Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, hamilelik döneminde sık terlemeye karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Diyabet, kısaca insülin yetersizliğine bağlı olarak kanda şekerin yükselmesidir. Gestasyonel diyabet ise, gebelikte görülen şeker hastalığına denir. Pregestasyonel diyabet anne adayı gebe kalmadan önce de şeker hastasıdır. Gestasyonel diyabet- gebelik sırasında ortaya çıkar." dedi.
GESTASYONEL DİYABET OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Sık sık terleme ve titreme atakları geçiriyorsanız, Ağzınızda kuruma hissi oluşuyorsa, Litrelerce su içme isteği ve buna bağlı olarak sık idrara çıkıyorsanız, El, ayaklar, dudak kenarlarında karıncalanma hissiniz artıyorsa, Pregestasyonel diyabetli değilseniz gebeliğinizin 24-28. haftalarında doktorunuz şeker yükleme testi (GTT-Glikoz Tolerans Testi) yaptırmanızı isteyecektir. Bu testleri zamanında yaptırmayı ve doktorunuzla paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin" diye konuştu.
GEBELİK DİYABETİ OLAN ANNE ADAYLARI NASIL BESLENMELİ?
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk açıklamasını şöyle sürdürdü; "Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketin. Az ve sık beslenme modeli ile günde 6 öğün beslenmek kan şekerinin gün içinde dalgalanmasını önler. Uzun süre aç kalırsanız kan şekeriniz önce düşer, ardından dokular parçalanarak şeker elde edilir, bu esnada atık madde olarak keton cisimleri kanda birikmeye başlar. Bu maddelerin düzeyinin yükselmesi annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.
TEMEL BESİN GRUPLARINDAN YETERİNCE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN.
Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ grubu besinlerden ihtiyacınız kadar tüketmelisiniz. Şekerinizin yüksek çıkması bazı besinlerden mahrum olmanıza neden olmaz. Sadece miktarlar konusunda biraz daha dikkatli olmanızı gerektirir.
ÇEŞİTLİ BESİNLER TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Tek tip besinlerle beslenmeyin. Çeşitli besin tüketmenin en iyi yolu besinlerin değişim listelerini öğrenmektir. Böylece hangi besinin yerine ne yiyebileceğinizi bilirsiniz. Bu besinlerden çeşitli alternatifler üretilerek birbirinden farklı besinler elde edebilirsiniz. Değişim listeleriyle ilgili bilgi almak için bana mesaj atabilirsiniz.
Hangi Gruptan Ne kadar yemeniz gerektiğini hesaplayın. Gebelik için gerekli tüm besin öğelerini dengeli beslenirseniz karşılayabilirsiniz. Bu konuda hangi besin grubundan ne kadar ihtiyacınız olduğunu diyetisyeninize danışarak öğrenebilirsiniz.
Günde en az 2,5-3 lt su için. Ödemlerin olmaması, vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin sağlanması için su içmeyi alışkanlık edinin.
Kan şekeri ölçümlerinizi ve her gün yediklerinizi düzenli olarak kaydedin. Kan şekerinizde yükselme olduğu gün besin günlüğünüzü kontrol ederek nerede hata yaptığınızı böylece anlayabilirsiniz.
Tokluk kan şekeri takibi yaparak 6 öğüne karbonhidrat içeren besinleri paylaştırın. Örneğin sabah hiç ekmek veya tahıl grubundan bir besin yemeyip, öğle yemeğinde pilav, ekmek, meyve gibi tüm karbonhidrat içeren besinleri bir arada tüketmemelisiniz. Aksi takdirde sabah kan şekeriniz düşer, öğlen ise yemek sonrası kan şekeriniz çok yükselebilir.
Kan şekerinizi hızla yükseltebilecek basit karbonhidratlardan kaçının. Yani düşük glisemik indeksli besinleri tercih edin. Gazlı içecekler, şekerli meşrubatlar, meyveli içecekler, şuruplar, alkollü içkiler, şeker eklenmiş içeceklere beslenmenizde çok fazla yer vermeyin. Şekerli içecekler yerine şekersiz bitki çayları, ayran, su ve sütü tercih edin.
Şeker, bal, pekmez ve her türlü şekerli gıda tüketiminizi azaltın. Kan şekeri düzeyinize göre bu tür besinlerden ara sıra yiyebilirsiniz. Fakat hangi öğünde ve hangi miktarda yemeniz gerektiğini mutlaka diyetisyeninize danışarak öğrenin. Beyaz şeker yerine tüketebileceğiniz, gebelikte kullanımı güvenli olan tatlandırıcıları kullanabilirsiniz." - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Hamilelikte Sık Sık Terlemeye Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?