Konya İl Özel İdaresi'nin siparişini verdiği 12 adet elektrikli otomobil törenle teslim edildi.
Konya Valiliği ile Renault Mais arasında yapılan anlaşmayla Türkiye'de ilk defa Konya İl Özel İdaresi'ne 12 adet Renault Fluence Z.E marka elektrikli araç tahsis edildi. İl Özel İdaresindeki araç teslim törenine Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Renalut Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, vali yardımcıları ve idari personel katıldı.
Teslim töreninde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Konya'da tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, Türkiye'de iller içerisinde ilk önce Konya'da çevreci otomobillerin trafiğe çıkması için start verdiklerini söyledi. Aybar, "Geçtiğimiz 2011 yılından itibaren bu otomobillerin üretimi yapılmaya başlandı ve 2012 yılından itibaren de gerek dünyada gerek de Türkiye'de satışı başladı. Öncelikle hükümetimize çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu otomobillerin Türkiye'de üretilmesi ve satışı için bir yığın kanuni düzenleme gerekiyordu. Üstelik teşvik edilerek bu işin yapılması gerekiyordu. Hükümetimiz bu otomobillerdeki ÖTV'yi yüzde 3'e indirgeyerek ve bu otomobillerin oluşumuyla ve satışıyla ilgili yasal ve yönetsel düzenlemeleri yaparak önümüzü açmış oldu" dedi.
"100 KİLOMETREYİ 1 LİTRENİN ALTINDA ALIYORSUNUZ"
Kullanımda sıfır karbondioksit ve karbon oluşturmaması için bu otomobillerin öncülük yapacağını vurgulayan Aybar, "Ben inanıyorum ki, sadece çevreci özelliğiyle ilgili değil, aynı zamanda hiç yakıt kullanmamasıyla hiçbir şekilde fosil yakıt kullanmadan hiçbir kirlilik oluşturmamasıyla da ve ekonomisiyle de ciddi bir fark oluşturacak. Bu otomobilde her kullanacağınız 100 kilometrede sadece 10-12 kilovat saat elektrik enerjisi tüketiyorsunuz, bunun da bedeli aşağı yukarı 3.5-4 liradan fazla değil. Yani 100 kilometreyi sanki 1 litrenin altında bir yakıt ile gidermiş gibi maliyetinde inanılmaz bir ekonomiyle de bu otomobil sizleri karşılamış oluyor" diye konuştu.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya'nın bir ucundan diğer ucuna 44 kilometreyi bulan ilginç ve yatay gelişmiş bir şehir olduğunu hatırlatarak, araçların şehir içinde günlük 100 kilometre yol kat ettiklerini dile getirdi. Vali Doğan, "İcraatlarımızı yapmak için hesaplarımıza göre her bir aracımız asgari şehir içi 100 kilometre yol kat ediyor. Biz 12 araçla yılda 300 bin kilometre yol yapabileceğimizi hesap ettik ve bu 300 bin kilometre yoldan her yıl iki yeni aracın tasarrufunu yapabilceğimizi düşündük. Satın alma sırasında yaptığımız ciddi pazarlıkla 3-4 arabalık bir tasarruf öyle yapmıştık. Yılda iki araçlık tasarrufta yapmak
suretiyle birkaç yıl içerisinde bütün otomobilleri biz kendi kar hanemize yazmış olacağız. Özellikle Konya ölçeğinde şehirlerde çalışıyorsanız kamu kendi çalışma prensipleri açısından yeniliklere öncülük yapmak zorunda. Biz bunu da gerçekleştirmiş olduk. Aynı zamanda çevreci bir il olmanın getirdiği avantajları yakalamak istedik" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından araçların teslimi yapılarak kurdele kesildi. Daha sonra Vali Doğan ve Renault Mais Genel Müdürü Aybar elektrikli otomobille test sürüşü yaptı.
(SA-İP-
28.12.2012 18: 04: 20
TSI
NNNN - KONYA
Son Dakika › Yerel › İl Özel İdaresine Elektrikli Otomobil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?