Fikirhane İzmit Projesi'nin Lansmanında konuşan İzmit Belediye Başkanı
Fatma Kaplan Hürriyet, gençlere seslenerek, "Sizin fikirleriniz, bu şehrin yönünü belirleyecek en değerli rehber" dedi.
İzmit Belediyesi ve İzmit
Kent Konseyi Gençlik Meclisi ortaklığında vatandaşlara 'Daha Yaşanabilir Bir İzmit' oluşturmak amacıyla başlatılan Fikirhane İzmit Projesi'nin lansmanı gerçekleştirildi. Dernekler Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen programa, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı
Deniz Gül, İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ezgi Çalışkan, üniversitelerin gençlik kulüpleri, STK'lar ve çok sayıda genç katıldı.
SERTİFİKALARI VERİLDİ
Programda Fikirhane İzmit Komitesinde yer alan isimler ve Fikirhane İzmit Atölye çalışmasına katılan gençlere sertifikaları verildi. Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Deniz Gül, protokol konuşmalarının ardından Başkan Hürriyet ve İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ezgi Çalışkan'a hediye takdiminde bulundu.
Fikirhane İzmit Projesi'nin tanıtım toplantısında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şunları söyledi:
"İZMİT'İN GELECEĞİ GENÇLİK ENERJİSİNDE"
"Burada sadece bir proje Lansmanı için bir araya gelmedik. İzmit'in geleceğini gençlik enerjisiyle şekillendirmek adına hareket etmek için bir aradayız. 'Sizlerin aklınıza, fikirlerinize ihtiyacımız var' diyerek çıktığımız yolda aslında daha fazla dayanışma gayretimiz bir araya getirdi. Her biriniz bu şehrin bir parçasısınız. Nereden gelmiş olursak olalım İzmit bizim evimiz. Başka bir yerde doğsak da sonuçta okuduğumuz, doyduğumuz, hayatımızı kurduğumuz güzel İzmitimiz hepimizin yuvası. Bütün çalışmalarımızı bu aidiyet duygusuyla şekillendirmeye çalışıyoruz.
"İZMİT HALKI ÖNEMLİ BİR GURURU YAŞATTI"
Bende sizin geçtiğiniz yollardan geçtim. Kayıt için üniversitenin kapısına gittiğimde 'Ah bu 4 sene geçer mi?' demiştim ama üzerinden kaç 4 sene geçti. Bu seneler sonucunda da bu kentin bütün sokaklarında dolaştık, çözümler üretmeye çalıştık. İnsanlara dokunmaya çalıştık. Yaralara merhem olmaya çalıştık. Çabalarımız sonuç verdi. Bana 33 yaşında bu kenti TBMM'de temsil etmek nasip oldu. 37 yaşında da İzmit'i yönetmek gibi çok önemli bir gururu İzmit halkı bize yaşattı.
"GENÇLERLE BULUŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"
İzmit'e olan aidiyetimiz aslında İzmitlilere olan sevgimizden kaynaklı. O gençlik yıllarından bu yana değiştirmeye çalıştığımız ne varsa bunu yine alt jenerasyondan gelen gençlerimizle yapmaya çalışıyoruz. Daha çok gençlerle buluşmaya çalışıyoruz. Biz İzmitimizi inşa ederken o evde yaşayacak insanların fikirleri, hayalleri ve özlemleri. Fikirhane İzmit, tam da bu yüzden hayat buldu.
"EN DEĞERLİ REHBER"
Bu projeyle, sizin hayallerinizin, sizin özlemlerinizin peşinden gideceğiz. Sizlerin fikirleriyle, bu şehri daha yaşanabilir, daha modern ve daha sıcak bir yuva haline getirmek istiyoruz. Bir şehir, sadece yapılarıyla, caddeleriyle değil, onun insanlarıyla anlam kazanır. Sizler, bu şehrin en değerli varlıklarısınız. ve sizin fikirleriniz, bu şehrin yönünü belirleyecek en değerli rehber.
"HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ BİR PLATFORM"
İşte fikirhaneizmit.com, bu şehirde yaşayan her bir bireyin düşüncelerini, önerilerini ve fikirlerini toplayabileceğimiz önemli bir platform olarak. Bunu biz çok önemsiyoruz çünkü fikirleri ulaştırabilmek çok kıymetli. Herkesin aklında birçok proje var. Herkesin ulaşabileceği bir platform. Bu platform, kolay kullanımı ve basit arayüzü sayesinde her yaştan, her kesimde, özellikle siz gençlerin katkısını bekliyoruz.
ANNE TAKSİYİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Bizim Anne Taksi Projemiz şu anda
Adıyaman'da görev yapan
Mehmet Salıcı adlı genç bir doktor arkadaşımızın fikriydi. 'Böyle bir ihtiyaç var' dedi. Çalıştık ve 1 ay içerisinde uygulamaya geçirdik. Yüzlerce aileye ulaşım desteği verdik. Üreten genç bir beynin bize ulaşmasıyla elimizdeki yetkileri projeye dökerek bir uygulama gerçekleştirdik. Yüzlerce ailenin ihtiyacına çözüm üretmiş olduk.
"GENÇLERE DAHA FAZLA HİZMET SUNMAK İSTİYORUZ"
Bugün itibariyle projeleri kabul etmeye başlayacağız. Proje değerlendirmesinin ardından toplanan fikirler yerel yönetim organlarıyla paylaşılacak ve gelecekteki projelerin geliştirilmesine önemli bir yol gösterici olacak bu raporlar. Bu şehirde sizlerle birlikte iz bırakalım istiyoruz. İzmit'e, bize verdiği sıcaklık ve sevgiyle yolumuza devam edelim istiyoruz. Tabii ki gençlere daha fazla hizmet sunmak istiyoruz.
ANNE ELİ PROJESİ
Özellikle üniversite gençliğine dönük haftanın 7 günü akşam saatlerinde 1 öğün ücretsiz yemek hizmetimiz var. Anne Eli dediğimiz ve Ayazma Kültür Merkezinde hayata geçirdiğimiz bir proje. Sadece Üniversite kimliğiyle rahat rahat yemek yiyebilirsiniz. Bu hizmeti üniversiteye yakın bir yere götürmeye çalışıyoruz. Üniversiteye yakın bir arazimizi tespit ettik. Orada çalışmaya başladık. Eğer orada bir sosyal tesis hizmeti sunabilirsek bu yemek hizmetimizi yine orada devam ettirmek istiyoruz.
KÜTÜPHANELERİ ANLATTI
Üniversite Pazarımızı da revize ediyoruz. Fikirhane İzmit ile birlikte orayı daha etkin kullanmanızı sağlayacağız. 2 tane kütüphanemiz var. İlki
Çetin Emeç Kütüphanesiydi, Dolphin İş Merkezinde bulunuyor. Çok severek hizmete sunduğumuz bir kütüphane. Sonra yetmedi, çok talep geldi ve ikinci kütüphanemizi kurduk. O da Belsa İş Merkezinin içerisinde yer alan
Leyla Atakan Şehir Kütüphanesi.
"FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTEDİK"
Leyla Atakan serbest seçimle seçilmiş ilk kadın belediye başkanıdır. 51 yıl önce İzmit'in Belediye Başkanlığını yapmıştır. Kocaeli Fuarı Leyla Atakan'ın eseridir. O zor dönemlerde 43 günde tamamlamıştır Kocaeli Fuarını. Biz de ikinci kütüphanemize kadının toplumdaki mücadelesinin farkındalığını oluşturmak için Leyla Atakan'ın adını verdik. İçerisinde kafeterya hizmeti var. Ders çalışabileceğiniz alanlar mevcut.
"BELSA GENÇLİK SOKAĞI"
Kütüphanemizin hemen yanında Gençlik Sokağımız bulunuyor. O alanda Youtube Stüdyomuz var. Youtuberlar ücretsiz bir şekilde stüdyomuzu kullanabilirler. Sanat Akademimizde de müzik yapan gençlerin kullanabileceği kayıt stüdyomuz var. Gençlik sokağımızın üzerinde İngilizce pratik yapabileceğiniz Talk and Smile Kafe mevcut. Orayı tüm öğrencilerimiz rahatlıkla kullanabilirler.
"GENÇLİK FESTİVALİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Dernekler Yerleşkemiz geçmişte atıl olan bir alandı. Burayı yeniledik. Ücretsiz bir şekilde derneklerin kullanımına sunduk. Bu yerleşkeyi de öğrenci kulüpleri eğitim, toplantı gibi etkinliklerinde kullanabilirler. Sarısu Gençlik Kampımız var. Baştan sona yenileyerek muhteşem bir hale getirdik orayı. Geçmişte kulüplerle Gençlik Festivali yapmıştık. İnşallah yeniden yapmak nasip olur. Sizleri bir gençlik festivalinde Sarısu Kampımızda ağırlamak istiyoruz. Staj imkanlarımız var. Öğrencilere stajları açmış bulunuyoruz.
"ÇINAR AKADEMİ GÖZ BEBEĞİMİZ"
Çınar Akademi bizim üniversiteye hazırlıkta göz bebeğimiz. Ücretsiz, profesyonel bir dershane. Öğrencilerimizin yüzde 90'ı geçen sene iyi üniversiteleri kazandı. Bu sene de İnşallah öğrencilerimiz aldıkları eğitimle birlikte hayallerini gerçekleştirmek üzere çalışmalarına devam ediyorlar. Anketler yapıyoruz ve hangi sanatçı konser versin diye. O anketlerde ne sonuç çıkıyorsa biz aynen uygulamaya çalışıyoruz.
"STANT KONUSUNDA ÇİFTE STANDARDA UĞRUYORUZ"
Şu anda üniversitede stant haftası. Aynı sıkıntıyı geçen sene de yaşadık. Son 2 senedir bu stantlara katılma konusunda İzmit Belediyesi ciddi bir çifte standarda uğruyor. Bazı siyasi sıkıntılar ne yazık ki bizi etkiliyor. Bizi siyasi bir kurum gibi görüyorlar. Halbuki biz kamu kurumuyuz. Geçen hafta ekibimle birlikte bizzat sayın Rektörü ziyaret ettim. Hem oradaki çorba çeşmelerimizin yeniden faaliyete geçmesi için hem de bu stant çalışmalarında bizim sizlere sunduğumuz hizmetleri duyurmak istediğimizde ne yazık ki bin dereden su getirildi. Sonra bir baktık ki bazı telkinlerle biz değil Büyükşehiri tercih ettiler.
"KARARLI BİR ŞEKİLDE TALEPTE BULUNDUK"
İzmit Belediyesi olarak biz Kocaeli'de tek muhalefet belediyesiyiz. 5 yıldır yaşadığımız siyasi ayrımcılığın yansımasını şu anda üniversitede görüyoruz. Bunu kırmak için uğraşıyoruz. Sayın Rektörümüzle görüşüyoruz. Bir kez daha talepte bulunduk. Bir kez daha resmi olarak istedik. Diğer belediyelere sağlanan etkinlik ve stant imkanlarını bizde İzmit Belediyesi olarak talep ettik. Bu konuda kararlı bir şekilde talebimiz var.
"PİŞMANİYE GÜNLERİ YAPMAK İSTEDİK BAHANELER ÜRETİLDİ"
Geçtiğimiz günlerde Pişmaniye, Dans ve
Müzik Festivali yaptık. Bu güzel festivalin ikinci ayağını da yeni gelen üniversite öğrencilerine hoş geldin demek adına üniversitenin içinde yapalım istedik. Pişmaniye yarışmaları yapalım, beraber pişmaniye çekelim dedik. Pişmaniye bu kentin en önemli gastro ürünü. İzmit denilince akla pişmaniye gelir. Üniversite içinde Pişmaniye Günleri talebimizde belli bahanelerle karşılandı. 'Üniversite içerisinde değil de daha uzak yerlerde yapalım' dendi. Bazen üniversiteli arkadaşlardan 'Başkanım bütün belediyeler var üniversitede siz niye yoksunuz' diye sorular geliyor. Olmamamızın sebebi ne yazık ki çifte standart nedeniyle bizim oraya alınmamamızdır."
İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ezgi Çalışkan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"GENÇLERİN VİZYONU"
"İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak bizim en temel amacımız gençlerin genel yönetime etkin bir biçimde katılımını sağlamak, gençlerin sorunlarını, isteklerini konuşmak. Gençlerin vizyonunu esas alarak 'Birlikte Yönetişim' ilkesini hayata geçirmek, Cumhuriyetimizin temel yapı taşı olan demokrasi bilincini güçlendirmek. Bizler gönüllülük esasıyla gençlerin sesinin daha gür duyulmasını sağlamak için buradayız.
"ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SUNABİLİRİZ"
Sizlerin fikir ve projelerinizi doğrudan belediyemize iletmenizi sağlayacak Fikirhane İzmit Projesinin yürütücüsü olmaktan dolayı tüm İzmit gençleri adına büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Sizler yaşadığınız çevreye katkı sunmayı hedefleyen gençlersiniz. O nedenle bugün bizlerle birlikte yaşadığımız kente katkı sunma iradesi göstermiş olmanızı önemsiyoruz. Büyük önderimiz
Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukları olarak 'Fikri hür, vicdanı hür' gençler olarak bu şehre, bu ülkeye çok önemli katkılar sağlayabiliriz.
"BAŞLI BAŞINA KATILIMCI PROJESİ"
Hepimizin istekleri ortak. Hepimiz kültürün, sanatın, bilimin, teknolojinin hakim olduğu, temel insan haklarının, doğanın, hayvanların korunduğu bir şehirde yaşamak istiyoruz. İşte Fikirhane İzmit gençlerin fikirleriyle tüm bu amaçlara hizmet edecek. Fikirhane İzmit Projesi tüm aşamalarında buram buram demokrasiyi, katılımcılığı, gönüllülüğü esas alan başlı başına bir katılımcı projesi. Bu proje için belediye ile çalışmalara başladığımızda ilk işimiz bu projeyi yönetecek gençleri belirlemek oldu.
"YARIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Fikirhane İzmit Organizasyon Komitesi kurduk. Böylelikle projenin afiş tasarımından, sloganına, şehre dair projelerin kriterlerine kadar tüm süreç gönüllü gençlerin önerilerine göre dizayn edildi. Artık heyecanla beklediğiniz fikir ve projelerinizle İzmit'i gençleştirmek ve güzelleştirmek adına sıra sizde. İnternet sitemizden sunacağınız projeleriniz için bir yarışma gerçekleştirilecek. Kazanan için ödül ve projenin şehirde uygulanması söz konusu olacak. Bu sınırlı bir süreç değil Fikirhane İzmit için.
"İZMİT'TE BİR GELENEK OLMASINI HEDEFLİYORUZ"
Fikirhane İzmit projesinin genç katılımı güçlendirecek ve İzmit'te bir gelenek haline gelmesini hedefliyoruz. Ulusal çapta ses getireceğimi düşündüğüm Fikirhane İzmit projesi için öncelikle İzmit'i genç fikirlerle yönetmeye büyük önem veren, genç fikirlere yatırım yapan ve genç fikirleri destekleyen İzmit Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet'e çok teşekkür ediyorum.
"EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Projede emek veren İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Devrim Bal'a ve her aşamada bize destek olan İzmit Belediyesi Koordinatörü Sercan Al'a, proje sorumlusu Ebrar Keskin'e, Fikirhane İzmit Komitesinde görev yapan tüm gençlik meclisi üyesi arkadaşlarıma emekleri için çok teşekkür ediyorum. Biz gençler bu şehrin bu ülkenin yalnızca geleceği değil. Bugünün de ortağıyız. Tüm arkadaşlarımızın bu kent için fikir ve projelerini sunmalarını bekliyoruz."
Sizin düşünceleriniz neler ?