Güzeloğlu: "Çukurova'nın Sunduğu Bereketi Artırmak Adına Hepimizin Gayreti Var" - Son Dakika
Yerel

Güzeloğlu: "Çukurova'nın Sunduğu Bereketi Artırmak Adına Hepimizin Gayreti Var"

Güzeloğlu: "Çukurova\'nın Sunduğu Bereketi Artırmak Adına Hepimizin Gayreti Var"

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin ve dünya tarımının kalbi sayılan Çukurova'nın tam merkezi konumunda olduklarını ifade ederek, "Bu topraklar bereketin, üretimin ve buna bağlı tüm değerlerin yeşerdiği, adı ile refahın bereketin"...

28.08.2013 11:49

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin ve dünya tarımının kalbi sayılan Çukurova'nın tam merkezi konumunda olduklarını ifade ederek, "Bu topraklar bereketin, üretimin ve buna bağlı tüm değerlerin yeşerdiği, adı ile refahın bereketin fışkırdığı Çukurova'dır. Çukurova'nın sunduğu bereketi arttırmak adına hepimizin gayreti var" dedi.

Tarsus ilçesinde uygulanacak olan 35 milyon TL değerindeki 'Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri ile Aşağı Seyhan Ovası Kapalı Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri' düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Çiçekli Köyü'ndeki toplantıda çiftçilere hitap eden Güzeloğlu, söz konusu projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından heyecanla takip edildiğini, çalışmaların böylelikle bugünlere geldiğini söyledi. Ortaya koyduğu emekler için Bakan Eker'e teşekkür eden Güzeloğlu, "Türkiye'nin ve dünya tarımının kalbi sayılan Çukurova'nın tam merkezi konumundayız. Bu topraklar bereketin, üretimin ve buna bağlı tüm değerlerin yeşerdiği, adı ile refahın bereketin fışkırdığı Çukurova'dır. Çukurova'nın sunduğu bereketi arttırmak adına hepimizin gayreti var. Artık bu çabaları akılla birleştirmek, doğru olanı yapmak gereği var. Türk çiftçisinin emeğine ve gayretine rağmen, asırlardır aşamadığı temel sorunların başında, arazi dağılımından kaynaklanan ve bunun ölçek olarak kabul edilebilir büyüklükte oluşmayan parçalı, dağınık ve birbirinden kopuk yapısı vardır. Gerek mirastan kaynaklanan, gerekse karşılıklı ticari ilişkilerden doğan çok küçük boyutlardaki alanlarda tarım yapılan bir yapısı var. Bunu değiştirmedikçe, tarımın tarım yapılan alanlarını dünya standardındaki büyüklüğe ulaştırmadıkça ve girdi maliyetlerini buna göre ekonomik bir boyuta taşımadıkça istediğimiz hedefi elde etmemiz mümkün olmuyor. Buna bir de sulamadaki eksiklikler, sulamaya dayalı yetersizlikler eklendiği zaman bu toprakların vereceği bereketi çok az kullanmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Dünyada tarımdan gelir elde eden, tarımı doğru yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan toplumların yaptığı doğruyu yapıyoruz" diyen Güzeloğlu, "Tarsus'tan başlayarak bu çalışmayı ilin bütün köylerine taşıma heyecanını hissediyoruz. 19 köyümüzde kapalı drenaj sulaması, 34 köyümüzde de arazi toplulaştırması yapıyoruz. Bu noktada; 20 dekara dönük en az mülkiyeti bir yerde üretip bunun tarla içi yollarını, üretilen ürünü pazara götürecek ve yapımı devam eden Çukurova Uluslararası Havalimanı ile dünyanın dört bir köşesine ulaştırıp bereket, rahmet ve kazanç olarak geliri köylüye aktaracak arazi toplulaştırmasını yapıyoruz. Suyu doğru kullanacak, yeteri kadar suyu toprakla buluşturacak kapalı sulamayı modern yöntemlerle gerçekleştirecek drenaj sulaması yapıyoruz. Bu ikisini yaparken doğru olanı yapıyoruz. Yılların temel meselesini çözme yolunda bir irade ortaya koyuyoruz. Çalışmalar çiftçiye gelir demek, üretimi çoğaltmak ve ekonomik bir tasarrufla çitçinin kazancını arttırması demektir" diye konuştu.

Mersin'de göreve başladığı 2010 Haziran'ından itibaren temel hedefler koyduğunu aktaran Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hedeflerin önceliği bu doğruların yapılması ve çoğalmasıydı. Mersin'de Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in önderliğinde son yıllarda yapılan çalışmalarla tarımsal üretim değeri olan Mersin, üretim çapında Türkiye'de 2'nci sıraya geldi ve üretim 6 milyon 100 bin tona ulaştı. Bu üretim değeri Mersin'i temel bazı ürünlerde ülkemizin en önemli 1'nci üretici kenti haline getirdi. Biz sadece üreten değil, fiyatı belirleyen, Türkiye'nin ihracatını tanımlayan, pazar fiyatını dahi tanımlayan bir kentiz. Bunu çoğaltmak adına son 3 yılda ortaya koyulan çabayla birlikte sulanan arazi miktarı 127 bin hektardan 149 bin hektara ulaştı. İlimizin toplam üretim değeri 2 milyar 570 milyon dolardan, 2 milyar 850 milyon dolara çıktı. Çiftçilerimizin son 3 yılda 300 milyon dolarlık bir gelir artışı var."

Söz konusu projenin 35 milyon TL değerinde olduğunun bilgisini veren Güzeloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte yapılan harcamanın kat kat fazlasının elde edileceğinin altını çizerek, "Mersin'de bu projeyi burada başlatıyoruz ama bitirmiyoruz. Daha ötesinde ilin genelinde ihtiyaç olan bütün bölgelerde bunu uygulamanın heyecanı içindeyiz. Arazi toplulaştırmasından sulama projelerine, Mersin'de sulanabilir alanı çoğaltacak baraj yatırımlarımızdan bin günde bin gölete kadar azim içerisinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanı Ümit Bingöl ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala da projenin hayata geçirilmesine katkı koyan Vali Güzeloğlu'na teşekkür ettiler. Toplantının ardından Güzeloğlu, çiftçilerle sohbet ederek, sorunlarını dinledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Güzeloğlu: 'Çukurova'nın Sunduğu Bereketi Artırmak Adına Hepimizin Gayreti Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement