İnsan Hakları haftası münasebetiyle Diyarbakır Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde "hak arama yolları" içerikli bir seminer verildi.
Diyarbakır Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde İnsan Hakları haftası münasebetiyle "hak arama yolları" içerikli bir seminer Aktivist Eyüphan Kaya tarafından verildi.
Seminerde Kaya tarafından, insanın onuru, temel haklarımız, ayrımcılık ve haksızlığa müdahale ve yöntemi, dilekçe hakkı, tutanak tutma, şikayet dilekçesi verme, bilgi edinme konusunda öğrencilere bilgi verildi.
Seminerde Kaya haklarla ilgili çeşitli örneklendirmelerde yaptı. Gelen bütün peygamberler mazlumun kimliğine, inancına bakmadan arkalarında durduklarını ifade eden Kaya, "Yüce Allah, "sadece zalim kimselere karşı düşmanlık yapabilirsiniz" buyurmaktadır, ayrıca adil şahitlerden olmamız gerektiği hasebiyle olup biten olaylara karşı "Bana ne, Sana ne?" demeye hakkımız yoktur" dedi.
"İnsan hakları bir bütün olarak ele alınmalı"
İnsan haklarını bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anlatan Kaya şunları söyledi:
"Birinci, ikinci, üçüncü kuşak insan hakları şeklinde ele alınmaktadır. Birinci kuşak insan haklarının başında yaşam hakkı gelmektedir, bir insanın hayatı elinden alınmışsa diğer haklarının hangisinden bahsedebilirsiniz. Fiziki ve psikolojik işkenceye tabi tutulmama hakkı, bir insan kendini ifade ettiği zaman böyle bir endişesi varsa kendini rahat ifade edebilir mi?
Güvenli bir yaşam sürdürme hakkımız var.
Bunu sağlamak devletin işi, biz de yasalara uyarak devlete bu konuda yardımcı olmalıyız. Bu birinci kuşak haklarımız teminat altına alındığı zaman diğer haklarımızı yaşama imkanımız oluyor. İfade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğümüz var, herkesin özel yaşamına, ahlaki ve kültürel değerlerine saygı gösterilme hakkına sahibiz. Resmi Kurumlarda; hakarete uğramama, ayrımcılığa ve haksızlığa uğramama hakkımız var. işlerimizin zamanında ve savsaklanmadan, hemen bitirilmesini, istemeye hakkımız var. Unutmayalım vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak suçtur. Ayrımcılık yapan rütbesi ve makamı ne olursa olsun cezalandırılır. Hz. Ali, 'Mazlum zalime destek olmasaydı zulüm devem etmezdi' diyor. Ancak hakkımızı ararken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Hakkı teslim olmak, sakinliğinizi bozmamak, ciddi bir tonda konuşmak (kaba değil), kendinizden emin halde, kararlılığınızı göstermek, hakkınızı bildiğinizi fark ettirmek. Bağırıp çağırarak, saldırarak haklı olduğunuz halde haksız duruma düşebilirsiniz. Rum suresi 22.ayette "Dillerinizin ve renklerinizin farklı olması Allah'ın ayetlerindendir." diye ferman edilmektedir. Öyleyse farklıya değil, varsa bir yanlış davranışı ona karşı durmak lazımdır"
Son Dakika › Yerel › Kaya'dan 'Hak Arama Yolları' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?