İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği"Nin Tüm Boyutları 3 Gün Adana'da Tartışılacak - Son Dakika
Yerel

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği"Nin Tüm Boyutları 3 Gün Adana'da Tartışılacak

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği"Nin Tüm Boyutları 3 Gün Adana\'da Tartışılacak

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından 2 yılda bir düzenlenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinin 9.’ncusu 6-8 Nisan 2017 tarihleri arasında Adana’da Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde yapılacak.

18.09.2016 09:44

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından 2 yılda bir düzenlenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinin 9.'ncusu 6-8 Nisan 2017 tarihleri arasında Adana'da Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde yapılacak.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların sağlığını korumayı, iş güvenliğini sağlamayı, işyerinde meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıkları gibi her türlü riske karşı gerekli ve yeterli tedbirleri almayı, şartları yerine getirmeyi öngören, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

Kavi, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin verilerin, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergelerini sunduğunu anımsatarak, "Bugün dünyada ve ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığı görülmektedir. İnsan bugünkü üretim ilişkilerinde sömürülmekte, yabancılaştırılmakta ve adeta bir makina olarak görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları tüm dünyada irdelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

"Önlemler önceden alınmalı"

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23. maddesinde "Herkesin kendi özgür seçimiyle belirlediği işyerinde, adil ve elverişli çalışma koşullarında çalışma hakkı vardır" ifadelerinin yer aldığına dikkat çeken Kavi, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; "sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunması, üretimin devamlılığının sağlamasıdır" diye konuştu.

ILO rakamlarına göre, dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Kavi, şöyle devam etti:

"Her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır."

"İş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir"

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'inin, meslek hastalıklarının yüzde 100'ünün önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için ne yazık ki her yıl iş kazaları ve meslek hastalarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk sayıda insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Kavi, iş kazalarının önemli bir bölümünün kayıt altına alınmadığı gerçekliği bir yana, meslek hastalıkları neredeyse hiç kayda alınmadığını söyledi.

Kavi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle ilkini 2001'de düzenledikleri, 2015'de ise ulusal çapta gerçekleştirdikleri bu büyük buluşmadaki amaçlarının emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla, bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartıştırıp ortaya çıkan çözümleri kamuoyunun ve yetkililerin bilgisine sunmak olduğunu ifade etti.

Kavi, kongre düzenleme ve yürütme kurullarının çalışmalarını yoğun biçimde sürdürdüğünü belirterek, 9. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Hukuksal Boyutu, Uygulamalarda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri, Ulusal-Uluslararası Mevzuat, Yönetim Sistemleri ve Standartları, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları, İşe Bağlı Hastalıklar, Nedenleri, Sonuçları, Önleme, Değerlendirme, Bildirim, Kaza Analizi dahil tüm boyutlarının 3 gün Adana'da sunulacak bildirilerle tartışılacağını sözlerine ekledi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği'Nin Tüm Boyutları 3 Gün Adana'da Tartışılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement