İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası öncülüğünde, toplam 16 kurumun ortaklığı ile kurulan "İzmir Bilimpark", düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, "İzmir Bilimpark" ortakları da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Demirtaş, Türkiye'nin küresel bir güç haline geldiğini belirterek, dünya kenti olmayı amaçlayan İzmir'in hedefinin Bilişim Kenti ve ArGe merkezi olması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de 43, İzmir'de ise sadece bir teknopark olduğunu hatırlatan Başkan Demirtaş, "Sanayi ve Ticaret bakanımız Sayın Nihat Ergün'ün desteği ile tarım ağırlıklı bir teknopark kurduk.
İTOB'da kurulacak olan İzmir Bilimpark'ı en kısa sürede hayata geçirerek bir çekim merkezi yaratmak istiyoruz. İzmir Bilimpark, kurulduğu yerde, İzmir'in en verimli ovasına bakıyor. Batısında İzmir'in su havzası olarak bilinen Tahtalı Barajı var. Bölgede organik tarım yapılıyor. İzmir Bilimpark, gerçekten ismine uygun bir coğrafyada yer alıyor" diye konuştu.
İzmir Bilimpark'ın en büyük ortağının yüzde 35 pay ile İzmir Ekonomi Üniversitesi olduğuna dikkat çeken Başkan Demirtaş, "Türkiye'nin en gözde kuruluşları ortaklarımız oldu. Gazi Teknopark'ın büyük desteğini gördük. İTOB- Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Holding AŞ, büyük ortaklarımız arasında. Yeni ortaklarımız da olacak. Dışarıya kapalı değiliz. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin payından katılmak isteyenlere pay vereceğiz. Başarılı işletmelerle birarada olması büyük avantaj. Herşey hazır. İlgilenenlerin www.izmirbilimpark.com.tr adresine başvurularına bekliyoruz. Şu an birkaç başvuru alınmış durumda. Teşvikler var, yazılım ve ArGe faaliyetlerinden elde edecekleri kazançlar 10 yıl süre ile vergiden muaf olacak. Klasik bir teknopark olmayacak. Sadece devletin verdiği teşviklerden yararlanan bir teknopark olmak istemiyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası desteği ile yatırımcılara ve büyümük isteyenlere kuluçka merkezi oluşturacağız" dedi.
2013 yılında İzmir Bilimpark'ın hizmete açılmasının planlandığını da söyleyen Başkan Demirtaş, "Toplam 22 bin 897 metre kare alanda kurulacak. İlk etapta 2 bin 500 metre kare kapalı alana sahip bina yapılmasını planlıyoruz. Yılın ilk yarısında temeli atarak, 2013 yılı sonunda da hizmete açmayı hedefliyoruz.
Projemizin büyümesi durumunda 159 bin 272 metre kare rezerv alanı bulunuyor.
Dolayısıyla büyütebiliriz.
Şu an ne su ne telefona ihtiyacı var. Ortaklarımızdan alacağımız güçle hızla büyüyeceğiz. İmkanlarımız olursa risk sermayesini de bu teknopark çatısı oluşturmak istiyoruz" dedi.
İzmir'deki ikinci teknoparkın hayata geçtiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Baltacıoğlu ise bilimin üniversite çatısı altında kalmaması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Baltacıoğlu, "Genç bir üniversite olmamıza rağmen birçok devlet üniversitenin önünde bir Teknopark kurma başarısı gösterdik. Asıl amacımız sanayi ile birlikte çalışabilmeleri. Bilim sadece üniversite çatısı altında kalmamalı" dedi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi de katmadeğer yaratan ülkelerin ArGe faaliyetlerine gösterdikleri önemi vurgulayarak, teknoparkların çoğalması gerektiğini söyledi.
(BK-)
07.02.2013 14: 37: 31
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmır 'Bilimpark' ile Yükselecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?