İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı, meclis birinci başkan vekili Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında toplandı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nın üçüncü birleşiminde ulaşıma yapılması beklenen yüzde 5 oranındaki zam, oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni tarifeye göre, otobüs, metro, vapur ve İZBAN'a yüzde 5.71 ile 6.67 oranında zam yapıldı.
AK Partili meclis üyelerinin ulaşım zammı kararının meclis tarafından verilmesinin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle eleştirdiği karar, geçtiğimiz günkü oturumda bütçe komisyonuna sevk edilmişti.
Komisyon bugünkü oturumda yüzde 5'lik zammı onayladı. Böylece İzmirliler 26 Kasım tarihinden itibaren yeni ücret tarifesiyle yolculuk yapacak.
AK Partili meclis üyelerinin katılmadığı oylamada, CHP'li üyelerin onayıyla belirlenen yeni ücret tarifesine göre, otobüs-metro ve vapurlarda tam bilet 1,85 TL; öğrenci bileti 1 TL; öğretmen tarifesi ise 1,15 TL olarak belirlendi.
İzmir'in ilçelerindeki ulaşım tarifesi de yapılan oylamada netleşti. Buna göre, ilçelerde tam bilet 3,20, öğrenci bileti 1,75; öğretmen bileti ücretleri ise 1,95 TL oldu.
Öte yandan 60 yaş kartlarından yararlanan İzmirliler, bugüne kadar 80 TL vererek aldıkları yıllık 60 yaş kartlarına yeni yıldan itibaren (Ocak 2013) 100 TL ödeyecek. Eski kartlar ise 31 Ocak tarihine kadar geçerli olacak.
Oylamadan önce söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, ulaşım zammı kararının meclis onayından geçirilmesi teklifine yönelik eleştirisini sürdürdü.
Oy kullanmayacaklarını açıklayan Çakar, "Yürürlükteki kanunlar, bunu böyle tarif etmiyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin böyle bir görevi yok. Alınan karar yasa ve çalışma yönetmeliklerine aykırı. Bunu meclisin gündeminden düşürün. Biz karara oy kullanmayacağız. Yasalarda yönetmelikler ve uygulamalar sırasında birtakım aksaklıkların olduğu görüldüyse de, bu sadece İçişleri Bakanlığı'nın yazışmasıyla falan değişmez. Yasayı değiştirirseniz değişmiş olur. ESHOT encümeni tarafından yürürlüğe sokulacak bir durumdur. Bunu oylamakla kanunun önünde durmuş olursunuz. İZSU ve ESHOT'u birbirine karıştırmayın. İZSU'nun kuruluşunda yönetim kurulu vardır; ESHOT'ta ise encümen vardır. İZSU uygulamalarının yapıldığı söylenerek bu yol açılırsa, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararların encümeni vardır" diye konuştu.
Çakar'ın sözlerinin ardından konuşan
CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan "Komisyonlarda hukuki değerlendirmesini yaptıktan sonra biz de değerlendirme yaptık.
Acaba biz yanlış bir karar mı alıyoruz dedik. Araştırmalarımız hukuki bir yanlış olmadığını gördük" dedi.
Bakan, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden 'meclisin zam yapabileceği' yönünde gönderilen toplu taşıma zammı ile ilgili yazıyı okudu. Bakan, Artvin Belediyesi, Beypazarı Belediyesi gibi kuruluşlarda örneklerinin olduğunu söyledi.
Bakan,
"Her noktada karar veren meclisin bu konuda yetkili olmadığını düşünmek doğru değildir. Biz böyle düşünmüyoruz. Biz kendi düşüncemiz doğrultusunda bunun oylanmasını istiyoruz" dedi.
"Hukukçu olmaya gerek yok" diyen CHP'li Meclis Üyesi Rıfat Özer de,
"UKOME'de belediye, trafik, demiryolları temsilcileri var. Şimdi Denizyolları, karayolları ya da havayolları tarife koyarken bizim katkımız var mı? Yok. Belediye halkın temsilcisidir. Bu zam kararı halkı doğrudan ilgilendiriyor. Nasıl olur da belediye meclisi halkı ilgilendiren bir kararda yetkisiz olur. Bunun için hukukçu olmaya gerek yok.
Belediye encümeni ile ESHOT encümeni arasında fark vardır" şeklinde konuştu.
Söz alan CHP Gurup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, "Sayın Çakar, bizi rahat çalıştırmak ve işimizi daha iyi yapmamız için yaptığı her zamanki görevini yapıyor. Bu bilginin belediye meclisine gelmesi sorun olmamalıdır. Fiyat ayarlamasında bizim onayımızın alınması
sorun olmaz. Her zamanki gibi sayın Çakar 'siz rahat çalışın, işinizi yapın' diyor" ifadelerini kullandı. Meclisi onay makamı olarak kullanıyorsunuz
Aydoğan'ın ardından tekrar söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise, şunları söyledi: "Burada tartıştığımız konu yasa değil, bakanlığın görüşüdür. Yürürlükteki kanunlar böyle tarif etmiyor. Ortada sadece görüş var. Bu görüşün de bağlayıcı nedeni yok. Yasalarda yönetmeliklerde uygulamalar sırasında aksaklıklar olduğu görüldüyse bakan yardımcısı ya da müsteşarın önerisi ile değişmez. Yasayı değiştirmeniz gerekir.
Zam kararı ESHOT tarafından onaylanıp UKOME'den geçtikten sonra işleme konulabilir. Tabi ki meclisi bilgilendirebilirsiniz ama meclisi onay makamı olarak kullanıyorsunuz. İzmir'i ilgilendiren birçok karar belediye encümeninde alınıyor. O zaman kenti ilgilendiren tüm encümen kararlarını buraya getirip mecliste onaylayalım. İZSU ile ESHOT ayrıdır. İZSU'nun üst kurulu var. Oranın üst kurulu belediye meclisidir. Ama ESHOT'un üst kurulu değil Encümeni vardır. Bu encümen onayı verince işlem tamamlanır."
(HD)
14.11.2012 19: 38: 09
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir'de Yüzde 5.71'lik Ulaşım Zammı Onaylandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?