9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle organize edilen Genişletilmiş İl Tütün Kurulu Toplantısı Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu ile ilgili birim müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Dr. Recep Kızılcık, gelişmiş ülkelerdeki sigara tüketiminin alabildiğine azaldığını buna karşın gelişmekte olan ülkelerde de sigara tüketimin arttığını söyledi. Vali Kızılcık, "Sigara üretimi, üretici firmalar, daha gelişmiş ülkelerde yaşanırken, diğer taraftan tüketimin ise gelişmekte olan ülkelerde artmasının iyi düşünülmesi gerekir. Üreten bunun iyi olduğunu düşünse herhalde onu kendisi tüketir. Ondan sonra diğer ülkelere sevk eder. Maalesef son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde özellikle genç nüfusta başta özenti olmak üzere birçok neden sonucunda gençlerimiz bu hastalığa yakalanıyor. Bugün ülkemizin uluslar arası alanda en güçlü hazinesi gençliktir. Bizim ne petrol zengini ülkeler gibi yeraltında petrolümüz ne de madenimiz var. Bizim zenginliğimiz genç nüfusumuzdur. Genç nüfusun sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi ve geleceğe hazırlanması gerekir. Devletimiz son 10 yıldır bütçesinin çok önemli bir kısmını eğitime ve sağlığa ayırmaktadır. Annenin sağlığından bebek sağlığına kadar tutunda çocuklarını istediği gibi yetiştiremeyen annelere çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Doğumdan meslek hayatına atılana kadar tüm kurumlarımız gençliğimize ihtimamla yaklaşıyor. Gençliğin en önemli tehditlerinden biri obezite ise biri de sigara alışkanlığıdır. Sigaranın bıraktırılması hususunda duyarlılığın geliştirilmesi, kanaat önderlerinin sorumluluk üstlenmesi gerekir" dedi.
"SİGARA İÇENLERİN YÜZDE 50'Sİ İÇTİKLERİ SİGARADAN DOLAYI ÖLÜYORLAR"
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise sigaranın bir toplum sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Bu toplum bizleri yetiştirdi. Bu toplum çok daha kötü koşullarda yaşayarak bizleri iyi yerlere getirdi. Bu topluma olan borcumuzu ödemek için buradayız. Bu toplumun geleceğini sağlığını daha iyi yere getirmek için çalışıyoruz. Her gün sigaradan dolayı hayatı zora düşmüş birçok hastayla yüz yüze kalıyoruz. Sigara içenlerin yüzde 50'si içtikleri sigaradan dolayı ölüyorlar. Bu yüzden toplumumuzu sigaranın zararlarından korumak için elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.
Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman ise "4 binin üzerinde insan sağlığı için zararlı madde içeren sigarada 40'ın üzerinde de kanserojen madde bulunuyor. Kalp krizlerinin yüzde 25'inden sorumlu olan sigara yüzünden her yıl 100 bin insanımızı kaybediyoruz. Tedavi giderleri ve iş gücü ile ciddi bir ekonomik kayıp yaşıyoruz. Sigara ile mücadele en az terörle mücadele kadar önemlidir. Devletimizin bu konuda getirdiği kanunlarla önemli bir mesafe kat ettik ama yetmez. Mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu da, sigarayla nasıl mücadele ettiklerini anlatırken, bu konuda toplumun tüm katmanların ortaklaşa çalışması gerektiğini söyledi. - TRABZON
Son Dakika › Yerel › İl Tütün Kurulu Toplantısı'nda Sigaranın Zararları Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?