Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetici ve Temsilci Eğitim Semineri, 4-5-6 Mart 2016 tarihlerinde Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.
Seminere GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Genel Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS'e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, Merkez Servisleri ve MTA Şubelerinin başkan ve yöneticileri, bu şubelere bağlı işyeri temsilcileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan seminerde; Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aziz Çelik "Sendikacılık Tarihi ve Çalışma Hayatının Güncel Sorunları", Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Sadık Kılıç "Temel Sendikal Kavramlar", Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu "Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Gelişmeler ve Emekçiler Üzerindeki Etkileri", Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Eren KORKMAZ "Çalışanların Sosyal Güvenlik Alanındaki Güncel Sorunları", GMİS Hukuk İşleri Müdürü Av. Murat Ergen "Toplu İş Sözleşmeleri Süreci ve İş Akdi Feshi", GMİS Teknik Müdürü Nizamettin Tiryaki "İşyeri Sendika Temsilciliği", GMİS Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral "Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi" konularında sunum yaptılar.
"GMİS AİLESİ OLARAK GÜÇ TOPLAYACAĞIZ"
Seminerin sunuş konuşmasını yapan GMİS Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Satılmış Uludağ şunları söyledi;
"Yönetici ve Temsilci Eğitim Seminerimizin yolumuzu aydınlatacağına, mücadele gücümüzü geliştireceğine ve dayanışma geleneğimizi güçlendireceğine olan inancımla; Öncelikle davetimizi kabul eden değerli hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin organizasyonuna katkı veren şubelerimizin değerli yöneticilerine ve hemen hemen eksiksiz bu seminere katılan tüm temsilci kardeşlerimize teşekkür ediyorum. ve tabii ki Genel Eğitim ve Teşkilat Sekreteri olarak, seminer kararını alan ve programı yapan Genel Merkez Yönetim Kurulumuza, teşkilatımız adına teşekkür ediyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz andan itibaren planladığımız, Yönetici Eğitim Semineri, Temsilci Eğitim Semineri ve Taban Eğitim Seminerlerimize bugün başladık. Çok yoğun geçen bir sürecin sonunda ancak zaman yaratabildik ve Yönetici ve Temsilci Eğitim Seminerimizi birleştirerek yolumuza devam ediyoruz. Seminer programımız size dağıtıldı. Çok değerli hocalarımız, sendikal mücadelemize ışık tutacak. Günlük hayatımızda hep karşılaştığımız ya da kafamıza takılan her konuda bizi bilgilendirecekler. Ayrıca ikinci gün yapacağımız değerlendirme toplantısında genel merkez yöneticilerimiz ve hocalarımız, her birinizin soracağı sorulara cevap verecekler. ve tabii ki, bundan sonraki çalışmalara katkı sağlayacak önerilerinizi alacağız. Burada yaklaşık 2 tam gün bir arada olacağız. Ders arası, yemek arası ve serbest zamanlarda hocalarımızla, yöneticilerimizle, temsilci arkadaşlarımızla bir arada olup çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Genel Maden-İş ailesi olarak birlikte zaman geçirecek ve güç toplayacağız. Seminerimizin hayırlı olmasını diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
"KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"
GMİS Yönetici ve Temsilci Eğitim Semineri'nin açılış konuşmasını Genel Başkan Ahmet Demirci yaptı. Demirci şunları söyledi;
"Yoğun bir sürecin içinde nihayet bir eğitim çalışması yapacak zamanı bulduk. Herşeyden önce bize zamanını ayıran değerli hocalarıma, planlamayı yapan yönetici arkadaşlarıma ve katkı veren herkese teşekkür diyorum. Hemen hemen eksiksiz buradayız. Tüm temsilci arkadaşlarıma gösterdikleri ilgi için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 1 Mayıs'ta Emeğin Başkentinde, mücadele tarihimize anlamlı bir sayfa daha ekledik. Sendikamızın 10'uncu Olağan Genel Kurulu'nu maden işçisine ve tarihimize yakışan demokratik bir olgunlukla tamamladık. Ayrışma ve kırgınlığa meydan vermeden Sendikamızın gücüne güç kattık. Türkiye Taşkömürü Kurumu, Maden Tetkik Arama Kurumu ve özel sektörde yani Hattat Enerji ve Madencilik Şirketi ile Denfa şirketinde devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerini kesintisiz sürdürdük. Hemen 1 Mayıs hazırlıklarına başladık. Üst örgütümüz Türk-İş'in 1 Mayıs'ı Zonguldak'ta kutlama kararı bizi mutlu etti ve heyecanımıza heyecan kattı. TTK, MTA ve özel sektördeki işçi kardeşlerimizin büyük katılımıyla, Sendikamızın öncülüğünde 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladık.
Başta TTK, MTA ve özel sektör maden işçileri olmak üzere, Türkiye işçi sınıfının haklı taleplerini Zonguldak'tan Madenci Anıtı'ndan dile getirdik. Emeğin Başkentinde, mücadele tarihimize anlamlı bir sayfa daha ekledik.
Katkı veren tüm dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, görev alan sizleri tekrar kutluyorum. Bir yandan toplu sözleşme görüşmelerini sürdürdük, diğer yandan işyerlerimizdeki arkadaşlarımızı sık sık bilgilendirdik.
Bu arada devam eden milletvekili genel seçim sürecinde, işyeri sorunlarımızı, bölgesel sorunlarımızı ve memleket sorunlarını tüm siyasetçilere anlatmaya devam ettik. Özellikle TTK'daki ve MTA'daki işçi açıklarını, 2 asgari ücret uygulamasını, gruplu çalışan arkadaşların daimiye geçirilmesi konularını, tüm milletvekilli adaylarına ve siyasi kadrolara hatırlattık. Maden işçilerinin seçimlerde buna göre oy kullanacağını ifade ettik. 7 Haziran seçimlerinden sonra yeni Hükümet kurulamadı. Seçim Hükümeti, yeni seçime yani 1 Kasım seçimlerine kadar göreve devam etti. Bu belirsizlik ortamında önce 31 Temmuz 2015'te TTK sözleşmemizi imzaladık. Kesintisiz iki gün tatil hakkımız, ciddi müzakereler sonucu sözleşme ile kayıt altına alındı. Uzun zamandır alınamayan gruplu işçilerimizin kömür hakkını almak da bize nasip oldu. Yılın ikinci yarısındaki vergi kayıplarını önleyecek olan "denge ödeneği" bu sözleşmenin önemli kazanımlarından biri oldu. Ancak Merkez Atölyemiz ve harici servislerde çalışan arkadaşlarımızın başta ücret konusu olmak üzere hafta tatili gibi çözüm bekleyen sorunlarımız var. İdare ile çözülebilecek sorunları çözmeye çalışıyoruz. Toplu iş sözleşmesi ile çözülebilecek sorunlarımız için hep birlikte mücadele edeceğiz. 9 Eylül 2015'te MTA sözleşmemizi imzaladık. Siyasetin ve özellikle bakanlık düzeyindeki muhatapların belirsizliği bizi zora soktu. Bürokratlar çok katı bir tutum sergilediler. Neticede bizim hoşumuza giden bir sözleşme olmadı. İnşallah önümüzdeki dönem daha iyi bir sözleşme imzalayacağız.
HEMA işyerlerinde ve Denfa'da grev kararı aldık ve 2 Eylül 2015 tarihinde greve çıktık. 28 Eylül 2015 tarihinde Yüksek Hakem Kurulu'na gidildi. Yüksek Hakem Kurulu'nun kararı 13 Kasım 2015 tarihinde taraflara tebliğ edildi. İşveren Yüksek Hakem Kurulu'nun kararlarını da uygulamamakta ısrar ediyor. Ancak hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. 1 Kasım seçimlerine 1 hafta kala iki asgari ücret ve gruplu işçilerin daimiye geçirilmesi konuları çözüme kavuştu. Seçim döneminde hep birlikte yaptığımız siyasi baskılar sonucunda başarılı olduk. Katkı veren herkese tekrar teşekkür ediyorum. Başbakanımızın gelmesini bekliyoruz. 8 Haziran sonrası yeniden başlayan terör giderek daha da karmaşık bir hal aldı. Türkiye'nin birinci gündemi oldu. 1 Kasım sonrası kurulan Hükümet içeride ve dışarıda ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bizi doğrudan ilgilendiren iki bakan değişti.
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ilk kez Bakan oldular. Çok yoğun gündemleri var. Daha ilk günden itibaren takibe aldık. Her fırsatta sorunlarımızı aktarıyor, çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Nitekim yılbaşı gecesi yoğun gündeme rağmen Zonguldak programını iptal etmediler ve iki bakanımız, Saat: 23.45'te Kozlu'da maden ocağına girdiler. Sıcak ve samimi diyaloglarımız oldu. Şimdi Başbakanımızın gelmesini bekliyoruz. Zira onun da bize sözü var. İnşallah Türk-İş Başkanımızla birlikte gelecekler. Kendilerine, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi yerinde aktaracağız. TTK Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılından bu yana 3 bin 200 işçi alınması talebi var. TTK'ya ve MTA'ya işçi aldırabilmek için her türlü mücadeleyi veriyoruz. Bu yoğun süreçte, inanın, seçildiğimiz için bizi tebriğe gelenlere iade-i ziyaretlerimizi bile yapamadık. Bu arada yeni seçilen milletvekillerimizi TBMM'de ziyaret ettik. İktidarı ve muhalefetiyle Zonguldak Milletvekillerini bir araya getirdik. Özellikle TTK'nın işçi açıklarının giderilmesi konusunda birlikte hareket etme kararı aldık. Sorunlarımızın çözümü noktasında kim varsa, bir şekilde onlara ulaşıyor, onları bilgilendiriyor, katkı vermelerini istiyoruz. Bu çalışmayı hep birlikte sürdürecek ve mutlaka birlik ve beraberlik içinde, disiplin ve kararlılıkla, yılmadan mücadele ederek sorunlarımızı çözeceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Çünkü tarihimizde örnekleri var. Bu seminerle yeni bir sürecin önünü açıyoruz. Bugün burada bu eğitim programımızla yeni bir dönemi başlatıyoruz. Daha doğrusu yeni bir sürecin önünü açıyoruz. Çok değerli hocalarımız var. Burada onları dikkatle dinleyecek, kafanıza takılan her soruyu soracak ve bu mücadeleye katkı vermek için kendimizi geliştirme gayreti içinde olacağız. