EMRE UMURBİLİR - İzmir'in Selçuk ilçesinde Türk Hava Kurumu'nca (THK) verilen paraşüt eğitimine katılanlar, 4 bin metreden yaptıkları serbest atlayışta, yaklaşık 1 dakika sonunda 240 kilometrelik hıza ulaşmanın heyecanının yanı sıra paraşüt açmanın ardından Efes Antik Kenti ve Kuşadası Körfezi manzarasını izleyerek aşağıya inmenin keyfini yaşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1935 yılında kurulan Türkkuşu Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçen Paraşüt Okulu'nun, faaliyetlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için atlayış merkezi haline getirdiği Selçuk Efes Havaalanı, yıl boyu havacılık meraklılarını ağırlıyor.
Gökyüzünde paraşütle süzülüp Efes Antik Kenti ve Kuşadası Körfezi manzarasını izleyerek aşağıya inme keyfini yaşamak isteyenler, 15 dakikalık brifingin ardından, tecrübeli tandem (ikili atlayış) pilotları eşliğinde paraşütle 4 bin metreden atlayabiliyor.
İsteyenler için hava kameramanları, uçak çıkışından yere inişe kadar atlayışı kaydediyor.
Ebeveyn izni şartıyla tandem atlayışı yapmak için yaş sınırlaması bulunmuyor ancak tandem atlayışı yapmak isteyenlerin, 45-90 kilogram arasında ve maksimum 190 santimetre boyunda olması gerekiyor.
Serbest atlayışlara geçen öğrenci ise eğitimlerin ardından 4 bin metreden tek başına atlayabiliyor. Yaklaşık 1 dakika süren serbest düşüşle 240 kilometrelik hıza ulaşıldıktan sonra paraşütün açıldığı atlayış, büyük heyecan yaşatıyor.
Verilen eğitimlerde, toplam 25 atlayış, 5 kere çiftli tutuşma, 5 dakika serbest düşüş zamanı ve paraşüt katlama sınavında başarılı olanlar Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) A lisansı almaya hak kazanıyor. Bu lisansa sahip paraşütçüler dünyanın her yerinde atlayış yapabiliyor.
-"En iyi paraşütçüler, Selçuk'ta"
Yıl boyunca havacılık meraklılarına hizmet veren Selçuk Efes Havaalanı, bu hafta sonu düzenlenen 43. Türkiye P?raşüt Şampiyonası ile ülkenin en iyi paraşütçülerini bir araya getirecek.
Amatör paraşütçülerin birbirleriyle deneyimleri paylaşmaları ve FAI yarışma kurallarını öğrenmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyonda sporcular, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı CASA tipi uçaktan yapacakları atlayışlarda hedef v? formasyon kategorilerinde dereceye girmek için yarışacak.
-"Hissettiklerimiz anlatılamaz, atlamanız lazım"
Şampiyona öncesi intibak ve antrenman atlayışı için Selçuk'a gelen sporculardan Şuuri Ertan, AA muhabirine, 1981 yılından bu yana paraşütle atladığını belirterek, "Atladığımızda hissettiklerimiz anlatılamaz, atlamanız lazım. Önemli olan burada insanların bir araya gelip arkadaşlıklarını geliştirmesi" dedi.
Eğitmenlerden Barış Erdem ise şampiyonanın çok eğlenceli ve zevkli geçmesini beklediklerini dile getirerek, "Herkesi paraşüte davet ediyoruz. Hiç bilmeyenlerde paraşüt, çok korkunç, tehlikeli, yapılmaması gereken bir uğraş izlenimi veriyor. Paraşüt, her an ölümle burun buruna gelebileceğiniz trafikten tehlikeli değil. Paraşüt, çok emniyetlidir, inanılmaz zevklidir. Tavsiyem önce paraşütçü olsunlar, sonra bizle yarışsınlar" diye konuştu.
Türkiye P?raşüt Şampiyonası, 12 Eylül'de sona erecek. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Havada 240 Kilometre Hız Heyecanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?