İgm, Ayağını Yorganına Göre Uzatıyor - Son Dakika
Yerel

İgm, Ayağını Yorganına Göre Uzatıyor

İgm, Ayağını Yorganına Göre Uzatıyor

Bursa İl Genel Meclis (İgm) Başkanı Nurettin Avcı, İl Genel Meclis'nin Borçlanma Talebinin Yanlış Anlaşıldığını Dile Getirerek, "Bizim Hiç Bir Yere Borcumuz Yok. Biz Bu Talebi Sırada Bekleyen Projeleri Daha Önce Yapabilmek İçin Kullanacağız. İl Genel Meclisi Olarak Her Zaman Ayağımızı Yorganımıza Göre Uzatıyoruz" Dedi.

06.07.2007 14:25

Bursa İl Genel Meclis (İGM) Başkanı Nurettin Avcı, İl Genel Meclis'nin borçlanma talebinin yanlış anlaşıldığını dile getirerek, "Bizim hiç bir yere borcumuz yok. Biz bu talebi sırada bekleyen projeleri daha önce yapabilmek için kullanacağız. İl Genel Meclisi olarak her zaman ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz" dedi.

Mehmet Tunçak'ın istifa etmesi sonucu haziran ayında göreve getirilen İl Genel Meclis Başkanı Nurettin Avcı basın mensuplarıyla tanışma toplantısında biraraya geldi. İGM'nin yaptığı faaliyetler hakkında detaylı bilgi veren Avcı, birçok konuya da açıklık getirdi. 5302 sayılı kanunla İGM'nin aktif hale getirildiğini açıklayan Avcı, birim olarak belediyesi olmayan yerlerde belediye görevi yaptıklarını belirterek, köylerin her türlü sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını ifade etti. 50 yıldan beri yapılan hizmetlerin 2 yılda yapıldığını belirten Avcı, bütçelerini verimli kullanarak her insanın ihtiyacını gidermek için çalıştıklarını dile getirdi. İller Bankası'ndan borçlanma talebinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Avcı, "İller Bankası yatırım ve projelere göre kredi veriyor. Bizim bütçemiz belli ve bütçemize göre 20 trilyona yakın kredi hakkımız var. Bu krediye kullanmadaki hedefimiz, sırada bekleyen projelerin 1 yıl öne çekilerek hayata geçirilmesidir. Bu paranın talebi sayın vali tarafından imzalandı ve Ankara'ya iletildi. Daha çıkıp çıkmayacağı belli değil. Vali Canpolat, bu parayı veto etmedi. İşlerin daha çabuk yapılması için kredi talebimiz fazla olmuştu. Banka sadece yatırım ve proje için kredi veriyor. Bizim taleplerimizde de kriterlere uymayan araç gereç temini kalemi bulunuyordu. Bu kalemler kabul edilmeyeceği için Vali Bey tarafından onaylanmadı. 16 trilyon kredi talebimiz oldu. Biz borç ödemek için kredi almıyoruz. Bu paranın kullanılacağı yerlerin hepsinin ucunda arıtma tesisleri var. Bu parayla yapılmayı bekleyen, içme suyu, kanalizasyon ve arıtma projeleri hayata geçecek. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz" dedi.

Bütçenin geçen yıla göre oranla yüzde 50 gerçekleşmesine yönelik sorulara da açıklık getiren Avcı, "2 yıldır çok fazla işe giriştik. Yapılan küçük hesap hatası yüzünden proje sayımız bir hayli yüksek. Bizim bütçemiz analitik bir bütçe. Borcumuz varsa yapılmayan işlerin borcu vardır. Biz temkinli davranarak bütçe hazırladık. Yapılan işlerin hakedişine göre para ödüyoruz. Beklediğimiz gelir getirecek, kanunlar gercekleşirse ona göre hareket edeceğiz. O kararları beklemeden tahmini bir bütçe hazırlayamazdık. Herkesin iştahı kabardı ve olur olmaz taleplerle karşılaşıyoruz. Gelen talepleri de geri çeviremiyoruz, çünkü hepsi toplum için isteniyor" şeklinde konuştu.

ATIL DURUMDAKİ GAYRİ MENKULLER SATILACAK

İGM'nin atıl durumda bekleyen birçok gayrimenkulu bulunduğunu açıklayan Avcı, "Büyük Otel'in satışı için karar aldık, ancak alıcı çıkmadı. Kira için düşük bedeller önerildi. Bir kez daha satışa sunacağız, olmazsa kiraya vereceğiz. Diğer atıl durumda bekleyen gayrimenkuller içinde yakında ilana çıkacağız. Verimli ve gelir elde ettiğimiz yerler dışında diğer yerleri satacağız" diye konuştu.

Su kaynaklarıyla ilgili kanunun eski olduğunu hatırlatan Avcı, "İlgili yasa eski maddeleri içeriyor. Ayrıca su kaynaklarıyla yetkili birçok kurum var. Biz ilgili birimleri biraraya getirerek, yetki karmaşasını düzeltmek istiyoruz. Kanuna göre kiralanmak istenen suyun kiralanan kısmı dışındaki miktarı boşa akmak zorunda. Örneğin saniyede 10 litre akan suyun 2 litresi kiralandığı zaman geri kalan kısmı dereye akmak zorunda. Bu da israfa yol açıyor, yada takip edilmediği takdirde kiralayan işletme tarafından kaçak olarak kullanılıyor. Bizde yeni bir düzenleme yaptık ve kiralanmak istenen debi miktarına göre kaynakları değerlendiriyoruz. Mesela işletme saniyede 4 litre su istiyorsa biz ona 7-8 litre akan kaynağı kiraladık. Eğer 2 litre su istiyorsa 4 litre akan yeri kiraladık. Böylece israfı önlemiş olduk. Böylece son kiralamalardan 1.5 trilyon gelir elde ettik. 2005 yılında tüm kaynaklardan yılda 3 trilyon elde ediliyordu. Ayrıca kira bedelleri hakkında da düzenlemeye gittik ve 20-30 bin YTL olan 1 litre suyun bedelini 120 bin YTL'ye kadar çıkarttık. Kullanılan su miktarını da denetim altına almak için debi metre sayaçlarını en kısa zamanda devreye sokacağız" diye kaydetti.

(EY-MŞ)

06.07.2007 14:22 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İgm, Ayağını Yorganına Göre Uzatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement