Kastamonu Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlediği sempozyumda 3 farklı kıtadan bilim insanlarını bir araya getirdi.
Kastamonu Üniversitesi, akademik faaliyetler kapsamında düzenlediği ulusal, uluslararası sempozyumlar, paneller ve konferanslarla bilim dünyasına ışık tutmaya ve Kastamonu'yu değişik etkinliklerle dünyaya tanıtmaya devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin işbirliğinde düzenlenen "1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu"na katıldı.
KKTC'de düzenlenen sempozyuma Türkiye, Amerika ve Japonya gibi ülkelerinde aralarında bulunduğu 10 farklı ülkeden alanında uzman yaklaşık 100 bilim insanı bildirilerini sundu. Sempozyuma, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Türkiye Cumhuriyeti Kastamonu eski Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanı Durmuş Yavuz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO'su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Olgun Üstün ve Cemile Esenyel ve GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadık Ülker katıldı.
Sempozyum, Soma'da meydana gelen maden kazasında hayatını yitirenler için bir dakikalık Saygı Duruşun bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile devam etti.
Sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Manisa ilimizin Soma ilçesinde trafo patlaması nedeni ile madende göçük altında kalan vatandaşlarımızın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu elim maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı olarak kazayı atlatan vatandaşlarımıza geçmiş olsun temennilerimi sunuyorum" dedi.
Aydın, "Malumunuz üzere Akdeniz, bağlantılı olduğu denizlerin ve okyanusun özelliklerini kendi bünyesinde gösteren ve diğer denizlerle karşılaştırıldığında ayrıcalıklı bir denizdir. Kıbrıs ise bulunduğu konum itibari ile Akdeniz'in kalbi ve bizim de göz bebeğimizdir. Yeni kaynaklar üretmek için bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla birlikte 21. asrın, su ve sudan elde edilen her türlü ürüne dair yeni bakış açılarının geliştiği ve bilim dünyasının bu husus üzerine heyecanla eğildiği bir asır oldu" diye konuştu.
Dünyada her ne kadar yaklaşık 180 milyon ton ürün sulardan elde edilip insanların gıda olarak tüketimine sunulsa da işin içerisinde olan kişiler olarak bakıldığında suların sadece kaliteli besin kaynaklarının temin edildiği ortamlar olarak görmenin yanlış olacağını ifade eden Rektör Aydın, "Her şeyden önce insan vücudunun ve dünyasın yaklaşık yüzde 75'ini teşkil etmesi nedeni ile su hayattır ve varlığımız suya bağlıdır. Bu gün insan sağlığı için yapılan özellikle kanser çalışmalarının büyük bir kısmı da artık su canlıları üzerinde yapılmaktadır. 17. yüzyılda icat edilen buhar makinesinden tutun bu gün insanlığa hizmet veren ve hayatımızın merkezinde olan birçok makinenin çalışmasında da suyun önemli yeri vardır. Kısaca sanayinin mevcudiyeti de suya bağlıdır. Su ve su ürünleri kadar su ile alakalı teknolojilerde günümüz dünyasında önemli bir yere sahiptir" şeklinde konuştu.
Sempozyumda, 10 ülkeden gelen akademisyen ve bilim insanı, deniz kirliliği oşinografi, balıkçılık, su dibi doğal kaynakları, sualtı araştırmaları, deniz bilimleri, balık yetiştiriciliği gibi konularda çeşitli sunumlar yapmasının ardından son buldu. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Kastamonu Üniversitesi, KKTC'de Sempozyuma Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?