İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar'da, aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacı korumak için harekete geçti. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, asırlık çınarların canına can katacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar Köyü Meydanı'nda bulunan birisi tescilli 6 adet çınar ağacını korumak ve bakımını yapmak için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yaptı. Bir tanesi yaklaşık 1000 yaşında olan ağaçların bakım ve restorasyon işi akademisyenlerin de desteğiyle çalışmalara başladı. Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öncülüğünde devam eden çalışmalarla asırlık ağaçlar, zarar veren bakterilerden arındırılıyor ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edilerek kontrol altına alınıyor. Bu kapsamda böcek tahribatına maruz kalan alanlar da özel macun ile kapatılıyor.
Çevre düzenlemesinin ardından Nisan ayının ortalarında tamamlanması hedeflenen çalışmayla çınar ağaçları koruma altına alınarak daha uzun yıllar tarihe tanıklık etmeye devam edecek. Ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapılıyor. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölü dokular temizleniyor, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan, özel dolgular uygulanıyor. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alınıyor. Statik olarak dengesizlik yaşayacak, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapılıyor. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapılıyor.
Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı'nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000'e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı, adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapmasından alıyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş çınarın tarihi değerini anlatırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Park Bahçeler Daire Başkanlığı Yeşil Alan Planlama Müdürü Tevfik Bettemir koruma çalışmalarını anlattı. Kaynaklar Köyü Muhtarı Erhan Şen ise yetkililere teşekkür etti. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir'de Doğa ve Tarihe Saygı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?