Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen "Karaisalı Kırsalında Kalkınma Planlamasına Esas Potansiyel ve Dinamiklerin Belirlenmesi, Stratejik Yol Haritasının Çıkartılması" projesi kapsamında katılımcı kırsal kalkınma planlama çalıştayında Karaisalı'nın öncelikleri belirlendi.
Karaisalı Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı ve Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayın açış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü ve Karaisalı eski Kaymakamı Yılmaz Aydoğan, "Bizim kırsal kesimde yaşayanların durumlarını iyileştirmemiz, ürün maliyetlerini azaltmamız gerekiyor. Bunun için teknolojik gelişmeler takip edilmeli ve uygulanmalıdır" dedi.
Proje ile istatistiklerin yapıldığını, Karaisalı kırsalında insanlarla yüz yüze görüşerek onların beklentilerinin belirlendiğini kaydeden Yılmaz, tarımsal üretim ve turizm konularında 15-25 kişilik gruplarla toplantılar yapılarak tartışmaların gerçekleştiğini söyledi.
Karaisalı Kaymakam Mehmet Tunç da, ÇKA destekli bu çalıştayın ilçe düzeyinde hayırlara sebep olacağını belirterek, "Bu çalışma gerçekten önemli. İlçenin ekonomik ve kültürel düzeyinde üstten çekilmiş bir fotoğrafı çekilmiş olacaktır. Yerel yönetim, bu sonuçlardan sonra çalışmalarına ağırlık verecektir. Her mahallede vatandaşın beklentileri olacaktır. İlçede değişim dönüşüm isteniyor. Her şey planlama dahilinde olur. İlçede hep beraber bu değişimin, dönüşümün mimarları olacağız" dedi.
Danışman Firmadan Hakan Zobu da 2 aydır Karaisalı'nın kırsalında 452 kişi ile görüştüklerini ve görüştükleri kişilerin yüzde 53'ünün erkek, yüzde 47'sini de bayan olduğunu söyledi. Yüz yüze yapılan görüşme ve anketlerde 3 binin üzerinde istek ve taleple karşılaştıklarını kaydeden Zobu, bu isteklerin daha çok kanalizasyon olmak üzere sulama suyu ve ulaşımla ilgili olduğunu açıkladı. Kırsal kalkınmanın sağlanması için öncelikle kurumsal kapasitelerin iyileştirilmesine dikkat çeken Zobu, belirlenecek ve izlenecek yol haritasının uygulanması için kurumlara ihtiyaç bulunduğunu ve bunun için koordinasyonun önemli olduğunu bildirdi.
Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan da yaptığı konuşmada, kanalizasyonla ilgili ASKİ'nin çalışmalar yaptığını, ulaşım olayını çözeceklerini vurguladı. Aslan, sulama suyu ile çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "Bir yıl içinde köy içi 90 bin m2 kilit parke döşedik. 2016 yılı sonuna kadar hiç kimse çamura basmayacak. Bunun için hiç kimseye değil, kendime söz veriyorum" diye konuştu.
Toplantı sonunda değişik konularda uygulanacakları tedbirlerin önceliklerinin belirlenmesi için duvara asılan renkli kağıtlar üzerine, çalıştaya katılanlar tarafından renkli bantlar yapıştırıldı.
Toplantıya ÇÜ'den öğretim üyelerinin yanı sıra MHP Karaisalı İlçe Başkanı A. Sezai Yılmaz, MHP Adana Milletvekili Aday Adayı Mustafa Aslan, Adana Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen, Karaisalı Belediye Başkan Yardımcısı Recep Ak, Adana Büyükşehir Belediyesi 2. Bölge Koordinatörü Bekir Durukan, Karaisalı Ziraat Odası Başkanı Mahmut Metin, Muhtarlar Derneği Başkanı Ramazan Ünnü, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Karaisalı'da Katılımcı Kırsal Kalkınma Planlama Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?