Kahramanmaraş'ta çiftçiden kış ortasında mısır hasadı
Kuraklık nedeniyle çiftçiler Şubat ayında mısır hasadı yaptı
Hasat zamanından 4 ay sonra mısırını biçtirebilen çiftçi, dönüme 700 kilogram yerine 100 kilogram ürün alabildi KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde bir çiftçi, kuraklık nedeniyle geç ektiği cin mısırını kış ortasında hasat etti. Hasat zamanından 4 ay sonra mısırını biçtirebilen çiftçi, dönüme 700 kilogram yerine 100 kilogram ürün alabildi.
Elbistan, 2017'de son 50 yılın en kurak dönemlerinden birini yaşadı. Yağışların yetersiz olması, yer altı su seviyesini de ciddi oranda düşürdü. Sulu tarımın büyük oranla yeraltından sondajla çekilen su ile yapıldığı bölgede mısır üreticisi büyük zorluklarla karşılaştı. Nisan ayında ekilen mısırlar, yeterli yağış alamadığı için çimlenme sağlanamadı. Çiftçiler de tekrar tekrar ekim yapmak zorunda kaldı. Böylece mısırların hasadı da gecikmiş oldu. Normal şartlarda Kasım ayında hasat edilmesi gereken mısırlar, havaların soğumasıyla birlikte tarlada kaldı. Çatova Mahallesi'nde çiftçilik yapan Osman Akbaş da, yaklaşık 300 dönüm patlak mısırını (cin mısır) hasat ettiremedi. Şubat ayı olmasına rağmen havaların ısınmasını fırsat bilen çiftçi, zararını bir nebze olsun hafifletmek için tarlada kalan mısırını biçerdöverle biçtirme yoluna gitti.
Şubat ayında ilk kez mısır biçtiğini belirten biçerdöver operatörü, "Mısırlarımız hep bu şekilde kaldı. Her zaman 9. ve 10. ayda mısır biçerdik. Mısırımız bu sene Şubat ayına kaldı. Kuraklıktan dolayı geç ektik. Tekrar tekrar ekim yaptık. Şuanda bu vaziyette 150 dönüm mısırımız var" dedi.
Akrabalarının yardımına gelen Necati Tontuş isimli çiftçi ise, tarladan topladığı mısır koçanlarını göstererek, "Mısırlarımız kuraklıktan bu hale geldi. Bir türlü su bulamadık. Patlak mısır bu. Su olmadığı için sürekli bozup bozup yeniden ekmek zorunda kaldık. Geç kaldığı için de soğuk aldı. Verim de vermiyor. 300 dönüm yerimiz battı. Dönüme 200 kilogram veriyor ama 100'ünü de yere atıyor. İşte çiftçinin hali bu" ifadelerini kullandı.
Osman Akbaş ise, kuraklık nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Yeni ekime 2 ay kala mısır hasat ettiklerini kaydeden Akbaş, içinde bulundukları durumu, "Çocukluğumuzdan beri çiftçilik yapıyoruz. Patlak mısır ekiyoruz. Normal şartlarda Nisan ayının 15'i gibi ektiğimiz mısırlarımızı yağmurların yetersiz olmasından dolayı yetiştiremedik. 3. ve 4. defa ektiğimiz yerler oldu. Bu tarla da 3. ekim. Buraya 21 Temmuz 2017'de patlak mısır ekmiştik. Ancak Şubatta biçim yapıyoruz. Normal şartlarda bu tarlayı 2 ay gibi bir süre içerisinde yeniden ekmemiz gerekirken, biz hasadı daha yeni yapıyoruz" ifadeleri ile özetledi.
Akbaş, "Hem kuraklık hem de taban sularının düşmesi nedeniyle mısırdan verim alamadık. 200 kilogram gibi bir verim alabiliyoruz. Onu da sulamaya mı verelim, biçerdövercisine mi verelim, kiralamaya mı verelim bilmiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Geç kaldığımız için de yarısı yere dökülüyor. Bize 100 kilogram mısır kalıyor. Normal şartlarda bu tarladan dönüme en az 700-800 kilogram almamız lazım. Ama geçen yıl kuraklık oldu. Taban suları düştü. Geçen yılki gibi de bir kuraklık görmedik. 2014 yılından beri havalar kurak gidiyor. Umuyoruz ki bu sene inşallah iyi olacak. Yağmurlardan beklentimiz çok. Rabbim, bütün çiftçilerin yardımcısı olsun" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Kahramanmaraş'ta Çiftçiden Kış Ortasında Mısır Hasadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?