Kayseri Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından, 'Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu' kapsamında düzenlenen "Kariyer ve Girişimcilik Günleri Toplantısı" Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, kendi hayatından örnekler vererek, "Bizim üretime başladığımız yıllarda, 'Komşum sık araba değiştiriyorsa, eş sayısını artırıyorsa, o adamın yaptığı işi yap' gibi bir düşünce vardı. Biz bu modeli değil, pazar araştırmasını tercih ettik ve sünger üretimine yöneldik" dedi.
Kariyer ve Girişimcilik Günleri Toplantısı'na, Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Kayseri Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop ve Avukat Emel Ceylan Balcıoğlu katıldı. ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, ülkelerin kalkınmasında, üniversitesi ve sanayi işbirliğinin büyük öneme sahip olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Coşkun, "Bilime büyük önem veren Türkler, bu sayede kendi medeniyetini oluşturdu. Daha sonraki dönemlerde, bilime ve bilim ile sanayi arasındaki ilişkiye önem verilmediği için, bir toplu iğne üretemez hale geldik. Diğer ülkeler, araba, uçak, uzay araçları üretirken, biz bu yarışın gerisinde kaldık. Yeniden gelişmek ve büyümek istiyorsak, bilime ve üniversite-sanayi işbirliğine eğilmemiz gerekiyor. Bilimin önündeki sorunları da büyüklerimiz, bizler ve sizler el ele vererek ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu.
Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı da, üniversitelerde geliştirilen fikir ve ürünlerin, sanayi tarafından üretime dönüştürülmesi sayesinde kalkınmanın gerçekleşeceğine vurgu yaparak, "Belki bu işbirliğini YÖK aracılığıyla sağlamamız gerekir. YÖK, bunu mecbur tutarak sağlayabilir diye düşünüyorum. Çünkü bu konu şimdiye kadar hep lafta kaldı. Erciyes Üniversitesi bu işbirliğini çok güzel sağladı, darısı diğer üniversitelerimizin başına" ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan ve kendi hayatından örnekler veren Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop ise, yapılan bir araştırmada, Avrupa'ya çalışmak için giden birçok ülke vatandaşları arasında en çok girişimcilerin Türkler arasından çıktığını ifade ederek, "Yani girişimcilik, Türk toplumu olarak genlerimizde var" dedi. Kayseri'de doğduğunu, ilkokul, ortaokul ve lise tahsilini tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdiğini, okulu bitirdikten sonra girdiği burs sınavını da kazanarak Amerika'ya işletme ve doktora yapmaya gittiğini anlatan Altop, "Döndüğümde, askeri bir okulda ders vererek askerlik görevimi yaparken, kardeşlerim ve teyze çocuklarım, Kayseri'de bir işyeri kurmuşlardı ve benden de kendileriyle birlikte çalışmamı istiyorlardı. Ben de pazar araştırmasına başladım. Türkiye olarak ithal ettiğimiz ürünlerden birinin üretimini yapmaya yöneldik. O zamanlar, bir üretime başladığımızda Kayseri'de, 'Komşun sık araba değiştiriyorsa, eş sayısını artırıyorsa (bayanlardan özür diliyorum), o adamın yaptığı işi yap' gibi bir düşünce vardı. Biz bu modeli değil, pazar araştırmasını tercih ettik ve sünger üretimine yöneldik. Önce süngerle başladık işe, sonra yatak ve mobilya geldi" diye konuştu.
Yavuz Altop, geçenlerde bir gazetede okuduğu haberi de dinleyicilerle paylaştı. Altop, "Bir gazete başlık atmış, "Ülke Nüfusunun Yüzde 80'ini Kayseri Yatırıyor' diye. Demek ki yatak ve mobilya üretiminde çok iyi bir yerdeyiz" dedi. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Kariyer Günleri'ne 'Kayseri Modeli' Damga Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?