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak büyük bir camiayız. Bu yıl 70'inci kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağız. Türkiye'nin en eski sendikalarından biriyiz. Üretim tarihimiz ve tecrübe birikimimiz çok daha eskilere dayanır. 1848 yılından bu yana, yani 168 yıldır üretiyoruz ve bir bedel ödüyoruz. Bu emeğin bir karşılığı var ve bugüne kadar madencilerin sorunları bir şekilde çözüldü. İnşallah bugünkü sorunları da birlikte çözeceğiz. Önce kendi içimizde bu büyük camiaya yakışan sorumluluk bilinciyle birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi geliştireceğiz. Aile çevremiz, komşularımız, emeklilerimiz başta olmak üzere yaşam alanımızdaki herkesi bu mücadelenin bir parçası yapmak için çalışacağız. Genel Başkanından temsilcisine ve üyesine kadar her birimiz, hayatın her alanında aynı dili kullanır hale geleceğiz. Sokaktaki bir tanıdıktan, bir şekilde karşılaştığımız milletvekiline kadar çözüm önerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Örgüt olmak, örgütlü olmak bunu gerektirir. Temsilciler, bu teşkilatın en önemli kollarından biridir. Üye arkadaşlarımız, iç içe olduğunuz için ilk bilgileri sizden alıyorlar. Sizin söylemleriniz ve duruşunuz önemli. Şube yöneticilerimizle her zaman iletişim içinde olmak ve doğru bilgilere ulaşmak durumundasınız. Sizler, sendikamızı temsil ediyorsunuz. İsminizin önünde Genel Maden İşçileri Sendikası Temsilcisi sıfatı var. Ben de Genel Başkan olarak Sendikamızı temsil ediyorum. Hepimizin farklı sorumlulukları var. Biz tüm organlarımızla bir bütünüz.
Birlikte hareket edebilme yeteneğimiz ne kadar kuvvetli olursa, gücümüz o kadar büyük demektir. Sorunlarımızı çözebilmenin birinci şartı, bir uyum içinde birlikte hareket edebilmemize bağlıdır. Önceliğimiz işimize, aşımıza, işyerimize ve haklarımıza sahip çıkmaktır. Sonrasındaki görevimiz bu örgütü büyütmektir. Madenciler her zaman, dünyanın her yerinde mücadelenin öncüsüdür. Bu bilinçle çalışmaya devam edeceğiz.
TTK ve MTA Türkiye için vazgeçilmez iki önemli kurumdur. Her şart altında sahip çıkacağız. Yeraltı maden işletmeciliğinin devlet eliyle yapılmasını savunuyoruz. Son yıllarda yaşadığımız ve iş kazası bile diyemediğimiz faciaların hemen hemen hepsi özel işletmelerde yaşandı. Eğer özel sektörde ısrar edilecekse mutlaka devlet ciddiyetiyle çalışmaları sağlanmalıdır. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Yeniden gündeme getirilmek istenen kıdem tazminatı konusunda başta Türk-İş olmak üzere Türkiye işçi sınıfının tavrı nettir. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir ve kazanılmış tüm haklarımız korunacaktır. Kıdem tazminatı alamayan kardeşlerimizin haklarını korumak için fona gerek duymadan yasal düzenlemeler yapmak mümkündür. Halen çalışan arkadaşlarımızın kıdem tazminatı ile ilgili hiçbir sıkıntısı yok. Kimse emeklilik telaşına kapılmasın. İmzaları teslim edeceğiz
TBMM'ye gönderilen Özel İstihdam Bürolarına izin veren yasanın derhal geri çekilmesini istiyoruz. Değerli hocamız bu konuda daha geniş bilgi verecek. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu kararıyla yaptığımız imza kampanyası 4 Mart'ta tamamlandı. 17 ilde TÜRK-İŞ Bölge ve İl Temsilcileri AK Parti İl Başkanlıklarını kitlesel olarak ziyaret edecek ve imzaları teslim edecekler. Biz Zonguldak olarak 7 Mart Pazartesi günü Ak Parti Zonguldak İl Başkanlığı'nda olacağız. Sendikamızı bugünlere taşıyan, başta Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer olmak üzere tüm yöneticilerimizi şükranla anıyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum."
Seminer sonunda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda GMİS Genel Merkez Yöneticileri ile öğretim üyeleri ve uzmanlar, katılımcı şube yöneticileri ile temsilcilerin sorularını yanıtladılar. Seminer, katılımcılara sertifikaların dağıtımıyla sona erdi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Gmis, Yönetici ve Temsilci Eğitim Semineri Düzenledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?