Bu yıl ikincisi düzenlenen Birgi 'İrimağzı İncir Hasadı' Kültür ve Turizm Festivali kapsamında Birgi'de yaşamış büyük İslam alimi İmam Birgivi'nin hayatını ele alan bir panel düzenlendi. Ödemiş Kaymakamlığı'nca Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi büyük salonda düzenlenen panel büyük ilgi görürken, birçok vatandaş salonda oturacak yer bulamadı.
Kuran'dan ayetlerin okunmasıyla başlayan paneli İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Bornova Kaymakamı Kadri Canan, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniv. Rektör Yard. Ümit D. Arınç, Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak. Dekan Yard. Doç. Dr. Bilal Sezer, Gediz Üniversitesinden Öğretim Görevlisi M. Fatih Acar, Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, çevre ilçelerin müftüleri ve imam hatip lisesi müdürleri, daire amirleri, belde belediye başkanları, ÖGESAD Başkanı Mehmet Kamer ile çok sayıda davetli takip etti.
Panelin başında Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener, Birgi'de 1980 yılından bu yana Birgi'yi korumak adına yapılan çalışmaların kısa bir özeti mahiyetinde yaptığı sunum dinleyiciler tarafından beğeni ile izlendi.
Panelin açılış konuşmasını panel yöneticisi Prof. Dr. Şerafettin Gölcük yaptı. Gölcük, İmam Birgivi'nin hayatının birçok üniversitede ders olarak gösterildiğini ifade ederek, bu panelin de büyük İslam alimini tanımak ve tanıtmak adına son derece önemli olduğunu kaydetti.
Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç, İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ümit D. Arınç ve son olarak Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek birer konuşma yaptı.
Kaymakam Dölek, "İmam Birgivi 16. yüzyılda yaşamış üç padişah görmüş alim fazıl bir zattır. Gözünü budaktan sözünü dudaktan esirgemeyen bu büyük alim zamanın sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa'ya nasihatlerde bulunmuş, döneminde yanlış gördüğü bazı uygulamaların düzeltilmesini istemiştir. Diğer taraftan Şeyhül İslam Ebussuud Efendi ile görüşmüş, ilmi ve fıkhi konulardaki düşüncelerini iletmiştir. Bu kadar cesaretli ve ilim sahibi bir müderris olan İmam Birigivi'yi bugün burada anlamaya çalışacağız. Ödemişli olarak bu büyük zat için bundan sonra neler yapılabilir ve neler yapmalıyız, bu panelin bunun için bir başlangıç olmasını temennisiyle, panelimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.
Daha sonra Prof. Dr. Ahmet Turan Aslan, İmam Birgivi'nin hayatı, kişiliği ve eserleri hakkında bir sunum yaptı. "İslam Ahlakı'nın mümtaz şahsiyetlerinden Birgili Mehmet Efendi" konulu sunumuyla katılımcılara hitap eden Prof. Dr. Emrullah Yüksel'in ardından Prof. Dr. Sadi Çögenli de İmam Birgivi'nin gramer konusunda yaptığı yenilikleri ele aldı.
Doç. Dr. Huriye Martı, İmam Birgivi'nin hadisçiliği ve sünnete bağlılığı konusunda sunum gerçekleştirdi. Martı, İmam Birgivi'nin sünnete bağlığı nedeniyle hurafelere karşı yoğun bir savaş verdiğini ve bu nedenle zaman zaman birçok insanı karşısına almak zorunda kaldığını söyledi. Martı İmam Birgivi'nin hurafelerin verdiği zararlara karşı verdiği mücadelenin günümüze de ışık tuttuğunu vurguladı.
Panelistlerden Mesut Çakır da İmam Birgivi Mehmet Efendi ve eserleri hakkında yapılmış bilimsel çalışmaların bibliyografisi hakkında bilgiler verdi. ÖYKAM gönüllüsü öğretmen Tekin Açıkel de yaptığı konuşmada, Vasiyetname-i Birgivi, Konevi Şerhi kitabının tanıtımını yaptı.
Konuşmacıların tebliğlerini sunmalarının ardından, katılım belgelerinin takdimi gerçekleştirildi. Panele katılan akademisyenler ve programı düzenleyen kurumların yöneticileri birlikte topluca panel anısı fotoğraf çektirdi.
Emekli Din Görevlisi ve Şair Yusuf Kamer'in İmam Birgivi için yazdığı anlamlı şiirin, Panelin sunucusu Ahmet Semerci'nin duygulu sunumu ile okunmasının ardından panel sona erdi.
Panelin ardından akademisyen hocalar Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener'in refakatinde önce Birgi beldesinde tarihi mekenları, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Türbesini ardından İmam Birgivi türbesini ziyaret ederek dua etti.
Heyet Birgi'deki incelemelerinin ardından Bozdağ'a hareket etti. Bozdağ'da İmam Birgivi'nin yazlık medresesini ziyaret ederek incelemelerde bulunduktan sonra Gölcük beldesine geçildi. Göl kenarında çay içerek yorgunluk atan heyet akşama doğru Ödemiş'e döndü.
Panel ile ilgili ilgili açıklama yapan panelin hazırlayıcılarından Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Mehmet Kamer, şunları söyledi: "Panel, İmam Birgivi için yıllarca düşünüldüğü halde bir türlü hayata geçirilemeyen çalışmaların başlatılması ve kararlı adımların atılmasına öncülük etmesi açısından önemliydi. Yıllardan beri düşündüğümüz, İmam Birgivi paneli nihayet gerçekleşti. Panel Kaymakamlığımızın himayesinde Birgi Belediyesi, Ödemiş Müftülüğü, Ödemiş Ticaret Odası ve Ödemiş Geleneksel Sanatlar derneğinin sponsorluğunda gerçekleşti. 22 yıl önce yapılan İmam Birgivi Sempozyumundan sonra İmam Birgivi panelinin yapılması aslında geç kalınmış bir çalışma gibi düşünülse de panelimizin İmam Birigivi için yapılacak hayırlı çalışmalara vesile olacağı kanaatindeyim. Bu çerçeveden bakıldığında panelimiz beklenen ilgiyi görmüştür. Bundan sonra İmam Birgivi için yapılacak faaliyetlere de milat olacaktır. Bu panelde oturum başkanı Prof. Dr. Şerafettin Gölcük hocam, panel vesilesiyle bazı temennilerde bulunmuştur. İlk olarak geç kalınmış olan İmam Birgivi Enstitüsü'nün ivedilikle hayata geçirilmesi, ikinci olarak İmam Birgivi'nin Bozdağ beldesinde bulunan yazlık medresesinin onarılması ve restore edilerek hizmete açılması. Ben de bu temennilere katılıyor ve gerçekleşmesini diliyorum. İmam Birgivi panelinde sunulan tebliğlerin ileride bir kitap olarak batırılması düşünülmektedir. İnşallah bu Kitap Ödemiş Kent belleğindeki yerini alacak ve gelecek kuşaklara bir kültür mirası olarak kalacaktır." - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İmam Birgivi Paneline Yoğun İlgi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?