Karpal tünel (bilekte sinir sıkışması) ameliyatlarında endoskopik cerrahi güvenilir ve etkin bir tedavi sağlıyor. 10 dakika gibi kısa bir sürede, endoskopik ve ışıklı bıçaklarla, minimal invaziv denilen küçük kesilerle operasyon gerçekleştiriliyor.
Genellikle marangoz, teknisyen, aşçı ve örgü-nakış gibi el becerisi gerektiren işlerde çalışan kişilerde görülen karpal tünel sendromu, son yıllarda ofis çalışanları arasında da yaygınlaşmaya başladı. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen bu hastalık, erken tedavi edilmezse ilerleyen safhalarda el kaslarında erimelere yol açabiliyor.
Medical Park Uşak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Oymak; hastalıkla ilgili gelen en sık şikayetlerin ellerde ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, batma ve yanma duygusu, bilekte ve elde ağrı, güçsüzlük, eline aldığı cisimleri uzun süre tutamama, bırakma gibi durumlar olduğunu belirtti. Oymak; "Hasta, elini sallayarak rahatlamaya ve kötü duygudan kurtulmaya çalışır. Tanı, hastanın şikayetleri, muayene, manyetik rezonans görüntüleme ve en önemlisi EMG denen sinir fonksiyon testiyle konur. Tedavi başlangıç aşamasında ise ilaçlar, fizik tedavi ve çeşitli el aletleriyle hareketsiz bırakarak tedavi edilir, ama el kaslarında zayıflama başlamışsa ve ilaç tedavisinden yanıt alınamıyorsa o zaman cerrahi müdahale yapılır. Günümüzde elde sinir sıkışmalarında yeni modern tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Eski açık ameliyat şekilleri terk edilmiştir. Artık 10 dakika gibi kısa bir sürede, endoskopik ve ışıklı bıçaklarla minimal invaziv dediğimiz küçük kesilerle operasyon gerçekleştirilmektedir."
GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ İLE BAŞARI DAHA YÜKSEK
Endoskopik karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi kullanılarak biri el bileğinin biraz üzerinde biri de avuçta olmak üzere iki adet 1 cm lik kesi ile yapıldığını belirten Op. Dr. İbrahim Oymak, bu yöntem ile hastanın komplikasyonsuz iyileştiğini ve hastalığın tekrar etme riskinin ortadan kalktığını da ekledi.
ENDOSKOPİK KARPAL TÜNEL AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Op. Dr. İbrahim Oymak; "Açık ameliyattan farklı olarak kesiler hem çok daha küçük hemde tam transvers karpal ligament kesisi üzerinde değildir. Kesilerin küçük olması iyileşme evresini hızlandırırken kesilerin transvers karpal ligamentin tam üstünde olmaması hastaların ameliyat sonrasını daha konforlu geçirmelerini ve daha kısa sürede iyileşmelerini sağlamaktadır. Erken dönemdeki bu avantajlarının yanında, uzun dönemde de açık ameliyat ile aynı başarı oranınını sağlamaktadır" dedi. - UŞAK
Son Dakika › Yerel › Karpal Tünel Ameliyatlarında Endoskopik Cerrahi Yöntemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?