Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yetki devri ile yereldeki sorunların çok daha kısa sürede çözülebileceğini belirterek, "Bir sahil projesi için 3 bakanlık, 7 kurumdan onay almamız gerekiyor. Dönem bitiyor ancak onay çıkmıyor" dedi.
Bütünşehir yasası ile birlikte artık sanayiden kırsal kesimdeki kalkınmaya kadar her konunun Büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Güçlü Türkiye, ancak güçlü şehirlerle olur" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliğinde Balıkesir'de gerçekleştirilen '7. Gelişen Kentler Zirvesi'nin birinci oturumunda 'Güney Marmara Bölgesi'nin Potansiyeli ve Geleceği' konusu ele alındı.
Kentsel Strateji Uzmanı Faruk Göksu'nun oturum başkanlığında yapılan toplantıda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, kentlerini geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirdikleri projeleri katılımcılarla paylaştı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonu ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ını elinde bulunduran Marmara Bölgesi'nin 'lokomotif' görevi gördüğünü hatırlattı. Bursa'nın gelecek stratejilerini çevre kentlerin potansiyelini de göz önüne alarak belirlediklerini hatırlatan Başkan Altepe, "İstanbul artık bir dünya kenti. Biz İstanbul'un avantajlarını nasıl paylaşırız, gölgesinde kalmak yerine nasıl işbirlikleri yaparız onları hesaplıyoruz. Bu işbirliği sonucunda İstanbul'a uçak seferleri ve gemi seferleri başlattık" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan gelmiş olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, yerel yönetimlerin yetkilerinin gün geçtikçe artmasının güçlü şehirlerin oluşumuna büyük katkı sağladığını vurguladı.
Bütünşehir uygulaması ile birlikte artık Büyükşehir belediyelerinin sanayi yatırımlarından kırsal kalkınmaya kadar her alanda sorumlu olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Bursa'da 25 sanayi bölgesi, 15 sanayi sitesi var. Küçük beldelerde bile sanayi bölgeleri var. Artık bunların tek elden yönetilmesi gerekiyor. Çünkü bir kentin sorunlarını ancak orada yaşayanlar bilir. Yerelden yönetim en etkili yönetim şeklidir. Güçlü yerel yönetimle güçlü şehirler olur. Güçlü Türkiye de ancak güçlü şehirlerle gerçek olur. Bunun sağlanması için de yetkilerin biraz daha yerele kaydırılması gerekir. Örneğin bir sahil projesi yapacağız. 3 bakanlık 7 kurumdan onay bekliyoruz. Dönem bitiyor projeye onay gelmiyor. Hiç değilse onay mercii Valilik veya tek bakanlık olsa süreç daha hızlı ilerler" diye konuştu.
Başkan Altepe, sunumunda ulaşımdan tarihi ve kültürel mirasa, spordan çevre yatırımlarına kadar Bursa'da hayata geçirdikleri çalışmalardan da örnekler verdi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur da Bursa Büyükşehir Belediyesi ile sürekli işbirliği halinde olduklarını hatırlatarak, "İstanbul'un İDO'su vardı. Başkan'ımız BUDO'yu kurdu. Bizim de İDO ile rekabet edecek halimiz yok. Avşa ve Marmara Adası'na yolcularımızın taşınması için BUDO'dan destek istedik. Biz her türlü projede işbirliğine hazırız" dedi.
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da güçlü kentlere komşu olmanın avantaj ve dezavantajlarını bir arada yaşadıklarını hatırlatarak, büyük kentlerin tecrübelerinden yararlanmaya çalıştıklarını hatırlattı. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Güçlü Türkiye, Güçlü Şehirlerle Gerçek Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?