Kastamonu basın tarihinin en güçlü gazetecisi olarak bilinen, Kurtuluş Savaşı'nın Anadolu'daki basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz adına düzenlenen panel, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programa Vali Vekili Mehmet Yiğit, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Halil Zor, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.
Panelde konuşan Kastamonu Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Kastamonu Belediyesi olarak her zaman Kastamonu basınının yanında olduklarını söyledi. Hüsnü Açıksöz'ün adının Kastamonu Belediye Meclisi kararıyla Kuyudibi Caddesi'nin girişindeki meydana verildiğini hatırlatan Eşref Can, ilerleyen günlerde burada bir takım düzenlemelerin yapılacağını ve Hüsnü Açıksöz'ün adının burada yaşatılacağını kaydetti.
"RAHAT UYU HÜSNÜ AÇIKSÖZ"
Kastamonu'da yaklaşık 1,5 asırdır gazete bulunduğuna dikkat çeken Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz ise, Kastamonu'nun basın kültürü ile yoğrulmuş bir şehir olduğunu ve bu şehirde basının da tarihi şahsiyetleri bulunduğunu kaydetti. Bunların en önde geleninin Hüsnü Açıksöz olduğuna işaret eden Erkan Yılmaz, "Tarihi şahsiyetlerin sadece isminin anılması değil, onların yaşantılarının ve ortaya koydukları değerlerin yeni nesillere aktarılmasının da önemli olduğundan hareketle; biz Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti olarak 2015 yılını Hüsnü Açıksöz Yılı ilan etmiştik" dedi.
Hüsnü Açıksöz adına yıl içerisinde yapılan etkinliklerden bahseden Erkan Yılmaz, "Bu kapsamda ilk olarak 2015 yılının Ocak ayında Hüsnü Açıksöz Büyük Ödülü verildi. İkinci olarak büyük üstadın isminin bir yere verilmesi noktasında harekete geçtik. Kastamonu Belediye Başkanlığına sunduğumuz dilekçe doğrultusunda, Hüsnü Açıksöz'ün ismi Kuyudibi girişindeki meydana verildi. Buradan bir kez daha Sayın Belediye Başkanı ve Meclisin çok değerli üyelerine Kastamonu basını adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üçüncü olarak; Hüsnü Açıksöz'ün İstanbul'da bulunan kabrini ziyaret etmek ve bir demet çiçek koyup, Fatiha okumayı arzu etmiştik. Geride bıraktığımız 27 Ağustos 2015 tarihinde de bu görevimizi Kastamonu Genç Girişimciler Derneği, Basın İlan Kurumu Kastamonu Şubesi ve Değerli Hocamız Mustafa Eski ile birlikte yerine getirdik. Dördüncü ve son olarak da; Hüsnü Açıksöz paneli düzenleyip, büyük üstadı gelecek nesillere aktarmak hedeflerimiz arasındaydı. İnşallah bu programı da bugün burada yapıyoruz" diye konuştu.
Yılmaz, şöyle devam etti: "Tüm bu çalışmalarda Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti'ne destek verenlere teşekkür ediyorum. Büyük üstada Kastamonu basını adına sesleniyorum; Her zaman gönlümüzde yaşıyorsun, Rahat uyu Hüsnü Açıksöz"
Konuşmaların ardından Hüsnü Açıksöz paneline geçildi. Panelin oturum başkanlığını Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar yaptı. Panelde, konuşmacı olarak Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz (Açıksöz Gazetesi'nde Yazı Yazan Önemli Şahsiyetler), Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu (Hüsnü Açıksöz'ün Yazılarında Vatan ve Millet Kavramı), Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Eski (Hüsnü Açıksöz'ün Gazeteciliği), Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ercan Çelebi (Kastamonu Basın Hayatına Genel Bir Bakış) ve Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Onur Hasdedeoğlu (Hüsnü Açıksöz'ün Yazılarında Kullandığı Dil ve Üslup) yer aldılar.
Panelin sonunda, panelistler davetlilerin sorularını da cevaplandırdı. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Kastamonu'da Hüsnü Açıksöz Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?