Halk arasında "Japon armudu" olarak bilinen ve elma ile kavun arasında bir tada sahip naşhinin hasadına Osmaneli ilçesinde başlandı.
İlçeye bağlı Çerkeşli köyünde çiftçilikle uğraşan Mehmet Aslan, tavsiye üzerine Asya armudu olarak da bilinen naşhi armudunun anaç fidelerini, 2007 yılında yurtdışından getirttiklerini anlatarak, halkın naşhiyi yeni yeni tanımaya başladığını ve çok sevdiğini söyledi.
İlk yıllarda satışlarda zorluk çektiklerini ancak tanınmaya başlandıktan sonra tercih edildiğini ve özellikle Akdeniz Bölgesi'nden taleplerin bulunduğunu belirten Aslan, naşhinin lezzetli, dayanıklı, bakımı kolay ve ekonomik getirisi yüksek bir meyve olduğunu kaydetti.
Bölgede 4 arkadaşının daha naşhi bahçesi kuracağını ve 4 bin fidan siparişinin verildiğini anlatan Aslan, şöyle konuştu:
"Naşhinin hasat dönemi 10 Ağustos'tan itibaren başladı. Ürünün damak tadı çok lezzetli, diğer armutlara göre aroması farklı. Aroması hem armut hem de kavun tadını andırıyor. 2 yıllık çalışmalar sonucunda naşhi Türkiye genelinde tanınmaya başlandı. Mersin'den ihracatçılar aradı, sevkiyat yapılması için. Fakat bu dönem yaşanan doludan dolayı sevkiyat işlemi gerçekleştiremedik. Ama önümüzdeki yıllarda potansiyelimizin daha iyi olacağına inanıyoruz. Naşhinin daha farklı boylarını yetiştiriyoruz. 4 çiftçimiz daha naşhi bahçesi kuracak. Büyük boylarını üreterek, yurtdışına sevkiyatlarını yapacağız. Şu an 60-70 ton civarında ürün elde edebiliyoruz."
-"Damak tadında değişiklik olmuyor"
Naşhi armudunun depolama özelliğinin bulunduğunu bildiren Aslan, "Mart-Nisan ayına kadar soğuk hava deposunda kendisini hiçbir şekilde değiştirmeden bekleyebiliyor, suyunu kaybetmiyor. Muhafazasını sağlam yapan bir ürün. Damak tadında da bir değişiklik olmuyor. Dalında da uzun süre bekleyebiliyor. Şu anki damak tadının aynısını nisanda da elde edebilirsiniz" diye konuştu.
-"Köylüye alternatif ürün"
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver de naşhi armudunun piyasada ilgi görmeye başladığını ve yurtdışından taleplerin geldiğini ifade etti.
Ünver, naşhinin 7 yıl önce dikimine başlandığını ve köylü için alternatif ürün olduğunu dile getirdi.
"Piyasada değer görmeye başladı" ifadelerini kullanan Ünver, "Bu yıl fazla yağış ve doludan dolayı ufak berelenmeler olmasından sadece yurtiçi piyasasında satılmaya başlandı. Marmara Bölgesi'nde ağırlıklı olarak Çerkeşli köyünde dikimi hızlandırıldı. Tüketicilerimizin Osmaneli'nin naşhi armudunu tatmalarını tavsiye ederiz. Damak tadı güzel ve sağlıklı" dedi. - Bilecik
Son Dakika › Yerel › Bilecik'te Japon Armudu Hasadı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?