Hemşirelik Bölümünden Örnek Uygulama - Son Dakika
Yerel

Hemşirelik Bölümünden Örnek Uygulama

Hemşirelik Bölümünden Örnek Uygulama

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri, Halk Sağlığı Hemşireliği Dersi Staj uygulaması kapsamında ‘Kırsal Alandaki Bölge Halkının Sağlık Davranışlarının ve Hemşirelik Öğrencilerinin Kırsal Alan Hemşirelik Uygulamaları İçin Becerilerinin Geliştirilmesi’ isimli projeyi uyguladı.

09.12.2015 11:45

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri, Halk Sağlığı Hemşireliği Dersi Staj uygulaması kapsamında 'Kırsal Alandaki Bölge Halkının Sağlık Davranışlarının ve Hemşirelik Öğrencilerinin Kırsal Alan Hemşirelik Uygulamaları İçin Becerilerinin Geliştirilmesi' isimli projeyi uyguladı. Konya'nın Sarayönü ilçesinde gerçekleştirilen projede 7 öğretim elemanı ve 120 öğrenci sekiz hafta boyunca bölge halkının sağlık düzeyinin belirlenmesine yönelik sağlık taramaları, sağlığı koruyucu ve geliştirici eğitimler uyguladı. Projede 396 vatandaşa obezite, hipertansiyon ve diyabet yönünden sağlık taramaları yapılırken 2322 öğrenciye ağız-diş sağlığı, görme, duruş bozuklukları, obezite ve hipertansiyona yönelik sağlık taramaları yapıldı.

KAPSAMLI SAĞLIK TARAMALARI YAPILDI

Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklenen projenin yürütücüsü Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belgin Akın, "Kırsal alanda yaşayan bölge halkının sağlık davranışlarının geliştirilmesi için toplum temelli koruyucu ve sağlığı geliştirici hemşirelik hizmetlerinin bölge halkına sunulması ve hemşirelik öğrencilerinin eğitim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz proje 8 hafta sürdü. Bu kapsamda hemşirelik son sınıf öğrencileri; bölge halkının sağlık düzeyinin belirlenmesine yönelik toplum sağlığı taramaları, sağlığı koruyucu ve geliştirici eğitimlerin verilmesi, ihtiyaç duyulan konularda özellikle riskli gruplara yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi, okul sağlığı uygulamaları, çevre sağlığı hizmetleri ve sosyal sorumluluk projeleri gibi halk sağlığı hemşireliğinin rollerini yerine getirdiler" dedi.

"YEREL KURULUŞLAR PROJEYE ORTAK EDİLDİ"

Proje çalışmalarına bölgeyi ve bölge halkını tanımakla başladıklarını söyleyen Doç. Dr. Akın, "Toplumdaki bireylerin sosyodemografik özellikleri, sağlık özellikleri ve çevre özelliklerine ilişkin bilgiler, toplum liderleri ile görüşmeler, gözlemler, raporlar, istatistikler, aile sağlığı merkezleri kayıtları gibi mevcut ikincil verileri inceleme ve sağlık taramaları toplandı. Bu kapsamda bölgedeki muhtarlar, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve Sarayönü Devlet Hastanesi, Sarayönü Belediyesi, Sarayönü İlçe Emniyet Müdürlüğü, bölgede bulunan ilkokullar, ortaokullar ve liseler, işyerleri ve cami imamları ile görüşmeler yapıldı. Toplanan bilgiler doğrultusunda bölge için önemli sorunlar belirlendi ve çözüm önerileri geliştirildi. Taramaya katılan bireylerin yüzde 22.8'inin tansiyon değerleri normal değerlerin dışında olduğu bulunmuştur. Bireylerin yüzde 49.9'unun obez ve yüzde 30.1'inin fazla kilolu olduğu bulunmuştur. Bölge halkının sağlığını geliştirmeye yönelik yapılan bu taramalar sonucunda riskli görülen bireyler ilgili sağlık kuruluşlarına sevk edilmiştir. Bu şekilde kırsal bölgede daha sağlıklı ve mutlu bireylerden oluşan bir yapının oluşturulması sağlanmıştır. Toplanan veriler doğrultusunda bölge halkının sağlık durumunu destekleyen ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştiren bazı sağlık eğitimlerine ve bazı kronik hastalıklar yönünden erken tanı için sağlık taramasına ihtiyacı olduğu tespit edildi. Bölge halkının bulaşıcı hastalıklar, sağlıklı beslenme, kronik hastalıklar ve evde hasta bakımı konularında bilgi eksikliği olduğu belirlenmişti ve bu konularda halka sağlık eğitimi verildi" diye konuştu.

2 BİN 322 ÖĞRENCİYE SAĞLIK TARAMASI YAPILDI

Okullara yönelik faaliyetlerin de gerçekleştirildiğine değinen Doç. Dr. Akın, "Bölgede bulunan tüm ilkokul, ortaokul ve lisedeki toplam 2322 öğrenciye ağız-diş sağlığı, görme, duruş bozuklukları, obezite ve hipertansiyona yönelik sağlık taramaları yapıldı. Bölgede bulunan tüm ilkokul, ortaokul ve lisedeki öğrencilere ağız-diş sağlığı, görme, duruş bozuklukları, obezite ve hipertansiyona yönelik sağlık taramaları yapılmıştır. Okullarda hijyen, ergenlik ve ilk yardım konularında sağlık eğitimi verildi. Sağlık taraması sonrasında sağlık sorunu olduğundan şüphe edilen bireyler ve öğrenciler İlçe Devlet Hastanesine ve Tıp Fakültesi Hastanelerine kesin tanı almaları için sevk edildi" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bölgede ayrıca toplumun ihtiyaçları doğrultusunda öğretim üyelerinin danışmanlığında sosyal sorumluluk projelerinin de gerçekleştiğini ifade eden Doç. Dr. Akın, "Proje kapsamında bölgede bulunan eski ve çocuklar için tehlikeli olan bazı okul binaları ve oyun parklarının restore edilmesi için çalışmalar başlatıldı. Yerel kuruluşların da desteği ile bir okula kapsamlı bir kütüphane kuruldu. İlçe merkezinde bulunan 12 okula içinin malzemeleriyle beraber ilkyardım dolapları kuruldu. Bölgede bakteriyolojik, kimyasal, ağır metaller ve flour düzeyi yönünden su analizi yapıldı. Bu doğrultuda üniversitemiz Kimya Bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile işbirliği içerisinde gerekli su numuneleri alınıp analizleri yapıldı. Bu kapsamlı projeye emeği geçen hemşirelik bölümü öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Deniz Koçoğlu, Arş. Gör. Tuba Demirel, Arş. Gör. Emine Sarı, Arş. Gör. Büşra Altınel, Arş. Gör. Arzu Koçak Uyaroğlu ve Öğr. Gör. Burcu Ceylan'a, öğrencilerimize, üniversitemiz rektörlüğüne BAP Koordinatörlüğüne, ve Sarayönü Belediyesi'ne katkılarından dolayı teşekkür ederiz" dedi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hemşirelik Bölümünden Örnek Uygulama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement