Adıyaman'da kalaycılık mesleği tarihe karışıyor.
10 yaşında kalaycılık mesleğine başlayan 65 yaşındaki Mehmet Taşan, şehirde iş yapan 200'e yakın kalaycıdan sadece 4 kişi kaldıklarını söyledi.
En eski el sanatlarından biri olan kalaycılık mesleği, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girdi. Adıyaman'da uzun yıllardır kalaycılık yapan Mehmet Taşan, mesleğe 10 yaşında başladığını belirterek, "5 yıl boyunca çıraklık ve kalfalık yaptım, 50 senelik ustalığım var. Şu anda işlerimiz bitik, ama naçar kesikliğinden bu işi yapıyorum. Emekliliğimde olmasa perişan oluruz.
Adıyaman'da eskiden 200'e yakın kalaycı vardı. Şimdi kimse kalmadı 4 kişi kaldık. Biz ölünce bunu yapacak kimse yok. Ben bir çırak yetiştirmek isterdim ama kimseyi yetiştirmek için bulamıyoruz. Çünkü sanat hiçbir zaman ölmez, bir kişi olsa bu meslek devam edebilir" dedi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alüminyum, çelik ve plastik mutfak eşyalarının çıktığını ifade eden Mehmet Taşan "Bakır kapların kullanıldığı dönemlerde bu kadar hastalık yoktu. Şimdi alüminyumu çıktı, naylonu ve bir çok şey çıktı. Vatandaşların alüminyum kullanılmasını hiç tavsiye etmiyorum. Vatandaşımız bakır kullansın da bana kalaylatmaya getirsin demiyorum. Alüminyum haricinde ne kullanırsa kullansınlar. Teknolojinin gelişmesi ve mutfak eşyasındaki çeşitliliğini artırınca haftada bakır kalaylatmak için bir iki kişi ancak geliyor. Ama çelik tencere ve çaydanlık kulpu tamiri için gelenler oluyor. Biz de çelik tencere ve çaydanlıklarını tamir ederek para kazanmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Kalaycılık Tarih Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?