İzmir'in içme suyunun yarısını karşılayan Tahtalı Barajı'na Buca Kaymaklar'dan fosseptikler yoluyla lağım suyu karıştığı yolunda AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Bilal Doğan'ın iddiaları tüm dikkatleri bu bölgeye çekerken, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU'dan jet cevap geldi. İZSU, hergün bölgeden numune alarak tahliller yapıldığını belirterek; "Suyumuz temiz, güvenle içebilirsiniz" açıklaması yaptı.
BİLAL DOĞAN: "
Buca'nın 4 bin nüfuslu merkez mahallesi Kaynaklar'da altyapı olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, "Yer altı ve akarsuları ile İzmir'in içme suyunu karşılayan Tahtalı'yı besleyen Kaynaklar bölgesinde maalesef altyapı yok. Fosseptikler doluyor, yer altı sularına karışıyor ve direkt baraj havzasına karışıyor" derken, İzmirliler'in sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu söyledi. Doğan ayrıca, İZSU'nun altyapı olmadan mahalle sakinlerinden atık su bedeli de alarak haksızlık yaptığını ileri sürdü.
Doğan şöyle konuştu: "Kaynaklar, son yıllarda yeşil dokusu ile insanları cezbeden bir bölge oldu. İzmirliler kahvaltı için, düğün için, akşam yemekleri için tabii güzelliklerle iç içe olmaya buraya geliyor. Burası Kaynaklar Köyü olarak bilinen bölgemizdeki Menderes Havzasında bulunan Tahtalı Barajı da ismini buradaki Tahtalı Çayı'ndan almıştır. Nif Dağı'ndan gelen doğal kaynaklar baraj havzasını beslemektedir. Maalesef bu bölge koruma altında olmadığı için fosseptik çukurlarından sızan sular, yer altı kaynaklarına, dere yataklarına buradan da havzaya yıllardır akmaktadır. Yine altyapı olmadığı için Kaynaklar bölgesinde taşan lağımlar sivrisinek üretmekte bu da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
DEFALARCA İLETTİK, CİDDİYE ALINMADI
Konuyu defalarca Büyükşehir Belediyesi'nde gündeme getirmemize rağmen bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Kocaoğlu olayı ciddiye almadı. Yine CHP'li üyeler de Büyükşehir Meclisi'nde bu havzada olanları görmezden geldiler. 2011'de İZSU proje ve etüt çalışması yaptı ancak olayın ciddiyetini kavrayamadıkları için bir şey yapılmadı"
İZMİRLİ'NİN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYIN
İZSU'nun hizmet götürmediği bölge halkından su parası ile birlikte atık su bedeli de aldığını kaydeden Bilal Doğan, "Aynı zamanda köylüler atık bedeli öderken, bir de fosseptikleri boşaltmak için çağırdıkları vidanjöre de para ödüyorlar. Bugüne kadar 30'dan fazla yazı- şma yapılmasına rağmen olumlu sonuç alınamadığını da belirtmekte fayda var. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Kocaoğlu'na sesleniyorum. "İzmirli'nin sağlığı ile oynama. Burada,hem Kaynaklılar'ın, hem İzmirli'nin sağlığının tehlikede olduğunu bir defa daha tekrarlıyoruz. İzmirli yıllarca Arsenikli su içti, şimdi de lağımlı suları içmekten ne zaman kurtulacak?" dedi.
Bilal Doğan ve meclis üyeleri, bölgeden alınacak su numunelerinin Hıfzısıhha Müdürlüğü'ne gönderileceğini belirtirken, Merkez Mahallesi Muhtarı Erhan Şen de Kaynaklar'ın en büyük sıkıntısının altyapı ve kanalizasyonun bulunmaması olduğunu dile getirdi.
İZSU'DAN TAHTALI AÇIKLAMASI
Buca Kaynaklar Mahallesi'nden geçen Tahtalı Çayı'na kanal sularının karıştığı iddiasına yönelik açıklama yapan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, hem Tahtalı Baraj gölünden hem de derelerden aldıkları numunelerin standartlara uygun olduğunu belirtti. Yetkililer, İzmir'in içme suyunun Halk Sağlığı Müdürlüğü ile belirlenmiş olan 80 noktadan her hafta alınan numunelerle denetlendiğini ve "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik" standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesinde olduğunu söyledi.
Buca Kaynaklar Mahallesi'nden geçen Tahtalı Çayı'na kanal sularının karıştığı iddiasına yanıt veren İZSU Genel Müdürlüğü, hem derelerden hem Tahtalı Baraj gölünden aldıkları numunelerin standartlara uygun olduğu belirtti. Kaynaklar Mahallesi'nin kanal projesinin hazır olduğunu, 60 kilometrelik kanal hattı ile Kaynaklar, 29 Ekim ve Zafer mahallelerinin evsel atıklarını toplayacaklarını bildiren yetkililer, kamulaştırma ve devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından çalışmaların başlayacağını bildirdi. İZSU Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili açıklaması şöyle;
"Tahtalı- Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanma suyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrol çalışmaları ile göl ham su kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkış su kalitesi de 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' standartlarına göre uygun, içilebilir su kalitesindedir. Tüm tesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekeden günlük/haftalık numuneler alınarak 'Akredite' İZSU laboratuvarında analiz edilmekte ve kontrol edilmektedir. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte belirlenmiş olan İzmir merkez ilçelerinde toplam 80 noktadan her hafta alınan numuneler Halk Sağlığı ile İZSU laboratuvarında analiz edilmektedir. Analiz sonuçları izlenmekte, hem İl Sağlık Müdürlüğü'nün hem de İZSU'nun web sayfasında düzenli olarak yayınlanmaktadır. Ayrıca Tahtalı Barajı'na akan derelerden de numuneler alınmaktadır. Dere numuneleri de standartlara uygun olup içme suyunu tehdit edecek bir kirlilik söz konusu değildir. Kaynaklar Mahallesi, Tahtalı Barajı 'Uzun Mesafe Koruma Alanı'nda kalmaktadır. Mahallede atık su altyapısı bulunmamakla birlikte atık sular bireysel fosseptiklerde toplanarak vidanjörler vasıtasıyla atık su arıtma tesislerimize iletilmektedir. Buca İlçesi Kaynaklar Merkez, 29 Ekim ve Zafer mahallelerinin atık sularının toplanarak bertarafının sağlanması amacıyla 47 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi, 13 kilometre uzunluğunda iletim hatları olmak üzere toplam 60 kilometre uzunluğunda kanal döşenecek ve iki adet terfi merkezi yapılacaktır. Atık sular yapılacak kanallar ile merkezi kanalizasyon şebekemize iletilecektir. İZSU yapım ihalesi öncesi her yatırımında olduğu hattın geçeceği alanlarda gerekli kurumlardan izinlerin alınması, kamulaştırma, imar dışı alanların imar planına işlenmesi gibi bir süreci yürütmek zorundadır. İmarlı ve imar dışı alanlarda kanal hattının geçtiği mülkiyetlerde, mülk sahiplerin onayı için Buca Belediyesi ile koordineli çalışmalar sürdürülmüş, ancak gerekli izinler alınamadığı için kamulaştırma yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu doğrultuda çalışmalara başlayan İZSU, İçişleri Bakanlığı'ndan alınacak kamu yararı kararının ardından kamulaştırmaları tamamlayarak hattın yapım ihalesine çıkacaktır". - İZMİR
Son Dakika › Yerel › 'İzmir'in Suyu Temiz Mi?' Tartışmasında Kim Doğru Söylüyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?