün sahibi Sezai Çelik'in, Bayrak kaldırma davetine, Hacı Yusuf Köyü ve civar köyleri ile Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yöneticiler iştirak etti.
Hacı Yusuf köyünde yaşamını sürdüren ve ahşap oymacılık, bağlama yapımı işleri ile uğraşan "Yırtık Roman" lakaplı Haydar Koçer de (66) deyişleri ile Bayrak kaldırma törenine renk kattı.
Hacı Yusuf köyünde ilk pancar ekenlerden Faik Çelik 1955 yılında ilk pancar ekildiğinde, Adapazarı'ndan getirilen çavuşlardan çapa yapmayı öğrendiklerini belirterek, "Kağnı ile Yeni Çubuk'taki tren istasyonuna üretilen pancarı götürür ve vagonlara kendimiz yüklerdik. Bazen at arabası bazen de öküz arabası ile taşırdık. İlk olarak 700 kilo pancar üretimi yaptık" dedi. İlk pancar ekenlerden İsmail Erdoğan da 800 kilo pancar aldıklarını ve her seferinde 250 kilo pancarı kağnı arabası ile kantara teslim ettiklerini söyledi.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Nizamettin Çatak da, "Annem pancar tarlasında çalışmaya gidermiş, yakınlarım anne sütü için beni tarlaya götürdüklerinde bazen pancar tarlasını sulama için açılan su arkı içinde uyuturmuş" diyerek hatıralarını nakletti.
Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akayda; düğüne iştirak eden tüm misafirlere şeker yerine köyde yetişen kirazlardan ikram edilmesi ve unutulmaya yüz tutan kültürel mirasımızın yaşatılması gayretinden dolayı düğün sahibine ile bu güzel etkinliğe destek veren misafirlere teşekkür etti. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Kayseri Şeker'den, 'Düğünde Bayrak Kaldırma' Geleneğine Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?