İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmak istediği ulaşım zammının meclisten geçirilmesi talebi ile ESHOT'un hizmet alım ihalesinde bir şirketin en düşük teklifi vermesi nedeniyle İZELMAN'da görevli 3 bin şoförün işini kaybedeceğiyle ilgili sorunlar ele alındı.
Toplantının başlamasından önce söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, bu tip ihalelerin herkesin katılımına açık olduğu, hukuki bir engel olmadığı ancak teamül engeli olduğunu söyleyerek, kaosun nedenini, "İhaleye İZELMAN ve bir sivil ticaret kurumu teklif verdi. Hukuken bir sorun yok. Ama böyle bir ihaleye girmiş olmak etik olarak doğru değil. Bu ihaleye teklif veren İZELMAN şirketi muammen bedeli yüksek vermesi bugünkü kaosun nedenidir" şeklinde gördüğünü belirtti.
Çakar, işçilerin korku içinde olduğunu ve AK Parti hükümetinin İzmir'de böyle bir kaosun oluşması için ortam oluşturduğu şeklinde bir söylem yaratılmaya çalışıldığını kaydederek, endişesini şöyle dile getirdi: "Bu tamamen asılsız ve iftiradır. AK Parti'nin ne bugün ne yarın taşeronlaştırma çalışması, gayreti yok, olmayacak da. Siyaset adına etik olmayan bir davranış. Bu durum, böyle bir ortamın ortaya çıkması siyasi rant çıkmasının istenmesini aklımıza getiriyor. Acaba böyle bir siyasi ortamın sağlanması için mi yüksek teklif verildi diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Sonuç itibariyle bu ihaleye giren firmanın yaptığı hukuken mümkün olabilse de yerleşik teamüller açısından doğru değil. Bunun üzerinden siyasi rant devşirme çalışmaları da İzmir kamuoyunu yanıltmak için yapılıyor."
Çakar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bu ihaleyi iptal edip, yeniden ihaleye çıkması, İZELMAN'ın da muammen bedeli düşük teklif vererek, kaosu sonlandırması gerektiğini söyledi. Çakar, ESHOT'un 'görev zararı'nın sözkonusu olması durumunda da meclisin karar alarak, zararı temin etme yoluna başvurabileceğini sözlerine ekledi.
Çakar'ın ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise muammen bedelin gizli olduğunu, CHP ve büyükşehir belediyesinin suçlanmasının hakkaniyete uygun düşmediğini savundu.
Aydoğan, büyükşehir belediyesinin aşiret kurallarıyla yönetilmediğini, devletin koyduğu kanunlara göre hareket edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Henüz sonuçlanamış, komisyon kararı yok. Çakar, aklından geçenleri söylüyor. Sonuçlanmadığı için ne büyükşehir belediye başkanının ne bizim ne de başka kimse şu anda sürece müdahale edemez. Komisyon karar vermeden belediye başkanının dahi konuşma hakkı yoktur. Sayın Çakar, aklından geçenleri kendine saklasın. Yoksa biz de acaba bu şirket İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni zarara sokmak için mi çıktı diye sorarız."
Bu konunun ardından AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı planladığı ulaşım zammıyla ilgili kararı büyükşehir belediyesi meclisinden geçirmek istemesine de tepki gösterdi.
Çakar, zam kararının meclisten geçirilmek istenmesinin yasalara aykırı olduğunu
savundu: " Türkiye'nin hiçbir yerinde ulaşım zammı kararı meclis onayından geçirilmedi. Yasalarda böyle bir zorunluluk yok. Bu, yapılacak zammı meclisin sırtına yükleme gayretinden başka bir şey değil. Kanunlar açık."
CHP Büyükşehir meclis üyesi Rıfat Özer, Çakar'ın ulaşım zammıyla ilgili açıklamalarının ardından söz aldı. Özer, ESHOT ile ilgili tarifelerin meclis onayından geçmesi gerektiğini savundu ve "Bütçenin gelir-gider dengesini meclis yapıyor. O halde, ESHOT ile ilgili tarifenin belediye meclisinden onaylanarak geçmesi gerekiyor. Yasal zorunluluktur. Şimdiye kadar yapılmaması eksikliktir" dedi.
Konuşmaların ardından gündem maddelerinin onaylanmasına geçildi. Ulaşım zammının da içinde bulunduğu maddeler, ilgili komisyonlara havale edildi.
(HD)
12.11.2012 20: 34: 01
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısına Ulaşım Zammının Meclisten Geçirilmek İstenmesi ve... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?