İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Basri Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon yapı bulunduğunu belirterek, "Mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60'ının 20 yaşından büyük ve yüzde 40'ının oturulmaz durumda olduğunu biliyoruz. Bu yüzden kentsel dönüşümde hedeften şaşılmamalıdır" dedi.
17 Ağustos 1999 Depremi'nin 14'üncü yıldönümünde İMO Bursa Şubesi tarafından 'Depreme Duyarlılık Sergisi' düzenlendi. Türkiye'nin, dünyanın önemli deprem kuşakları üzerinde olduğunu, nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'inin 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Basri Akyıldız, "Ülkemizde yapı stokunun içler acısı durumu yapı stoku tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde yaklaşık 20 milyon yapı bulunmakta, ancak yapı stokunun ayrıntılı bir envanteri çıkarılmadığı için depremde bir bütün olarak nasıl bir davranış sergileyeceği bilinmemektedir. Bilinen, mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60'ının 20 yaşından büyük ve yüzde 40'ının oturulmaz durumda olduğudur. Yapıların analiz sonuçlarına göre yenilenmesi ve güçlendirilmesi kaçınılmazdır" diye konuştu.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM HEDEFİNDEN ŞAŞMAMALIDIR"
17 Ağustos Depremi'nden sonra gerekli önlemlerin uzun süre alınmadığını, son dönemlerde kentsel dönüşüm adı altında bazı çalışmaların yapıldığını söyleyen Akyıldız, "Uzun yıllar deprem önlemleri ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamış, adeta insanlar kaderleriyle baş başa bırakılmıştı. Depreme karşı kentlerimizi, binalarımızı hazır hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin bu hedeften sapmaması gerekmektedir. Kamu binalarının akıbeti ise belirsizliğini korumaktadır. Kamu kurumları arasındaki iletişimsizlik, bilgi karmaşası bizleri kaygılandırmaktadır" şeklinde konuştu.
"YAPI DENETİMİNİN ÖNEMİ GÖZARDI EDİLEMEZ"
Yapı denetiminin güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretimin olmazsa olmazı olduğu vurgusunu yapan Akyıldız, "Yapı denetiminin sahip olduğu önem, denetim eksikliğinin veya sistemdeki zafiyetin doğurduğu sonuçlar kamuoyunun malumudur. Meslek Odaları; toplumsal sorumluluğu gereği mesleki uygulamaların niteliğini yükseltmek için üyelerinin sicilini tutmakta, üyeler tarafından gerçekleştirilen mesleki faaliyetleri kayıt altında bulundurmakta, bir mühendisin iş yapabilme kapasitesini gözetmekte, yapı üretim sürecinin kanayan yarası olarak kabul edilen 'imzacılığın' önüne geçmeye, üyelerinin ayıplı, kusurlu iş yapmasını önlemeye, sahte mühendisliğin önü alınmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı. - BURSA
Son Dakika › Yerel › İmo: 'Binaların Yüzde 67'si Ruhsatsız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?