Kahramanmaraş'ta 30 Hayat Kurtaran İtfaiye Ekibinin Müdürü O Anları Anlattı: "ekibim Sevinçlerini Kahramanmaraş'ta Enkazın Altında Bırakıp Döndü" - Son Dakika
Yerel

Kahramanmaraş'ta 30 Hayat Kurtaran İtfaiye Ekibinin Müdürü O Anları Anlattı: "ekibim Sevinçlerini Kahramanmaraş'ta Enkazın Altında Bırakıp Döndü"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından afet bölgesine giden Karabük Belediyesi İtfaiye ekibi, Karabük’e döndü. Ekip müdürü Koray Korkut, “Karabük İtfaiyesi olarak sesini tespit edip, enkazın içine girip, kurtardığımız 10 vatandaş; diğer itfaiye teşkilatlarıyla ya da sivil toplum kuruluşları ile müştereken, toplamda 30 vatandaşımızı biz enkaz altından çıkardık” dedi. Korkut, “Bu ekip, ben inanıyorum, bütün sevinçlerini Kahramanmaraş’ta enkazın altında bırakıp döndü. Gördükleri, tanık oldukları hikâyeler hiç kolay şeyler değildi” diye konuştu.

28.02.2023 18:57  Güncelleme: 20:56

TUNAKAN YILDIRIM

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından afet bölgesine giden Karabük Belediyesi İtfaiye ekibi, Karabük'e döndü. Ekip müdürü Koray Korkut, "Karabük İtfaiyesi olarak sesini tespit edip, enkazın içine girip, kurtardığımız 10 vatandaş; diğer itfaiye teşkilatlarıyla ya da sivil toplum kuruluşları ile müştereken, toplamda 30 vatandaşımızı biz enkaz altından çıkardık" dedi. Korkut, "Bu ekip, ben inanıyorum, bütün sevinçlerini Kahramanmaraş'ta enkazın altında bırakıp döndü. Gördükleri, tanık oldukları hikayeler hiç kolay şeyler değildi" diye konuştu.

Ekip müdürü Koray Korkut liderliğinde Ahmet Günaydın, Ramazan Başpınar, Yaşar Özsoy, Muhammet Gülbağ ve Haşim Güneş'ten oluşan 6 kişilik Karabük Belediyesi itfaiye arama kurtarma ekibi; depremin ilk anından itibaren hızlı bir şekilde deprem bölgesine gitti. Kahramanmaraş'ta enkaz arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip 10 kişiyi kendi çabaları ile kurtardı. Toplamda 30 kişiyi bölgedeki diğer ekiplerle birlikte kurtaran ve Kahramanmaraş'ta 13 gün süreyle çalışmalara katılan itfaiyeciler Karabük'e döndü.

"BİZ DEPREMİN İLK SAATLERİNDE İTFAİYE MERKEZİMİZDE TOPLANDIK"

Karabük Belediyesi İtfaiye Müdürü Koray Korkut, bölgede yaşadıkları aktardı. Korkut, şunları söyledi:

"Depremin ilk saatlerinde itfaiye merkezimizde toplandık. Oradan hızlı bir şekilde Ankara Etimesgut Askeri Havaalanına doğru yola çıktık. Askeri havaalanından askeri kargo uçağı ile Adana İncirlik Hava Üssü'ne biz iniş yaptık. Oradan yollar göçüktü, bize öyle haber geldi, oradaki bir komutandan. Dediler ki, 'yolda viyadük göçmüş o yüzden otoyol kapalı.' Biz Andırın ilçesi üzerinden Maraş'a giriş yaptık.

"30 TANE VATANDAŞIMIZI BİZ ENKAZ ALTINDAN ÇIKARDIK"

Maraş'a ilk giren ekiplerden bir tanesiyiz. Orada Karabük İtfaiyesi girer girmez, biz orada bir enkazda hemen çalışmaya başladık. İlk gün o enkazdan 3 tane canlı vatandaşımızı çıkardık. Tabi o ara hava şartları zorlu yağmur, soğuk… Fazla da uyuyamadık, aslında. Biz ertesi gün kaldığımız yerden tekrardan kurtarma çalışmalarına devam ettik.

Biz Karabük İtfaiyesi olarak sesini tespit edip, enkazın içine girip, kurtardığımız 10 tane vatandaş. Diğer itfaiye teşkilatlarıyla ya da sivil toplum kuruluşları ile müştereken toplamda 30 tane vatandaşımızı biz enkaz altından çıkardık.

Depremin 13. gününde biz geri döndük. Biz 13 gün Kahramanmaraş'ta durduk genelde 12 Şubat İlçesinde merkezde yıkımın çok olduğu biz bölgede çalıştık. Trabzon Caddesi dedikleri caddede, Azerbaycan Bulvarı'nda, Valiliğin etrafındaki enkazlar da oraya konuşlanmıştık. Ebrar sitesinde çalışmalarımız oldu. Mehtap Apartmanında çalışmalarımız oldu oralardan vatandaşlarımızı aldık. Görevimizi tamamlayıp geri döndük.

"ORADA GÖRDÜKLERİMİZ BİR NORMAL İNSAN PSİKOLOJİSİNİ KALDIRABİLECEĞİ ŞEYLER DEĞİLDİ"

Bunların hepsi acı hikayeler zaten biz oraya gittiğimizde gerçekten çok acı bir tabloyla karşılaştık. İnsanlar kötü durumdaydı. Enkazın dışından insanlar içerdeki yakınlarını bekliyorlardı. Enkazın içinde kalanlar kurtarılmayı bekliyor hayatta olanlar. Daha önce de ben depremlere müdahale ettim.

Çok kötü bir durumdaydı Maraş. Orada unutamadığım hep onu anlatırız Şevval bebeğe ulaştığımızda ben… İlk önce orada Şevval'in babasının cansız bedenine biz ulaştık. O Şevval'e siper olmuştu. Arkasındaydı Şevval tabi bunu görmüyordu. Çıkartırken zaten biz onu "baba' diye feryat ederken bulduk. Hani şöyle bir duygu karmaşası çocuğu bulduğumuza seviniyoruz canlı çıkartacağımız için seviniyoruz. Ama diğer taraftan babası arkasında ona siper olmuş o şekilde can vermiş, annesini birkaç metre ileriden, cansız bedenini aldık. Ablasıydı galiba cansız bedenine ulaştık. Yani öyle karmaşık duygularla biz geri döndük. Hayatımız boyunca unutamayacağımız bir sürü hatıra, bunların çoğu acı hatıra biriktirdik.  Orada gördüklerimiz bir normal insan psikolojisini kaldırabileceği şeyler değildi.

"BU EKİP BEN İNANIYORUM, BÜTÜN SEVİNÇLERİNİ KAHRAMANMARAŞ'TA ENKAZIN ALTINDA BIRAKIP DÖNDÜ"

Gerçekten zor işlerdi. Hani bedenen bunun yükünü kaldırabilirsiniz geçer, enkazın altında yuttuğumuz tozlar geçer. Ama bu hikayeleri ben buradaki hiçbir ekip arkadaşımın ömrü boyunca unutabileceğine inanmıyorum. Allah'tan duamız tekrar milletimize böyle büyük bir felaket yaşatmaz. Bu ekip, ben inanıyorum, bütün sevinçlerini Kahramanmaraş'ta enkazın altında bırakıp döndü. Gördükleri, tanık oldukları hikayeler hiç kolay şeyler değildi. Çünkü insan empati yapıyor, bir baba düşünün kendisi çıkmış çocukları içerde, anneler çocuklardan ayrılmış ama, içerden çocuk çıkartıyorsunuz annesi babası vefat etmiş, bütün akrabaları orda can vermiş, çok zordu bizim için psikolojik olarak bizi çok zorladı.

"1-2 SAATTE KURTARILACAK VATANDAŞLAR DA VARDIR AMA 8-9 SAATTE KURTARILAN VATANDAŞLAR DA OLMUŞTUR"

Enkazın durumuna göre bizim çalıştığımız, kaçıncı katta, yani şöyle binanın göçme şekline göre, yan yatan var, aşağı çöken var. Bu canlının nerede kaldığı ile alakalı. Ama enkazın iyice içerisindeyse bizim oraya galeri açarak girmemiz gerekiyorsa bazen sadece bir insanın bacağını sıkıştığı yerden çıkartmak iki buçuk 3 saat sürüyor kaldı ki siz bunu tablaları delip her tablada bir kat aşağı iniyorsunuz ve enkazın içerisinde bazen sürünerek ilerlemeniz gerekiyor. 1-2 saatte kurtarılacak vatandaşlar da vardır ama 8-9 saatte kurtarılan vatandaşlar da olmuştur."

Kahramanmaraş\'ta 30 Hayat Kurtaran İtfaiye Ekibinin Müdürü O Anları Anlattı: "ekibim Sevinçlerini Kahramanmaraş\'ta Enkazın Altında Bırakıp Döndü"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Kahramanmaraş'ta 30 Hayat Kurtaran İtfaiye Ekibinin Müdürü O Anları Anlattı: 'ekibim Sevinçlerini Kahramanmaraş'ta Enkazın Altında Bırakıp Döndü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement