Kaybolan Meslekler 'Kapurcuk' Projesi ile Hayat Bulacak - Son Dakika
Yerel

Kaybolan Meslekler 'Kapurcuk' Projesi ile Hayat Bulacak

Kaybolan Meslekler \'Kapurcuk\' Projesi ile Hayat Bulacak

Marmaris’in kültürünün ve gastronomisinin tanıtımına birebir yardımcı olacak, kaybolan mesleklerinin yeniden aktif hale gelmesi için teşvik edici rol üstlenecek ‘Kültür ve Gastronomi Evi’ hizmete girdi.

13.07.2016 12:03

Marmaris'in kültürünün ve gastronomisinin tanıtımına birebir yardımcı olacak, kaybolan mesleklerinin yeniden aktif hale gelmesi için teşvik edici rol üstlenecek 'Kültür ve Gastronomi Evi' hizmete girdi.

Çevre halkın ve esnafın "müze ev" diye nitelediği yapıya akla türlü hayaller getiren küçük deniz kabuklarının yani "Kapurcuk" adı verildi. 79 yıllık geçmişe sahip yapıyı aslına sadık kalarak restore edip, ilçe turizmine, tanıtımına kazandıran Marmaris Ticaret Odası Başkanı da olan işadamı Mehmet Baysal, 'Kapurcuk'un, ilçenin kültürüne ve gastronomisine hizmet etmenin yanısıra, kaybolan mesleklerin yeniden hayat bulmasına, çarşıdaki ticari hayatın dönüşümüne öncülük etmeyi amaçladığını da söyledi .

Marmaris Ticaret Odası Başkanı ve işadamı Mehmet Baysal, ilçenin yöresel değerlerini gün yüzüne çıkartıp, turizmin hizmetine sunmaya yönelik yıllardır sürdürdüğü çalışmalarını, 'Kapurcuk' adını verdiği kültür ve gastronomi eviyle taçlandırdı. Baysal LTD şti nin 30. yılı nedeni ile Ahde vefa ilkesi ile yapılan bu proje yani Kapurcuk; Mehmet Baysal 'ın Marmaris'e sevgi saygı ve birikiminin dışa yansıması olarak adlandı.

79 YILLIK YAPI ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ

Mehmet Baysal, kendisine ait olan Baysal Limited Şirketi aracılığıyla, 2015'te, çarşının Anatolia Meydanı girişine yakın bir bölgede,Bedesten'ın karşısında bulunan eski Marmaris evini satın aldı.

Merhum marangoz Hacı Mehmet Cengiz tarafından, ahşap kısımları bizzat kendi elleriyle 1937'de yapılan ev, 8 ay süreyle, aslına sadık kalınarak baştan aşağıya restore edilerek yenilendi.

İçerisi, yüzde 70'i Mehmet Baysal'ın kişisel koleksiyonundan olmak üzere, Marmaris kültürüne ait eski ve antika eşyalarla döşendi. Türkiye'nin en ünlü heykeltıraşlarından Murat Daşkın'a sipariş edilen üç gerçekçi heykel, Marmaris'e özgü kıyafetleriyle eve ayrı bir yaşanmışlık havası kazandırdı.

HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ

Giriş katı ;kaybolan tadlar,kültürel miras, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin anlatıldığı 3 ayrı bölümden oluşuyor. Tamamen yöresel ve organik ürünler bilinmeyen bir çok yönleri ile Marmarisin gizli kalmış çeşitliliğini ve bilgilerini görme ve öğrenme şansını vermektedir. Kaybolan tadlar da, parmak tatlısı, kıyam,Marmaris kurabiyesi, Marmaras gazozu, içi boş, kalburabastı, peksimet, limonata,koruk suyu, adaçayı sunulacağı oturma mekanını eski damak tadlarına bir yolculuk sunacak.

Marmaris'in kaybolan mesleklerinin de tanıtıldığı alanda satışı yapılan ürünlerin tamamının, ilçedeki zanaatkaların el işi göz nuru orijinal eserler olmasına büyük özen gösterildi. En ince ayrıntılar düşünülerek, 8 ay boyunca titizlikle yürütülen çalışmaların sonunda ziyaretçilerine Türkçe, İngilizce ve Almanca olmak üzere 3 dilde yardımcı olan 4 personelin görevlendirildiği ev, 'Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi" adıyla geçtiğimiz hafta hizmete girdi.

MÜZE EV

1920-1980 yılları arasındaki Marmaris yaşamı üstkata çıkan merdivenin başından itibaren ziyaretçileri karşılıyor. Gezinirken duyguların adeta körüklendiği, kendinden,geçmişinden, atalarından çok şey bulacağı geçmişini yad edeceği ve saygıyla anacağı bir çok obje duygusal bir yolculuğa çıkarıyor. Misafirlerinin, "Marmaris'te insanlar nasıl yaşarlardı, ne yaparlardı, ne yerler, ne içerlerdi, ne giyerlerdi?" sorularına yanıt bulabileceği, satın alabileceği, özetle Marmaris kültürüne şahit olup, tanıyabileceği, çevre halkın ve esnafın 'müze ev' diye nitelediği "Kapurcuk"un açılışı dolayısıyla yakın zamanda bir tören düzenleneceği bildirildi.

HEDEF: ÇARŞIDA KÜLTÜRLÜ KAZANÇ

Mehmet Baysal, Marmaris'e karşı duyduğu sevgi ve saygının bir içsel yansıması olduğunun altını çizdiği "Kapurcuk'u oluşturmaktaki amacının kesinlikle para kazanmak olmadığını söyledi. Hem iş yaşamında hem de ikinci dönemini yürüttüğü Marmaris Ticaret Odası Başkanlığı görevi süresince ilçenin değerlerine yönelik farkındalığı arttırmak için büyük çaba harcayan Mehmet Baysal, 'Kapurcuk 'un ilçenin kültürüne ve gastronomisine hizmet etmenin yanı sıra, çarşıdaki ticari hayatın dönüşümüne öncülük etmeyi amaçladığını da söyledi. Baysal, "Maalesef, 'para kazanalım' düşüncesi, kültürümüzü de yok olma noktasına getirdi. Yöresel değerlerimizi, 'en 'lerimizi kullanamaz olduk. İşte, Kapurcuk, bu değerlerimize sahip çıkıp, onları tanıtımın ve turizmin hizmetine sunmayı amacının bir ürünü. Kapurcuk aracılığıyla, çarşının eski haliyle, zanaatkarlarıyla, Marmaris'e özgü ürünlerin satıldığı eski haline dönüşümüne katkı sağlamak, kaybolan mesleklerin tekrar aktif hale gelmesine öncü olabilmeyi hedefliyoruz. Bunun hem ilçenin turizmine hem de esnafın geleceğine fayda sağlayacağına inanıyorum. Çünkü, dünyadaki turizm anlayışı değişti. Dünyanın her tarafında ulaşılabilen ürünleri satmak artık cazip değil. Ben hep ifade etmeye çalışıyorum, faklı olanı, olmayanı yapmalı, üretmeliyiz. Bu sebeple çarşı esnafımızın da 'üreten esnaf' yapısına bürünmesinin hem kendilerine hem ilçemize fayda sağlayacaktır düşüncesindeyim."

KAYBOLAN MESLEKLER ATÖLYESİ OLUŞTURULUYOR

Mehmet Baysal, kaybolan meslekleri canlandırmak, 'üreten esnaf'a dönüşümü sağlamak için de projelerinin olduğunu, bu amaçla atölye kuracaklarını sözlerine ekledi, şunları söyledi: "Kale sokağında bulunan restoranım 'Fıta'nın karşısında bir atölye oluşturma çalışmalarımız da sürüyor. 'Kaybolan Meslekler Atölyesi' adını vermeyi planladığımız tesis tamamlandığında, burada ilçe yaşayanları tarafından Marmaris'e özgü ürünlerin üretileceği gibi, eğitim de verilecek. Böylelikle, hem yöresel değerlerimizi bilen, öğrenen, üreten sayısı artacak hem de yeni istihdam alanları da oluşmuş olacak"

"YANLARINDA OLACAĞIM"

Mehmet Baysal, sözlerinin sonunda özellikle genç ve kadın girişimcilere seslenerek, yöresel değerlere yönelik ticarete yatırım yapmalarını önerdi. Baysal, bu konuda yatırım yapacakların, hem bir işadamı hem de Marmaris Ticaret Odası Başkanı olarak yanlarında olacağının vurguladı, "Umarım, Marmaris'in mistik yani farklı olma özelliği taşıyan tarımsal, kültürel ve turistik tüm değerlerini gün ışığına çıkarma gayretimize ortak olanların sayısı çoğalır" dedi.

Kapurcuk'un Genel Koordinatörü Şiir Dürüst de, evin 10.00-22.30 saatleri arasında hizmet vererek geçmişini bilmeyen, korumayan geleceğine sahip olamaz ilkesi ile Marmaris tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti . Şiir Dürüst, "Elimizden geldiğince konuklarımıza, Marmaris'in kültürünü, tatlarını unutulmaya yüz tutmuş mesleklerimizi üç dilde, Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak anlatmaya, tanıtmaya çalışıyoruz. Kapurcuk'ta geçmişten geleceğe bir köprü kurduklarını ve konuklarımızın buradan güzel duygularla memnun ayrılması, güzel Marmaris'imize katkı sağladığımız hissettiriyor, bizi mutlu ediyor" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kaybolan Meslekler 'Kapurcuk' Projesi ile Hayat Bulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement