"Adana sevdalısı" merhum iş adamı Hacı Sabancı, ölümün 18. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak. Sabancı anısına Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) da özel bir konser verecek.
Adana'da ekonomik ve sosyal yaşamın gelişmesi için unutulmaz katkılara imza atan merhum Hacı Sabancı, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın özel konseriyle anılacak. Merhum Sabancı'yı Anma Konseri, 25 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde yapılacak.
Genel Sanat Yönetmeni ve Orkestra Şefi Emin Güven Yaşlıçam yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, solo katılımlarında gerçekleşeceği özel konserde sevilen eserleri seslendirecek.
Vefatı Türkiye'yi, özellikle Adana sanayi ve iş dünyasını yasa boğan ve aradan 18 yıl geçmiş olmasına karşın acısı hala taze hissedilen Hacı Sabancı'nın aile fertlerinin de katılacağı Anma Konserine, iş dünyasının yanı sıra Adanalı sanatseverlerin büyük ilgi göstereceği tahmin ediliyor.
Hacı Sabancı (1935-1998)
Sabancı Holding'de Sakıp Sabancı'dan sonra en etkili kardeş olan Hacı Sabancı, 1935 yılında Kayseri Akçayaka'da doğdu. İlköğrenimini Adana İsmet İnönü İlkokulu'nda, orta öğrenimini ise Tepebağ Ortaokulu'nda yaptı. Sabancı Grubu'na bağlı otomobil pazarlama ve pamuk ihracatı alanlarında iş hayatına giren Hacı Sabancı, askerliğini Ankara'da tamamladıktan sonra grup yönetimine girdi. Sabancı Holding'de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan grup şirketlerinden Bossa, Çimsa, Pilsa, Sapeksa, Akçansa, Marsa- Kraft'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. Hacı Sabancı, Holding'in kurduğu vakıf olan Vaksa'da da başkanlık görevinde bulundu. Çalışmalarını yıllarca Adana'da yürüten Hacı Sabancı, uzun süre Adana Sanayi Odası (ASO) Meclis Başkanlığı yaptı. Sabancı buradan yıllarca hem Türk sanayiinin, hem de bölge sanayiinin sesini duyurdu. Holding'in tekstil şirketlerini temsilen Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkan Vekilliği de yaptı.
Adana'ya ve ülkeye yatırımlar kazandırdı
Sabancı Holding'deki yönetim şemasında Sakıp Sabancı'dan sonra gelen Hacı Sabancı, grubun önemli yabancı ortaklıklarına imza attı. Hacı Sabancı, Gıda Grubu'nu temsilen Fransız hipermarket zinciri Carrefour'la ortaklığa imza attıktan sonra, şirketin adı Carrefoursa oldu. Hacı Sabancı, yine Gıda Grubu adına Fransız Danone ile masaya oturup, Hayat Su için anlaştı. Bu anlaşmayla da Danonesa doğdu. Hacı Sabancı, bir başka imzayla da Türkiye'nin çimento devinin doğmasında etkili oldu. Bu anlaşmayla da Sabancı Grubu'nun Akçansa'sı ile Belçikalı çimento devi CBR, Türkiye'de önemli bir çimento evliliği yaptı. Yine merkezi Adana'da olan Marsa'yla Kraft Jacobs Suchard ortaklığıyla birlikte Milka gofretlerinin Türkiye'de üretiminde de Hacı Sabancı'nın rolü büyük oldu.
Balkanlar'ın en iyi yöneticisi seçilmişti
Hacı Sabancı, geçen yıl ticaret alanında Balkanlar'ın en iyi yöneticisi seçilerek bu alanda en başarılı iş adamı unvanı kazandı. Uluslararası İş ve Yönetim Derneği tarafından verilen ödül Hacı Sabancı'nın aldığı son büyük ödül oldu. Hacı Sabancı'ya Çukurova Üniversitesi Senatosu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanı verilmişti. Hacı Sabancı ayrıca, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından da Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişti.
İnovasyonu yıllar önce rehber edindi
Hacı Sabancı, Adana'da yaşayıp, grubun oradaki şirketleriyle ilgilendiği için, grubun Sapeksa adlı tohumculuk şirketine de önemli ölçüde emek verdi. Hacı Sabancı, sık sık firma yöneticileriyle birlikte tarlalara girip, tohum denemelerini, yeni tohumlarla yetişen ürünleri inceledi, bunları kamuoyuna tanıttı.
Sabancı'nın Sapeksa'sı, çekirdeksiz karpuz ve üzüm salkımı şeklinde üretilen sarı ve kırmızı renkli kiraz büyüklüğündeki "çeri domates"i üretmesiyle, inovasyona verdiği önemi yıllar önce ortaya koydu.
Hacı Sabancı, yakalandığı amansız hastalığa yenilerek, 26 Haziran 1998 tarihinde 63 yaşında hayata veda etti. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Hacı Sabancı Konserle Anılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?